ΠΟΕΔΗΝ: Σε λειτουργικό αδιέξοδο το ΕΣΥ

ΕΣΥ Μ. Χρυσοχοΐδης

Η υποστελέχωση του ΕΣΥ επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Δέκα χιλιάδες εργαζόμενοι αποχώρησαν τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Στο νοσοκομείο της Άρτας το Σωματείο Εργαζομένων κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία για επισφαλείς συνθήκες εφημέρευσης, λόγω έλλειψης γιατρών.

Σε ένα νοσοκομείο με μεγάλη επισκεψιμότητα υπηρετούν δύο ακτινολόγοι, ενώ οι ελλείψεις σε χειρουργούς, πνευμονολόγους και άλλες ιατρικές ειδικότητες είναι μεγάλες. Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, κάνει φιλότιμες προσπάθειες να καλύψει τα κενά. Μετακίνησε μία γιατρό ακτινολόγο από το Κέντρο Υγείας Αγρινίου, η οποία όμως παραιτήθηκε και δεν πήγε. Το μόνο όπλο που του έμεινε, είναι η κάλυψη των κενών με μετακινήσεις γιατρών από άλλες υγειονομικές μονάδες.

Παγκόσμια πρωτοτυπία στο νοσοκομείο Μεσολογγίου

Άλλο παράδειγμα ενδεικτικό της υποστελέχωσης των νοσοκομείων: Στο νοσοκομείο Μεσολογγίου η καρδιολογική κλινική ξέμεινε με τρεις καρδιολόγους. Εφαρμόζουν την εξής παγκόσμια πρωτοτυπία για τους νοσηλευόμενους ασθενείς:

Δύο φορές το μήνα, επειδή δεν εφημερεύει καρδιολόγος, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στην καρδιολογική κλινική μεταφέρονται στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Αγρινίου. Την Δευτέρα πρωί επιστρέφουν!

Στο νοσοκομείο Μεσολογγίου υπηρετεί μία γιατρός στο ακτινολογικό και μάλιστα με μετακίνηση από το Αγρίνιο.

Η ακτινολόγος όποτε κληθεί βρίσκεται στο νοσοκομείο, ωστόσο όλος ο μήνας δεν μπορεί να καλυφθεί. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί δημιουργούνται εντάσεις με το προσωπικό του νοσοκομείου. Πριν λίγες ημέρες σύζυγος ασθενούς που είχε παραπεμπτικό για αξονική, μη επείγουσα, διαπληκτίστηκε με τη γιατρό και τους τεχνολόγους και τους έκλεισε μέσα στο χώρο του αξονικού.

Τα παραπάνω αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μαζικές αποχωρήσεις, εντατικές συνθήκες εργασίας και μισθοί καθηλωμένοι συνθέτουν την εικόνα του ΕΣΥ σήμερα. Τα προβλήματα γνωρίζει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος «ακούει, παραδέχεται, δεν ωραιοποιεί την κατάσταση και δεσμεύεται για λύσεις. Έτσι υπάρχει ελπίδα», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Οι αποχωρήσεις από το ΕΣΥ σε αριθμούς

Γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων αποχωρούν από το ΕΣΥ προς συνταξιοδότηση, ή για να εργαστούν σε δομές υγείας στο εξωτερικό, που προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και απείρως καλύτερες αμοιβές. Ακόμη και ο ιδιωτικός τομέας πια στη χώρα μας σε πολλές περιπτώσεις προσφέρει καλύτερες αμοιβές, τονίζει η Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 10.000 εργαζόμενοι αποχώρησαν τα τελευταία 2,5 χρόνια από το ΕΣΥ. Αριθμός ρεκόρ από τη σύσταση του ΕΣΥ. Το 2023, η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι οι αποχωρήσεις από το ΕΣΥ θα προσεγγίσουν τις 5.000, άλλος ένας αριθμός ρεκόρ.

Με μετακινήσεις δεν λύνονται τα προβλήματα

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «μηδενικές προσλήψεις», τονίζοντας ότι 4 χρόνια και ακόμη στο ΑΣΕΠ, βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας προκηρύξεις περί των 5.000 θέσεων μόνιμου προσωπικού. «Και θα έχουμε ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού. Επικουρικοί θα καταλάβουν θέσεις μονίμων».

Με μετακινήσεις δεν καλύπτονται τα κενά, τονίζει η Ομοσπονδία. Οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών «προσπαθούν να τα μπαλώνουν με συνεχείς μετακινήσεις. Όμως κλείνουν μία τρύπα και ανοίγουν άλλη ειδικά από το φτωχό συγγενή την πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Προκηρύξεις γιατρών γίνονται, αλλά καθίστανται άγονες, καθώς οι γιατροί λόγω των οικονομικών και θεσμικών συνθηκών που επικρατούν στο ΕΣΥ δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον. «Δεν πρόκειται να προσελκύσουμε γιατρούς με 1850 ευρώ το μήνα, νοσηλευτές ή διασώστες με 800 ευρώ το μήνα, τραυματιοφορείς με 650 ευρώ το μήνα».

Λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών.

Τα μεγάλα νοσοκομεία γεμίζουν ράντζα ή νοσηλεύουν ασθενείς σε άσχετες κλινικές. Έτσι αυξάνουν τα ποσοστά των νοσοκομειακών λοιμώξεων, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία ζητά:

  • μονιμοποίηση συμβασιούχων
  • προσλήψεις,
  • κίνητρα,
  • αύξηση μισθών και ωρομισθίου,
  • ένταξη στα ΒΑΕ,
  • όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα που, όπως αναφέρει, εύκολα μπορεί να θέσει ο ΕΟΠΥΥ.

«Έτσι θα αντιστρέψουμε την κατάσταση. Να μην επιτρέψουμε ο τελευταίος υγειονομικός να κλείσει την πόρτα του ΕΣΥ», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top