Εκκαθάριση των ΑΜΚΑ και «κόφτης» στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι τα δύο μέτρα που θα έρθουν μέσα στο 2025 για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ανακοίνωσε τις αλλαγές που έρχονται μέσα στο 2025 προκειμένου να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη που θα συμπαρασύρει και τη μείωση του clawback στα φάρμακα. Άλλωστε ο έλεγχος της συνταγογράφησης είναι κάτι που ζητούν οι φαρμακευτικές εταιρίες, οι οποίες πληρώνουν υπέρογκα ποσά στο clawback.
Απενεργοποίηση μη ενεργών ΑΜΚΑ
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τάξη στο «άναρχο» τοπίο των ΑΜΚΑ. Προχωρά στην εκκαθάριση και απενεργοποίηση όλων των Αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) που πλέον δεν αντιστοιχούν σε πραγματικούς δικαιούχους της δωρεάν ασφάλισης.
Συγκεκριμένα από τον Αύγουστο θα απενεργοποιηθούν τα ΑΜΚΑ ατόμων που είτε δεν διαμένουν πια, είτε δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα, ωστόσο έρχονται περιστασιακά και κάνουν χρήση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς διαθέτουν από το παρελθόν έναν ΑΜΚΑ, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα χιλιάδες ενεργά ΑΜΚΑ ατόμων που βρέθηκαν στη χώρα μας κάποια στιγμή, εργάστηκαν και στη συνέχεια έφυγαν. Χωρίς να έχουν σχέση με τη χώρα χρησιμοποιούν τον ΑΜΚΑ στη συνταγογράφηση φαρμάκων και για υπηρεσίες του ΕΣΥ. Εκτιμάται ότι η εφαρμογή του μέτρου θα εξοικονομήσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Εξοικονόμηση 400 εκατομμυρίων ευρώ
Σχεδιάζεται η εφαρμογή ενός «κόφτη» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση που μπορεί να επιφέρει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης έως και 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το δεύτερο μέτρο που θα λάβει το υπουργείο Υγείας για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ειδικότερα, θα φιλτράρεται εάν ένα φάρμακο που συνταγογραφείται έρχεται σε αντίθεση με άλλο που λαμβάνει ο ασθενής , με αποτέλεσμα να απορρίπτεται η συνταγογράφηση.
Άδωνις Γεωργιάδης: Το 2025 η Ελλάδα θα έχει την μικρότερη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης
Όπως είπε, ο υπουργός το μέτρο θα εφαρμοστεί μέσα στο 2025 για «να πετύχουμε μία ουσιαστική εξοικονόμηση, ώστε μαζί με την επιπλέον χρηματοδότηση που έχουμε εξασφαλίσει και την θέσπιση του Ταμείου Καινοτομίας, να φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, που θα μπορεί να υποδεχθεί τις νέες καινοτόμες θεραπείες και ταυτόχρονα να έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο για να λειτουργεί ομαλά η αγορά».