Η πώληση πλάσματος αίματος προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Αιμοδοσία

Το μήνυμα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη προς επιχειρηματίες για επενδύσεις στον τομέα συλλογής αίματος. Τι λένε επιστήμονες, ασθενείς, κόμματα.

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η είδηση για ίδρυση ιδιωτικών κέντρων συλλογής πλάσματος αίματος, η αποζημίωση των δωρητών πλάσματος και η αλλαγή του ιδρυτικού νόμου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει νομοσχέδιο με τις σαρωτικές αλλαγές.

Με ανάρτησή του ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας, δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια εμπορευματοποίησης του αίματος και των παραγώγων του.

«Εγώ δεν θέλω να είμαι μέρος μιας κοινωνίας που με οποιοδήποτε τρόπο εμπορευματοποιεί το αίμα και τα παράγωγα του (=πλάσμα). Και να ξέρετε πως οποιαδήποτε αλλοίωση του εθελοντικού χαρακτήρα της αιμοδοσίας, θα σημάνει το οριστικό τέλος της. Εθελοντισμός και €€€ δε πάνε μαζί».

Ο κ. Λύτρας καλεί τον υπουργό Υγείας να διαψεύσει την είδηση πριν προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην εμπιστοσύνη των εθελοντών.
«Κύριε υπουργέ, να βγείτε άμεσα και να διαψεύσετε κάθε σκέψη για «ιδιωτικές επενδύσεις» σε συλλογή αίματος και παραγώγων, πριν προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημία στην εμπιστοσύνη των εθελοντών αιμοδοτών (μάλιστα προ καλοκαιρινής περιόδου, που η προσφορά μειώνεται)».

Τι είχε αναφέρει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Σε Διεθνές Συνέδριο Πλάσματος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο υπουργός Υγείας είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους επιχειρηματίες. «Θέλω να σας στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η κυβέρνηση μας, μία κυβέρνηση φιλική στην επιχειρηματικότητα, μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, είναι απόλυτα πρόθυμη να αλλάξει τη νομοθεσία προς μία κατεύθυνση που θα επιτρέψει στο πεδίο συλλογής πλάσματος να αναπτυχθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται». Σημείωσε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλων των ειδών τα εργαλεία που άλλες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει για να το επιτύχουν».

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης το υπουργείο συζητεί να δώσει κίνητρα σε ιδιώτες για επενδύσεις στον τομέα συλλογής αίματος και άλλων «ανθρώπινης προέλευσης υλικών», όπως το πλάσμα και οι ιστοί.

Ξεκαθάριζε, πάντως, πως δεν πρόκειται για «ιδιωτικοποίηση του αίματος», αλλά επικαλέστηκε τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ στη δυνατότητα συλλογής πλάσματος από ιδιωτικές εταιρείες.

Αντίδραση από τους ασθενείς

Την αντίθεσή του στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας για ίδρυση ιδιωτικών κέντρων συλλογής αίματος πλάσματος, καθώς και αποζημίωση των δωρητών πλάσματος εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ).

Όπως αναφέρει, η ενδεχόμενη εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου καταστρατηγεί το θεσμό της εθελοντικής μη αμειβόμενης αιμοδοσίας, απειλεί την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημόσιας υγείας δεδομένου ότι η σύγχρονη πρακτική μετάγγισης αίματος βασίζεται στη μη αμειβόμενη αιμοδοσία που συμβάλλει στην επίτευξη υψηλών προτύπων ασφαλείας και στην έλλειψη κέρδους για τα κέντρα που εμπλέκονται στις υπηρεσίες μετάγγισης αίματος, και έχει δημόσιο χαρακτήρα.

Εντύπωση, κατά τον Σύλλογο, προκαλεί το γεγονός ότι παρόλο που το σχέδιο νόμου παρουσιάζεται ως εφαρμογή του ψηφισθέντος Ευρωπαϊκού Κανονισμού, σε αυτό έχουν προστεθεί διατάξεις (άρθρα) που προέρχονται από τον γερμανικό νόμο για τη μετάγγιση αίματος, έτσι όπως αυτά διατυπώνονται σε αυτόν πριν τη ψήφιση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού.

