Ιός κοξάκι: Συνολικά 41 περιστατικά με συμπτώματα λοίμωξης στην Λάρισα

ιός κοξάκι

Δεκάδες παιδιά στην Λάρισα παρουσίασαν τις τελευταίες εβδομάδες κλινική εικόνα με χαρακτηριστικά της λοίμωξης από τον ιό κοξάκι.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) προσθέτει ότι η κυκλοφορία του ιού κοξάκι (coxsackie) στη Λάρισα πιθανόν δεν σχετίζεται με την πλημμύρα μετά την κακοκαιρία «Daniel».

Συνολικά 41 παιδιά με κλινική εικόνα κοξάκι έχουν καταγραφεί την περίοδο μεταξύ 23 Οκτωβρίου και 13 Νοεμβρίου στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Από τα 41 κρούσματα τα 35 είχαν ηλικία κάτω των 6 ετών.

Η πλειονότητα των παιδιών παρουσίασε ήπια κλινική εικόνα, ενώ νοσηλευτήκαν 6 παιδιά με ολιγοήμερες νοσηλείες (κυρίως λόγω αδυναμίας σίτισης).

Κατά το διάστημα αυτό δεν παρατηρήθηκε αυξητική τάση στα κρούσματα κοξάκι, σημειώνει ο ΕΟΔΥ. Μέσω της εργαστηριακής διερεύνησης βρέθηκαν 12 παιδιά θετικά για εντεροϊούς στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

«Παρόμοια περιστατικά δεν αναφέρθηκαν στις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Η επιδημιολογική εικόνα που σχετίζεται με την ανίχνευση κρουσμάτων μόνο στην ΠΕ Λάρισας και την απουσία ανίχνευσης από τις υπόλοιπες ΠΕ Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από την πλημμύρα μετά από την κακοκαιρία «Daniel», είναι ενδεικτική ότι η κυκλοφορία του ιού κοξάκι δεν σχετίζεται με την πλημμύρα», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Τα περιστατικά πιθανόν δεν σχετίζονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα

Λόγω ότι το νόσημα δεν επιτηρείται συστηματικά από τη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν τα περιστατικά κατά την τρέχουσα περίοδο παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με προηγούμενες περιόδους.

Στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης νοσημάτων του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού εγκαταστάθηκε και λειτουργεί συνδρομικό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας.

Η αυξημένη συνδρομική και εργαστηριακή επιτήρηση στην περιοχή έχει συμβάλλει στην διάγνωση λοιμώξεων, που παρουσιάζουν έξαρση κατά την περίοδο του φθινοπώρου και πιθανόν δεν σχετίζονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα. Η εργαστηριακή διερεύνηση πραγματοποιείται μέσω συσκευών που είναι κατάλληλες για διερεύνηση στο πεδίο (POCs).

Λοίμωξη από ιό κοξάκι -Συμπτώματα

Η λοίμωξη από ιό κοξάκι αποτελεί ιογενές νόσημα, συχνά της πρώιμης παιδικής ηλικίας, με συνήθη συμπτώματα:

  • πυρετός
  • εξάνθημα
  • συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό σύστημα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αυτοϊώμενο

Ο ιός κοξάκι ανήκει στο γένος των εντεροϊών και ταξινομείται σε δύο ομάδες, την ομάδα Α και την ομάδα Β.

Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της άμεσης στενής επαφή με σταγονίδια του αναπνευστικού (με το βήχα, το φτάρνισμα, την ομιλία) και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού.

Λοιμώξεις από ιό κοξάκι παρατηρούνται κάθε χρόνο, αλλά συνήθως παρουσιάζουν έξαρση το φθινόπωρο. Το νόσημα δεν υπάγεται στα επιτηρούμενα νοσήματα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και στη χώρα μας.

Μέτρα πρόληψης

Ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού σε περίπτωση κρούσματος, είναι:

  • η απομάκρυνση του κρούσματος από τη σχολική του μονάδα μέχρι την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του
  • η επισταμένη τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής παιδιών, εκπαιδευτικών – προσωπικού του σχολείου (τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ιδίως πριν από το φαγητό και μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα)
  • Επιπρόσθετα, συνιστάται ο καλός αερισμός όλων των χώρων
  • ο επιμελής καθαρισμός των επιφανειών που αγγίζονται και των τουαλετών

Σημειωτέον ότι δεν ενδείκνυται ως μέτρο πρόληψης να κλείνει η σχολική μονάδα όπου έχει εκδηλωθεί το κρούσμα ή τα κρούσματα.

Συστήνεται, οι γονείς των υπολοίπων παιδιών να ενημερώνονται για την παρουσία κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα και να συμβουλευτούν τον ιατρό τους σε περίπτωση που το δικό τους παιδί εμφανίσει ανάλογα συμπτώματα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top