Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας Ελλήνων γιατρών που θα επαναπατριστούν από τις ΗΠΑ

γιατροί

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η νέα διάταξη πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Μία σημαντική πρωτοβουλία που θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα αφορά Έλληνες ιατρούς που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση στις ΗΠΑ.
Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής των Βραβείων Prix Galien με τη νέα νομοθετική ρύθμιση επιλύεται το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα εξειδίκευσης που αποκτήθηκε από Έλληνες ιατρούς σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

«Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να συναποφασίσουμε μαζί με τον υπουργό Υγείας και θα φέρουμε προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Αυτή δεν είναι άλλη από την αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης σε γιατρούς που την έχουν αποκτήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτή θα βρίσκεται σε ισχύ και θα αντιστοιχεί σε θέσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και ανοίγει με αυτόν τον τρόπο ένας δρόμος επαναπατρισμού έμψυχου δυναμικού, διακεκριμένων επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας και να στηρίξουν και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και θέλουμε οι επιστήμονες να μπορούν να δουν το μέλλον τους στην πατρίδα μας. Αναζητώντας ποιότητα ζωής, την οποία αναμφισβήτητα προσφέρει η πατρίδα μας. Δίπλα όμως στην επαγγελματική τους φιλοδοξία και συνδυάζοντας τους δικούς τους προσωπικούς στόχους με τη συλλογική ευημερία της χώρας», προσέθεσε.

Επενδύσεις στον τομέα του φαρμάκου

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια δημιουργήθηκαν δέκα νέα εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων, 14 νέα ερευνητικά κέντρα, διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα νέο παραγωγικό πλέγμα που θα προσφέρει ολοένα και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στον τόπο.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα μας «φιλοδοξεί να γίνει ένα δυναμικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή μας» στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας.
Υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα «φιλοξενούνται 45 από τα 400 εργοστάσια φαρμάκων της Ευρώπης» και πως ως χώρα παράγουμε «σχεδόν το 10% των συνολικών σκευασμάτων της».
«Σε εθνικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι οι ανάγκες των Ελλήνων ασθενών καλύπτονται σε ποσοστό άνω του 60%, ενώ ταυτόχρονα υπηρετείται και η ζήτηση στις αγορές και άλλων κρατών μελών. Η ευρωπαϊκή αυτονομία, ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο στο συγκεκριμένο χώρο», τόνισε.

Το μεγάλο γεωγραφικό αποτύπωμα της Eλληνικής Φαρμακοβιομηχανίας

«Γι’ αυτό άλλωστε, τόσο οι ελληνικές όσο και οι πολυεθνικές εταιρείες, οφείλουν τώρα να εντείνουν τις προσπάθειές τους με νέες επενδύσεις, με περισσότερα ερευνητικά κέντρα. Από την πλευρά της, η Πολιτεία δίνει με τη σειρά της το δικό της παρών, καταπολεμώντας τη γραφειοκρατία, μειώνοντας τα φορολογικά βάρη, δίνοντας σημαντικά πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις. Όπως το επενδυτικό clawback, το οποίο απεδείχθη εξαιρετικά επιτυχημένο. Σκοπός μας να κατευθύνουμε περισσότερους πόρους στην παραγωγή, στην έρευνα, στις κλινικές μελέτες. Όλα αυτά απέφεραν μέχρι στιγμής επενδυτικές πρωτοβουλίες κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι δηλαδή πρωτοβουλίες με ένα ορατό αποτύπωμα στην επιστημονική κοινότητα και με πολλαπλάσιο αντίκτυπο τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία», προσέθεσε.

Όλο Υγεία

Scroll to Top