ΙΣΑ: Επιστολή στη διοίκηση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός για την πειθαρχική δίωξη γιατρών

ΕΣΥ

Ο ΙΣΑ ζητά να ενημερωθεί αναφορικά με περιστατικό που συνέβη στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, μεταξύ δύο Ορθοπαιδικών και του Υποδιοικητή του Νοσοκομείου.

Επιστολή στη διοίκηση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, με την οποία ζητά να ενημερωθεί αναφορικά με περιστατικό που συνέβη στο Νοσοκομείο, μεταξύ δύο Ορθοπαιδικών και του Υποδιοικητή του Νοσοκομείου, το οποίο και οδήγησε στην πειθαρχική δίωξη δύο γιατρών, απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), τονίζοντας πως δεν πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις στο ιατρικό και επιστημονικό έργο.

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Το Σωματείο Εργαζομένων χαρακτηρίζει «παράλογη, αντιδεοντολογική και άδικη την πειθαρχική δίωξη εναντίον δύο γιατρών του Ορθοπαιδικού Τμήματος του Ευαγγελισμού».

Εξηγεί ότι η δίωξη αυτή ασκήθηκε «μετά τη δικαιολογημένη αντίδραση των δύο συναδελφισσών στην προσπάθεια της διοίκησης του νοσοκομείου να μετακυλήσει στο προσωπικό την ευθύνη της υποβάθμισης και ανεπάρκειας των υπηρεσιών υγείας στους εργαζόμενους».

Το χρονικό του περιστατικού

Συγκεκριμένα, στις 28/05/24 ημέρα γενικής εφημερίας, αλλά και πρώτη ημέρα «ετοιμότητας για vip περιστατικά από το Conference Cup», o υποδιοικητής του νοσοκομείου, Βενιαμίν Μπατής, πραγματοποιούσε μια από τις συνηθισμένες του «επιθεωρήσεις» στο χώρο των επειγόντων.

Γύρω στις 23:00, εισήλθε στο Ορθοπαιδικό ΤΕΠ, κατηγόρησε τους/ τις ειδικευόμενους/ες και την εφημερεύουσα Διευθύντρια για «ολιγωρία στη διακίνηση των περιστατικών» και τους επέρριψε την ευθύνη για την ύπαρξη φορείων στο διάδρομο, φωνάζοντας μπροστά στους ασθενείς με σκοπό να τους εξαγριώσει.

Μετά από κάποια λεπτά επανήλθε στο ιατρείο και δήλωσε ότι θα παραμείνει εντός του εξεταστηρίου προκειμένου να ελέγχει τη σωστή και γρήγορη διευθέτηση των περιστατικών!!! Δηλαδή, ότι θα παρέμβει στην εξέταση των ασθενών, έχοντας από ότι φαίνεται γνώμη για τη διαδικασία και την ταχύτητα διευθέτησης των περιστατικών (απαιτώντας την γρήγορη -δηλαδή την ελλιπή- εξέταση των ασθενών αρκεί ……να μην υπάρχουν φορεία στο διάδρομο), παραβιάζοντας κι αυτά ακόμη τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ασθενών.

Οι 2 συναδέλφισσες απάντησαν στις φραστικές και προσβλητικές επιθέσεις του υποδιοικητή, τονίζοντας ότι οι πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ και τα φορεία στο διάδρομο οφείλονται στην υποστελέχωση και την ανεπάρκεια των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου.

Επίσης, ότι η παρουσία του μέσα στο χώρο που εξετάζονται ασθενείς, και κυρίως η παρέμβαση του στην άσκηση του ιατρικού έργου, είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν ευθέως τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.

Δύο εβδομάδες αργότερα, επιδόθηκαν στις 2 συναδέλφισσες κλήσεις σε απολογία, με τις κατηγορίες της “πλημμελούς άσκησης καθηκόντων και ανικανότητας διαχείρισης της εύρυθμης λειτουργίας της εφημερίας”, της “έντονης φραστικής αντίδρασης” στις συστάσεις του υποδιοικητή και της προσβολής του “δικαιώματος” του υποδιοικητή να βρίσκεται σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου.

Σε ένα νοσοκομείο όπως ο Ευαγγελισμός, όπου η αναμονή στα ΤΕΠ για ολοκλήρωση απεικονιστικού ελέγχου συχνά ξεπερνάει τις 12 ώρες, ενώ η εισαγωγή σε κρεβάτι και τις 24 (με τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί), όπου οι ασθενείς στοιβάζονται σε φορεία ο ένας δίπλα στον άλλο, οι εργαζόμενοι/ες δουλεύουν χωρίς τη δυνατότητα διαλείμματος με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες, η διοίκηση ακολουθεί την πάγια τακτική της μετατόπισης της ευθύνης για την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στους συναδέλφους και του εκφοβισμού όσων απαντούν στην αυθαιρεσία, παρουσιάζοντας χωρίς ντροπή το προσωπικό ως μη ικανό ή αργόσχολο και υπεύθυνο για την ταλαιπωρία των χρηστών υπηρεσιών υγείας.

  •  ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ απερίφραστα αυτή τη πρακτική και στηρίζουμε τις δύο συναδέλφισσες και κάθε συνάδελφο που εμπλέκει μεθοδευμένα η Διοίκηση σε τέτοιου είδους πειθαρχικές διώξεις.
  •  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ν’ανακληθούν ΑΜΕΣΑ οι πειθαρχικές διώξεις και να σταματήσει η προσπάθεια εκφοβισμού και απαξίωσης των εργαζομένων
  •  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να σταματήσουν οι πρωτοφανείς, αντιδεοντολογικές και παράνομες παρεμβάσεις της Διοίκησης στο ιατρικό έργο και εν γένει, στο επιστημονικό έργο
  •  Καλούμε τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας να πάρει θέση καταδικάζοντας την κατάφωρη καταπάτηση της Ιατρικής δεοντολογίας και της αξιοπρέπειας των συναδέλφων.»
Όλο Υγεία

Scroll to Top