«Κόλλησε» η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Σακχαρώδη Διαβήτη

Αδιέξοδο διαφαίνεται στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδιασμού για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Ανησυχία στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μετά από συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.

Αναλυτικό υπόμνημα με τις δράσεις, τις πιστοποιήσεις και το έργο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς και στοιχεία των 26 πρωτοβάθμιων σωματείων που την αποτελούν, κατέθεσαν στον υπουργό Υγείας οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, ώστε να καταστεί σαφής η συνεχής συνεισφορά του φορέα στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να αναδειχθεί η ηγετική του θέση στο χώρο της διεκδίκησης, εκπαίδευσης και ολιστικής υποστήριξης των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Το πρόβλημα με την δεύτερη Ομοσπονδία

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι είναι θετικός σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν, έθεσε όμως το ερώτημα αν υφίσταται και άλλη Ομοσπονδία στο χώρο του Σακχαρώδη Διαβήτη και πως στην περίπτωση που υπάρχει, θα πρέπει να προηγηθεί συνένωση των φορέων, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης, καθώς και επιπλέον προτάσεις σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου ότι υφίσταται και άλλη Ομοσπονδία, η οποία απαριθμεί 11 σωματεία. Επιπλέον, υπάρχουν και Σύλλογοι Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι δεν εντάσσονται σε οποιοδήποτε δευτεροβάθμιο όργανο.
Επίσης, γνωστοποιήθηκε στον Υπουργό ότι ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει απευθυνθεί εγγράφως τόσο στην άλλη Ομοσπονδία όσο και στα αυτόνομα σωματεία, με σκοπό την ένταξη στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η οποία αποδεδειγμένα αποτελεί τον μεγαλύτερο φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη της χώρας, πλην όμως δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμία απάντηση.

Ο Υπουργός πρότεινε την πραγματοποίηση μιας συνάντησης των νόμιμων εκπροσώπων των δύο Ομοσπονδιών, παρουσία του, ώστε να γίνει προσπάθεια συνένωσης των δύο φορέων.

Ανησυχία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Η Ομοσπονδία εκφράζει την ανησυχία της τι θα γίνει αν τελικά δεν προκύψει ένας φορέας δεν θα εφαρμοστεί ποτέ Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη;

«Σε μια εποχή που η χώρα καλείται να μετασχηματίσει τις πολιτικές υγείας και εν τέλει το ίδιο το σύστημα υγείας, με τη βοήθεια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι μάλλον πιο «λογικό» να απορροφώνται όσες άρτια δομημένες προτάσεις κατατίθενται, πόσο μάλλον όταν τις καταθέτει ένας φορέας τόσο εξειδικευμένος στο Σακχαρώδη Διαβήτη όσο η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ».

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ διαβεβαιώνει ότι εφόσον υπάρξει επίσημη πρόσκληση από το Υπουργείο, θα παρευρεθεί δια εκπροσώπων του Δ.Σ. της και του Νομικού της Συμβούλου στη συνάντηση, προκειμένου να γίνει μια εφ’ όλης της ύλης διερευνητική συζήτηση. Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «η αίσθηση που επικράτησε ήταν ότι η πρόταση του Υπουργού δε συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες διευκρινίσεις, εγείροντας ερωτηματικά. Η πρόταση για συνένωση προϋποθέτει λεπτούς χειρισμούς, ενώ πρέπει να προέλθει ύστερα από ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο από τους ίδιους τους φορείς. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ οφείλει να διασφαλίσει ότι η τελική λύση θα είναι προς όφελος των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη».

Όλο Υγεία

Scroll to Top