ΕΟΦ: Ποια φάρμακα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων

φάρμακα

Περιορισμένη διαθεσιμότητα παρατηρείται σε 217 σκευάσματα, εκ των οποίων τα 41 είναι νοσοκομειακά και 46 αρμοδιότητας ΙΦΕΤ, σύμφωνα με τον ΕΟΦ.

Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο αριθμός των σκευασμάτων που εμφανίζουν ελλείψεις είναι σχεδόν ίδιος με τον προηγούμενο μήνα.

Στα στοιχεία που ανήρτησε ο ΕΟΦ, καταγράφεται περιορισμένη διαθεσιμότητα σε 217 φάρμακα, εκ των οποίων τα 41 είναι νοσοκομειακά, τα επτά σκιαγραφικά και το ένα εμβόλιο.

Όπως φαίνεται στον κατάλογο του ΕΟΦ, περιορισμένη διαθεσιμότητα υπάρχει και σε 46 φάρμακα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Τον Μάιο καταγράφηκε περιορισμένη διαθεσιμότητα σε 216 φάρμακα διαφόρων κατηγοριών καθώς και σε 46 σκευάσματα που εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ.
Η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται, αλλά τουλάχιστον δεν επιδεινώνεται.

Τα μέτρα που λαμβάνονται

Το θέμα είναι παγκόσμιο και πολυπαραγοντικό και αυτό που χρειάζεται είναι διαφάνεια και συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην αλυσίδα διακίνησης των φαρμάκων, αναφέρουν στελέχη της αγοράς. Στους λόγους των ελλείψεων φαρμάκων συνδυάζονται η παραγωγική διαδικασία και εμπορικοί λόγοι.

Η Ελλάδα, αναφέρουν βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το υπουργείο Υγείας έχει λάβει μέτρα όπως,  την ίδρυση επιτροπής παρακολούθησης ελλείψεων και την δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας χαρτογράφησης της διακίνησης των φαρμάκων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, αύξηση της τιμής των φθηνών φαρμάκων και  απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών ώστε ο ασθενής να βρίσκει το φάρμακό του όταν το έχει ανάγκη.

Όλο Υγεία

Scroll to Top