Εξιχνιάστηκε απάτη που ξεπερνάει τα 8 εκατ. ευρώ εις βάρος του ΕΟΠΥΥ από εταιρείες για παράνομη διάθεση επιθεμάτων

ΕΟΠΥΥ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κακουργηματικής απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, από εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία εις βάρος των νόμιμων εκπροσώπων 227 εταιριών, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 71.000 περιπτώσεις παράνομων εκτελέσεων συνταγογραφήσεων. Από αυτές ο οργανισμός υπέστη ζημία, ύψους 8.237.193,71 ευρώ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνα, οι εταιρίες που εισήγαγαν τα επιθέματα για την περαιτέρω διακίνησή τους, το διάστημα 2017-2019, ενέτασσαν τα προϊόντα τους σε υποκατηγορίες ιατρικού υλικού που αποζημιώνεται από τον Οργανισμό, χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές. Με τον τρόπο αυτό αποσκοπούσαν στην επίτευξη μεγαλύτερης αποζημίωσης από εκείνη που δικαιούνταν.

Συγκεκριμένα, οι εταιρίες εισαγωγής εμφάνιζαν τα προϊόντα τους να διαθέτουν χαρακτηριστικά δεν είχαν στην πραγματικότητα με συνέπεια να ενταχθούν σε άλλη κατηγορία από αυτή που ανήκουν.

Κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών από τη διάθεση επιθεμάτων

Οι εταιρίες παροχής προμηθεύονταν τα επιθέματα και τα διέθεταν σε ασθενείς, κατά την εκτέλεση συνταγογραφήσεων, τα οποία, όμως, δεν κάλυπταν τις θεραπευτικές ανάγκες τους και, μάλιστα, ήταν δυνητικά επιβλαβή για την υγεία τους.

Μέχρι τώρα, έχουν εντοπιστεί 101 υλικά που έχουν ενταχθεί σε υποκατηγορίες διαφορετικές από αυτές που ανήκουν, ενώ 40 από αυτά αφαιρέθηκαν από το μητρώο, καθώς δεν μπορούσαν εξαρχής να ενταχθούν σε καμία υποκατηγορία. Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία.

Scroll to Top