Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Με ποιον τρόπο θα διαχειριστεί τις καινοτόμες θεραπείες

Ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη βρίσκονται οι καινοτόμες θεραπείες και οι νέες τεχνολογίες.

Οι καινοτόμες θεραπείες και η απόλυτη πρόσβαση των ασθενών σε αυτές με κριτήριο αποτελεσματικότητα-κόστος, είναι ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργού υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Το ζήτημα είναι ότι κάθε χρόνο η δαπάνη αυξάνεται. Νέα καινοτόμα φάρμακα εισέρχονται στην αγορά και πρέπει να σας πω ότι δεν πρόκειται να στερήσουμε καμία, μα καμία, καινοτόμα νέα φαρμακευτική δράση που εισέρχεται στη χώρα.

Απόλυτη πρόσβαση για όλους τους ασθενείς, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχουν τα κριτήρια της αποτελεσματικότητας και του κόστους», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, στο 27ο συνέδριο του ECONOMIST.
«Θα διαχειριστούμε το θέμα των καινοτόμων φαρμάκων με έναν τρόπο που θα εξυπηρετεί πραγματικά αυτό το στόχο», υπογράμμισε.

Ο υπουργός ανέφερε ότι αποτελεί προτεραιότητα η διαχείριση των καινοτόμων φαρμάκων τα οποία αποτελούν «ένα πολύ μεγάλο μέρος της δαπάνης, είναι πολύ μεγάλες οι ετήσιες αυξήσεις, λόγω ακριβώς της εισόδου στη χώρα αυτών των νέων κρίσιμων θεραπειών που έρχονται. Αυτό χρειάζεται από την πλευρά μας μια διαχείριση».

Νέες τεχνολογίες

Τα νοσοκομεία, είπε ο υπουργός έχουν κατακλιστεί από νέες τεχνολογίες. «Θα συνεχίσουμε μέσα από τα προγράμματα του RRF και του ΕΣΠΑ να προμηθευόμαστε όλες εκείνες τις αναγκαίες τεχνολογίες, έτσι ώστε και θεραπευτικά, αλλά και από πλευράς χρόνου να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στις θεραπείες.

Νέες εγκαταστάσεις για τις θεραπείες του καρκίνου. Το μητρώο για τον καρκίνο που δεν έχει η χώρα αυτή τη στιγμή, ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, μια κατά τη γνώμη μου επανάσταση, η οποία θα συντελεστεί μόλις ετοιμαστεί υποθέτω περίπου σε ενάμιση χρόνο ο νέος χάρτης, ο ψηφιακός χάρτης υγείας».

Μείωση του clawback

Ήδη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και έχει νομοθετήσει για το clawback, 50 εκατ. για πέρυσι, 150 εκατ. για φέτος και 300 εκατ. για του χρόνου για τη μείωση του clawback με αναφορά πάντα το RFF. Άρα, αυτό είναι θετικό για τις επιχειρήσεις, είπε ο υπουργός.

Εθνική φαρμακευτική πολιτική

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα του φαρμάκου ο οποίος όπως είπε «θέλω να είναι αποτελεσματικός διάλογος», προκειμένου να καταλήξουμε στο να αποφασίσουμε μια εθνική φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα σηματοδοτήσει και την άμεση πρόσβαση σε όλες τις θεραπείες και με τη δημιουργία μηχανισμού HTA, δηλαδή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και του κόστους.

Τι πρέπει να γίνει στο ΕΣΥ

Νέος τρόπος οργάνωσης των νοσοκομείων, με προϋπολογισμούς, οι οποίοι θα είναι ορισμένοι και θα είναι αντικείμενο διαχείρισης με τρόπο ορθολογικό και υπεύθυνο, σύμφωνα με τα πρότυπα της διαχείρισης των προϋπολογισμών που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

«Παντού διαγωνισμοί, παντού διαγωνισμοί και ανταγωνισμός», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι το κράτος, το δημόσιο, όταν επιβάλλει τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, τότε όλα τα πράγματα δουλεύουν πολύ σωστά και στην αγορά και στην υγεία και στους τομείς γενικότερα που αναφέρεται ο ανταγωνισμός.

«Όπου δεν τηρούνται κανόνες, τότε νοθεύεται και ο ανταγωνισμός. Λοιπόν, είναι ευκαιρία να βάλουμε τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει στις αγορές αυτές που σχετίζονται με την υγεία, μέσα από τους προϋπολογισμούς και τις διαδικασίες προμήθειας των νοσοκομείων», είπε.

Καθολική εφαρμογή, σταδιακά ήδη ξεκίνησε και έως το Μάρτιο, των DRGs, έτσι ώστε να υπάρχουν δεδομένα σε ότι αφορά στα νοσήλια, τις δαπάνες, τα κόστη, την ψηφιοποίηση και την ομαδοποίηση και διαγωνισμούς συνολικά μέσα από την εταιρεία ΕΚΑΠΥ της προμήθειας των υλικών και της λειτουργίας του ανταγωνισμού.

Κίνητρα για ορθολογική διαχείριση και έσοδα στα νοσοκομεία από την προσέλκυση περιστατικών που σχετίζονται με τη δυνατότητα των νοσοκομείων να διαχειρίζονται δύσκολα περιστατικά.

Αναφορικά με τον ΕΟΦ είπε ότι χρειάζεται «μια συγκλονιστική ανανέωση και ενίσχυση του προσωπικού του».

Σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ είπε ότι χρειάζεται μια συνολική ανασύνταξη, αναγέννηση και μια σύγχρονη μορφή οργάνωσης.

Ο ΕΟΠΥΥ, είναι ένας τεράστιος γίγαντας 7 δισεκατομμυρίων και πρέπει να λειτουργήσει στο πλαίσιο μιας υγιούς ασφαλιστικής εταιρείας που είναι αυτός που πληρώνει κάθε χρόνο τις δαπάνες, έτσι ώστε όλες οι διαδικασίες του να είναι ψηφιοποιημένες και με ελέγχους, real time ελέγχους από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, για να υπάρξει μια εξορθολογικοποίηση των δαπανών.

Όλο Υγεία

Scroll to Top