Χιλιάδες ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στα αναλώσιμα υλικά, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό και αδιαφορία από την πλευρά της Πολιτείας.
Πληθώρα προβλημάτων προκαλούνται από αποφάσεις, παραλείψεις και συμπεριφορές θεσμικών φορέων για τους ασθενείς με διαβήτη καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).
Οι τρεις θεματικοί πυλώνες, σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αφορούν το Υπουργείο Υγείας με αφορμή την εξαίρεση των ιδιωτικών φαρμακείων από την υποχρέωση πιστοποίησης για ιατροτεχνολογικά προϊόντα (Ι/Π), τον ΕΟΠΥΥ αναφορικά με τον εμπαιγμό ασφαλισμένων και παρόχων για τα υλικά διαβήτη & την εφαρμογή νέου συστήματος ταυτοποίησης και συνταγογράφησης αναλώσιμων υλικών αλλά και τις ανεξήγητες αποφάσεις του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (ΑΥΣ).
Ο ΕΟΠΥΥ «ακρωτηριάζει» τους ασθενείς με διαβήτη
«Με συνέπεια και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις, παλεύουμε καθημερινά απέναντι σε αποφάσεις και πρακτικές που υπονομεύουν την αξιοπρεπή και ισότιμη πρόσβαση των ασφαλισμένων σε υπηρεσίες και υλικά υγείας. Δεν θα επιτρέψουμε οι ασάφειες, οι παραλείψεις ή η αδιαφορία να πλήξουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που εκπροσωπούμε», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Χρήστος Δαραμήλας, Πρόεδρος ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Διαβήτης τύπου 2: Για ποιους καρκίνους αυξάνει τον κίνδυνο έως και 75% – Σοκαριστική μελέτη
Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με διαβήτη
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει εκφράσει ήδη με επιστολή της προς το Υπουργείο Υγείας τη βαθιά της ανησυχία και την έντονη αντίθεσή της σχετικά με το άρθρο 4 της Υπουργικής Απόφασης Δ3(α)4822 (ΦΕΚ Β’/1197/12-03-2025), το οποίο εξαιρεί τα ιδιωτικά φαρμακεία από την υποχρέωση πιστοποίησης και αδειοδότησης για τη διακίνηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων (Ι/Π).
Η διάταξη αυτή, αναφέρει, παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό MDR και τις σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, υπονομεύει τη διασφάλιση της ποιότητας και της ιχνηλασιμότητας των Ι/Π και ενισχύει φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, με την επιστολή της, κάλεσε τον Υπουργό Υγείας να προβεί άμεσα στην αναθεώρηση του άρθρου, ζητώντας την κατάργηση της εξαίρεσης των φαρμακείων και την καθιέρωση ενιαίων, αυστηρών κανόνων πιστοποίησης για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Τονίζεται πως μόνο μέσα από ένα αυστηρά ρυθμισμένο και ισότιμο σύστημα ελέγχου μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ασθενών και η νομιμότητα στη διακίνηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Δυστυχώς, δεν έγινε καμία ενέργεια από πλευράς της κυβέρνησης για επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού θέματος που απασχολεί τα άτομα με διαβήτη στην Ελλάδα, τα οποία σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ αφορούν στο 12,4% του ελληνικού πληθυσμού.
Ένα ακόμη ζήτημα που έχει απασχολήσει την Ομοσπονδία είναι το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε ξαφνικά πριν από λίγους μήνες σε μια σειρά «αδιαφανών και παράνομων χειρισμών αναφορικά με την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού για την κατηγορία Λ4 του Διαβήτη. Οι ενέργειες αυτές, απειλούν την πρόσβαση των ασφαλισμένων σε ζωτικής σημασίας υλικά για τον Διαβήτη και εγείρουν ερωτήματα για τη χρηστή διαχείριση των δημοσίων πόρων».
Παράνομη συμμετοχή για τα υλικά πληρώνει το 50% των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ γίνεται καθημερινά δέκτης πολυάριθμων παραπόνων από ασφαλισμένους πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κατά την υλοποίηση των συνταγών τους, λόγω της ελλιπούς πληροφόρησης σαφών διαδικασιών σε σχέση με την εφαρμογή του νέου συστήματος ταυτοποίησης και συνταγογράφησης αναλώσιμων υλικών Σ.Δ. από τον ΕΟΠΥΥ (OTP).
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει, επανειλημμένως, καταθέσει συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για την άμεση διευθέτηση αυτής της δυσλειτουργίας, οι οποίες περιλαμβάνουν αφενός την ενεργοποίηση αναδυόμενων παραθύρων ενημέρωσης και επεξήγησης στους θεράποντες ιατρούς και αφετέρου την άμεση υλοποίηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ του συστήματος του ΕΟΠΥΥ και της πλατφόρμας gov.gr, με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης των αριθμών τηλεφώνου των ασφαλισμένων. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, οι συγκεκριμένες καίριες προτάσεις παραμένουν αγνοημένες.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, εξέφρασε έντονη διαμαρτυρία και για την πρακτική του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (ΑΥΣ) όσον αφορά τη χορήγηση και αποζημίωση των άμορφων επιθεμάτων (σε μορφή σπρέι με αναγεννητικούς παράγοντες), τα οποία κρίνονται ως ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την επούλωση χρόνιων και διαβητικών ελκών. Παρόλο που τα προϊόντα αυτά έχουν ενταχθεί από το 2022 στον κατάλογο αποζημιούμενων ιατροτεχνολογικών προϊόντων του ΕΟΠΥΥ, η χρήση τους απαιτεί, βάσει απόφασης του ΑΥΣ, «απόδειξη αποτυχίας συμβατικής αγωγής διάρκειας 10-12 μηνών». Αυτή η προϋπόθεση χαρακτηρίζεται από την Ομοσπονδία ως ιατρικά ακατάλληλη, επικίνδυνη και οικονομικά επιζήμια, καθώς θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και προκαλεί υψηλότερες δαπάνες για το σύστημα υγείας.