Μετά τις ευρωεκλογές οι ανακοινώσεις για την ελάφρυνση του clawback

clawback- γιατροί

Σε συνάντηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη οι Φορείς ΠΦΥ ζήτησαν άμεση εφαρμογή των μέτρων για την ελάττωση του clawback.

Μετά από αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, όπου ετέθησαν τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου, με κυριότερο το clawback και κατατέθηκαν προτάσεις για την επίλυσή του.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ Φ. Πατσουράκος, ο πρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ Θ. Χατζηπαναγιώτου, ο πρόεδρος ΠΑΣΙΔΙΚ Ι. Καραμηνάς , η πρόεδρος ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ Α. Μαστοράκου και ο εκπρόσωπος του ΠΑΝΙΔΙ Α. Πιτταράς.

Οι προτάσεις των Φορέων ΠΦΥ και η απάντηση του υπουργού υγείας

Το Συντονιστικό επανέλαβε τις δυσμενείς συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στον κλάδο και ζήτησε από τον υπουργό Υγείας άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχουν συζητηθεί από μακρού για την ελάττωση του clawback.

Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε να υπάρχει πρόταση από τις Ομάδες Εργασίας των πρωτοκόλλων για περιορισμό στην επαναληψιμότητα των εξετάσεων σύμφωνα με το ICD10 και το ποιες ειδικότητες θα μπορούν να το συνταγογραφούν, όπως επίσης και να υπάρξει πρόταση πιθανής αφαίρεσης εξετάσεων που θα μπορούν να γίνονται μόνο στις δημόσιες δομές.

Άμεσα να γίνει ψηφιοποίηση από την ΗΔΙΚΑ όσων πρωτόκολλων έχουν διαγνωστικές εξετάσεις, να υπάρχει ενημέρωση των ιατρών για οποιαδήποτε αύξηση της συνταγογράφησης τους εκτός πρωτοκόλλων, ώστε να υπάρχει περιορισμός της ζήτησης .

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Φορέων ΠΦΥ, ο Υπουργός Υγείας, ενημέρωσε ότι μετά το διάστημα 20 ημερών θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για μέτρα τα οποία θα ελαφρύνουν το clawback.

Έχουν δοθεί μέχρι τέλος του έτους 280 εκατ.ευρώ για το Πρόγραμμα «Δοξιάδη» για προληπτικές εξετάσεις.

Ζητήθηκε από το Συντονιστικό όποιες προληπτικές εξετάσεις αναγράφονται να μπαίνουν αυτόματα στο Πρόγραμμα «Δοξιάδη» για να ελαφρυνθεί το clawback, πρόταση που θα πρέπει να συζητηθεί Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, καθώς το πρόγραμμα είναι αρμοδιότητάς της.

Μετά τις ευρωεκλογές το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ θα επιδιώξει συνάντηση με το Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, για περαιτέρω χρηματοδότηση της ΠΦΥ.

Ο Υπουργός Υγείας έδωσε εντολή στον ΕΟΠΥΥ να γίνει ενεργοποίηση διαπραγμάτευσης για τη συλλογική σύμβαση με τους αρμόδιους φορείς των ιατρών αποδεχόμενος ένα πάγιο αίτημα των ιατρών.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top