ΙΣΑ: Μηνυτήρια αναφορά για τη διενέργεια οφθαλμολογικών εξετάσεων από καταστήματα οπτικών

ΙΣΑ

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) προέβη σε μηνυτήρια αναφορά, για τη διενέργεια από καταστήματα οπτικών εξετάσεων που πρέπει να γίνονται αποκλειστικά, από ειδικευμένους οφθαλμιάτρους.

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ αναφέρει ότι «περιήλθαν σε γνώση του σειρά μηνυμάτων, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δια των οποίων Οπτικοί- Οπτομέτρες καλούν τους πολίτες να εξεταστούν, οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, προκειμένου να προβούν σε Οπτομετρία-εξέταση των ματιών από οπτικό αναφορικά με διαχείριση της παιδικής μυωπίας, αντιμετώπιση της αμβλυωπίας, έλεγχο στην όραση, τοπογραφία κερατοειδούς».

Όλες οι εξετάσεις  αποκλειστικά από ειδικευμένους οφθαλμιάτρους

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σε πρόσφατη συνεδρίασή του συζήτησε εκτενώς το θέμα των διαγνωστικών εξετάσεων για τα παραπάνω οφθαλμολογικά ζητήματα και παθήσεις και αποφάνθηκε ότι όλες οι παραπάνω μετρήσεις και διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν και πρέπει να γίνονται αποκλειστικά από ειδικευμένους οφθαλμιάτρους.

«Είναι προφανές ότι τα συγκεκριμένα καταστήματα οπτικών απαγορεύεται κατά νόμο να διενεργούν οπτικές μετρήσεις και διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η τοπογραφία. Τίθεται ζήτημα αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος, αλλά και άλλων ενδεχομένως αδικημάτων», τονίζει ο ΙΣΑ, στην αναφορά του, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών, όπου αυτές ανήκουν προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Πρέπει να επισημανθεί ότι ο ΙΣΑ, είχε αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη, με την οποία ζητούσε να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Ένωσης Οφθαλμιάτρων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδος, για κατάργηση της δυνατότητας συστέγασης ιατρών Οφθαλμιάτρων, με καταστήματα οπτικών ειδών που θεσπίστηκε με τη διάταξη του άρθρου 82 του Ν. 5007/2022.

Όλο Υγεία

Scroll to Top