Κακοκαιρία Daniel: Σαλμονέλα σε βρέφος, 46 με γαστρεντερίτιδα και 23 με λοίμωξη αναπνευστικού

κακοκαιρία Daniel νερό

Τι ανακοίνωσε για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη δημόσια υγεία στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Στους τρεις άξονες του επιχειρησιακού σχεδιασμού για τη δημόσια υγεία στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση από το συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα.

Επιδημιολογική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων

Η κ. Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στην επιδημιολογική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων, είτε αφορούν το γαστρεντερικό είτε το αναπνευστικό σύστημα.Έχουν ληφθεί δείγματα από τις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας και τα στοιχεία δείχνουν τα εξής:

  • Όπως είπε έχουν καταγραφεί 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας, εκ των οποίων τα 6 νοσηλεύονται, αναμεσά τους και βρέφος λίγων ημερών με σαλμονέλα.
  • Επίσης σε ενήλικο έχει καταγραφεί κρούσμα ροταϊού.
  • Οι υπόλοιποι ασθενείς έχουν λάβει οδηγίες από το υγειονομικό προσωπικό.
  • Επίσης έχουν καταγραφεί  24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού. 

Δίκτυο υδροδότησης

Ελήφθησαν σήμερα δείγματα από Λάρισα και Βόλο και έχουν προγραμματιστεί δειγματοληψίες από όλες τις περιοχές. Η κατάσταση είναι η εξής:

Στη Λάρισα το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Η κ. Αγαπηδάκη διευκρίνισε ότι όταν λέμε ανθρώπινη χρήση εννοούμε ότι το πίνουμε, μαγειρεύουμε κάνουμε μπάνιο, πλένουμε λαχανικά.

Όταν λέμε ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, εννοούμε δεν είναι πόσιμο και δεν μπορούμε να τοι χρησιμοποιήσουμε πουθενά. Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να το βράσουμε για 3 λεπτά στους 100 βαθμούς.

Εντομολογική επιτήρηση για τα κουνούπια

Ήδη έχει προγραμματιστεί η τοποθέτηση 20 επιπλέον παγίδων αυτές τις ημέρες και 50 επιπλέον στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Καθημερινά λαμβάνονται δείγματα και αν παρατηρηθεί ενδεχόμενη έξαρση σε σχέση με τα κουνούπια θα ληφθούν τα αντίστοιχα μέτρα.

«Προς το παρόν η κατάσταση επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό. Δεν έχουμε λόγο ούτε για πανικό, ούτε για εφησυχασμό και εφιστούμε στους πολίτες που εμφανίζουν εμπύρετη γαστρεντερίτιδα , με συμπτώματα, ναυτίας, εμέτου, διάρροιας ή συμπτώματα απλού κρυολογήματος, είτε δερματικά εξανθήματα να επισκέπτονται τις υπηρεσίες υγείας», κατέληξε.

Όλο Υγεία

Scroll to Top