Επίσης, εντύπωση, κατά τον ΠΑΣΠΑΜΑ, προκαλεί το γεγονός ότι μόλις πριν ένα μήνα ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους εντοπίζοντας ως πρόβλημα την κατακερματισμένη δομή της αιμοδοσίας προχώρησε στον άμεσο συγκεντρωτισμό των μονάδων αίματος που συλλέγουν οι αιμοδοσίες της Αττικής στο ΕΚΕΑ, υποσχόμενος ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχει επάρκεια, ασφάλεια, εξοικονομώντας παράλληλα και σημαντικούς πόρους.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεμιστοκλέους είχε ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ο σχεδιασμός που έχουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με τη συγκεντροποίηση του αίματος σε Κέντρα Αίματος.

«Το πρώτο μεγάλο βήμα θα γίνει άμεσα με τη συγκεντροποίηση και την κεντρική επεξεργασία του αίματος των τμημάτων αιμοδοσίας των νοσοκομείων του Νομού Αττικής από το ΕΚΕΑ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η σταδιακή ένταξη σε όλη τη χώρα», είχε αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλέους.

Στόχος, είχε αναφέρει είναι να αξιοποιούνται όλες οι μονάδες αίματος έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των ασθενών που έχουν ανάγκη σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Νέα Αριστερά: Και το αίμα στα χέρια της αγοράς

Για κοινωνική οπισθοδρόμηση και απειλή για τη Δημόσια Υγεία κάνει λόγο η Νέα Αριστερά, τονίζοντας ότι οι αποκαλύψεις για τη δυνατότητα συλλογής και επεξεργασίας πλάσματος από τον ιδιωτικό δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία».

«Αποτελεί μέρος του οργανωμένου σχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εκχωρήσει τη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας πλάσματος, αλλά και αίματος, στον ιδιωτικό τομέα με αμοιβή των δοτών, πάντα στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών της ΝΔ για «λιγότερο Κράτος και περισσότερη αγορά στην Υγεία».

Σημειώνει ότι η συλλογή, ο έλεγχος και η επεξεργασία του αίματος και του πλάσματος στη χώρα μας, αλλά και στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του δημόσιου τομέα και συγκεκριμένα των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας, των Κέντρων Αίματος και της αρμόδιας Εθνικής Αρχής που είναι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

«Η νέα νομοθετική ρύθμιση μας γυρίζει δεκαετίες πίσω στην αλήστου μνήμης εποχή της αμειβόμενης αιμοδοσίας και των ιδιωτικών «Τραπεζών» αίματος, που έκλεισαν δια νόμου το 1979».

Η Νέα Αριστερά θέτει επίσης θέμα ασφάλειας και προστασίας της Δημόσιας Υγείας και επικαλείται το πρόσφατο σκάνδαλο που συγκλονίζει τη Βρετανία, με τη μόλυνση από ηπατίτιδα και AIDS 3000 αιμορροφιλικών τις δεκαετίες ‘70-‘90 «επειδή μεταγγίσθηκαν με παράγοντες πήξης από τις ΗΠΑ, που συνέλεγαν πλάσμα από αμειβόμενους δότες κρατούμενους φυλακών».

Καταλήγει ότι «η εθελοντική αιμοδοσία χωρίς κανένα κίνητρο, με αλτρουιστικούς σκοπούς, αποτελεί μακράν την ασφαλέστερη και σταθερότερη πηγή κάλυψης των αναγκών σε αίμα» και ότι «το ανθρώπινο αίμα αποτελεί δημόσιο αγαθό και όχι εμπορικό προϊόν που διατίθεται με όρους αγοράς και απαιτεί την απόσυρση του προσχεδίου νόμου».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top