Με μέτρα λόγω covid-19 η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο – Τι ισχύει

covid-19

Μάθετε τι ισχύει για το άνοιγμα των σχολείων, ποια είναι τα μέτρα προστασίας  που πρέπει να τηρούνται από μαθητές και εκπαιδευτικούς, τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας αρρωστήσει, αλλά και πόσες απουσίες δικαιολογούνται λόγω covid-19.

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι αναπνευστικές λοιμώξεις, καθώς φέτος έχουμε ταυτόχρονα την κορύφωση δύο επιδημιών, της Covid-19 και της γρίπης και ακολουθούν ο RSV και άλλοι αναπνευστικοί ιοί.

Η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη και η πίεση στο ΕΣΥ είναι εμφανής στις απλές κλίνες. Υπολογίζεται ότι η κορύφωση της covid-19 και της γρίπης θα γίνει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και οι ειδικοί συστήνουν τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ώστε να μειωθεί η μετάδοση και να προφυλαχθούν τα ευάλωτα άτομα.

Πιθανά θα βιώσουμε για ακόμη μία φορά καταστάσεις οριακής αντοχής τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για τους πάσχοντες, αναφέρει η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Προσθέτει ότι η πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες αγγίζει ήδη το 100%.

Οδηγίες για τη μείωση μετάδοσης λοιμώξεων

Τους επιστήμονες προβληματίζει το άνοιγμα των σχολείων καθώς θεωρούν βέβαιο ότι θα αυξηθούν περεταίρω τα κρούσματα.

Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν όπως οι ενήλικες όμως είναι οι «δούρειοι ίπποι» της μεταφοράς του ιού.

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε οδηγίες για την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο. Οι οδηγίες είναι κατανοητές, ξεκάθαρες και απλές και όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, «η επιστροφή των μαθητών θα γίνει οργανωμένα και όποιος γονέας διαβάσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις τηρήσει, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα».
.
Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον συστήνεται η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

Τακτικό πλύσιμο των χεριών

  • Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
  • Απαραίτητο το πλύσιμο των χεριών πριν και μετά την προετοιμασία γεύματος και τη χρήση της τουαλέτας
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
  • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών
  • Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας

  • Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων

Παραμονή στο σπίτι εάν παρουσιαστούν συμπτώματα

Εάν κάποιος μαθητής παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων.

Θα δικαιολογούνται απουσίες πέντε ημερών λόγω covid

Δικαιολογούνται απουσίες πέντε ημερών λόγω κορονοϊού, μόνο στην περίπτωση επιβεβαιωμένου επίσημου δηλωμένου κρούσματος.

Ειδικότερα, σε εγκύκλιο που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για το θέμα των απουσιών των μαθητών λόγω νόησης από την covid 19 αναφέρεται ότι με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών έως πέντε εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορονοϊό, για το σχολικό έτος2023-24.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού  (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR).

Για τη γρίπη δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια σχετική απόφαση.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top