Μ. Θεμιστοκλέους: Κατά 300 εκατομμύρια ευρώ αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα

Μάριος Θεμιστοκλέους

Αδιαπραγμάτευτη η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η διασφάλιση προσβασιμότητας των ασθενών σε θεραπείες και η δημοσιονομική σταθερότητα των συστημάτων υγείας είναι κάτι που απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλα τα κράτη. Η καινοτομία χρειάζεται αύξηση δαπανών και το 50% του ετήσιου κόστους οφείλεται στην καινοτομία. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακα, αλλά χρειαζόμαστε και μια δημοσιονομική σταθερότητα του συστήματος», ανέφερε κατά την παρέμβασή του στο 28th Annual Economist Government Roundtable ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στην Ελλάδα, σημείωσε, όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που χρειάζονται και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναδιάρθρωσης της πολιτικής των φαρμάκων για να είναι συμβατή με την νομοθεσία της ΕΕ.

Αναφέρθηκε στη δημιουργία ταμείου καινοτομίας για να μπορούν οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Το ζητούμενο είναι να δαπανώνται χρήματα, βάσει των αποτελεσμάτων, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους και για να γίνει αυτό χρησιμοποιούμε εργαλεία ελέγχου, ώστε να υπάρχει εικόνα κόστους- αποτελεσμάτων. Ανακοίνωσε ακόμα ότι αποζημιώνονται πλέον οι βιοδείκτες για τον καρκίνο. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση αύξησε τον προϋπολογισμό των φαρμάκων κατά 300 εκατ. ευρώ.

Aπό τα 160 φάρμακα που έλαβαν έγκριση από τον ΕΜΑ μόνο τα μισά είναι προσβάσιμα στην Ελλάδα

Ο Νίκος Μανιαδάκης καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μίλησε για τρεις βασικούς πυλώνες που πρέπει να συνδυαστούν. Ο ένας έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση και τι θα διατεθεί στο κομμάτι της φαρμακοβιομηχανίας, ο δεύτερος σχετίζεται με την αποζημίωση και την πρόσβαση και ο τρίτος αφορά τη χρήση τεχνολογίας με τρόπο αποδοτικό.

Από την πλευρά του ο Ansgar Hebborn, επικεφαλής σε θέματα πολιτικής πρόσβασης στην Ευρώπη της Roche, ανέφερε ότι όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις, τονίζοντας ότι αν δεν καινοτομήσουμε δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μια «σημαντική πλατφόρμα» για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών όπως η ανάπτυξη τηλεϊατρικής.
Αναφέρθηκε στη σημασία της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας και στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και μίλησε για καινοτομία εντός των συστημάτων υγείας για την παροχή υγειονομικής φροντίδας.
«Θέλουμε όχι μόνο την καινοτομία της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά όλων που συμμετέχουν στη σύστημα» και οι προσπάθειες όλων θα οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα, τόνισε.
Αναφερόμενος στη μειωμένη χρηματοδότηση του συστήματος είπε ότι από τα 160 φάρμακα που έλαβαν έγκριση από τον ΕΜΑ τα τελευταία χρόνια μόνο τα μισά είναι προσβάσιμα στην Ελλάδα και η φιλοδοξία είναι να φτάσουμε σε υψηλό επίπεδο προσβασιμότητας για τα φάρμακα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top