Μηνιγγίτιδα: Προφυλακτική αγωγή σε χιλιάδες άτομα στην Πάτρα ενόψει του Καρναβαλιού – Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές

Μηνιγγίτιδα

Η έξαρση μηνιγγίτιδας στην Πάτρα έχει θέσει τις υγειονομικές αρχές σε αυξημένη ετοιμότητα. Μέτρα πρόληψης ενόψει του Καρναβαλιού.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην Πάτρα, ενόψει των καρναβαλικών εκδηλώσεων, μετά τη νόσηση από μηνιγγίτιδα τριών φοιτητών κάτι που σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ «συνιστά» έξαρση.

Ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «απλώνουν δίχτυ προστασίας στην φοιτητική κοινότητα», με μέτρα πρόληψης που περιλαμβάνουν χημειοπροφύλαξη σε επαφές των φοιτητών που νόσησαν, ώστε να περιοριστεί η διασπορά.

Η χημειοπροφύλαξη σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος διακοπής της αλυσίδας μετάδοσης, αφού μειώνει κατά 90% τη μικροβιοφορία του μηνιγγιτιδόκοκκου στους υγιείς φορείς.

 

Προφυλακτική αγωγή σε χιλιάδες άτομα-Όχι στις στενές επαφές

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο Action 24, ανακοίνωσε πως προληπτική προφυλακτική αγωγή κατά της μηνιγγίτιδας Β’ αναμένεται να λάβουν, όχι μόνο 3.000 άτομα όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, αλλά πολύ περισσότερα.

Τα μέτρα που λαμβάνονται εξηγεί η κ. Αγαπηδάκη έχουν στόχο να μειωθεί η φορεία, «άρα να έχουμε προστασία για όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο για τους ανθρώπους που ήταν στενές επαφές των συγκεκριμένων κρουσμάτων. Η μηνιγγίτιδα δεν μεταδίδεται όπως η COVID με τον αέρα. Δεν επιβιώνει στο περιβάλλον γι’ αυτό δεν έχει νόημα να κάνουμε απολύμανση. Αυτό που έχει σημασία είναι να αποφεύγουμε τη στενή επαφή».

Το καρναβάλι θα είναι ασφαλές

Όπως εξηγεί η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Αννα Μαστοράκου «αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε στενά με τον ΕΟΔΥ για τον στρατηγικό σχεδιασμό ιχνηλάτησης και την πρόληψη της μετάδοσης του μικροβίου στην κοινότητα των φοιτητών στα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα. Αποφασίστηκε να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας στη φοιτητική κοινότητα. Συμφοιτητές των τριών κρουσμάτων θα λάβουν την ενδεδειγμένη αντιβίωση για χημειοπροφύλαξη. Το καρναβάλι θα είναι σε κάθε περίπτωση ασφαλές».

Πώς μεταδίδεται η μηνιγγίτιδα

Ανάλογα με το αίτιο, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ένα μικρόβιο το οποίο υπάρχει φυσιολογικά στον φάρυγγα και μεταδίδεται με τον βήχα, το πτέρνισμα και την άμεση παρατεταμένη επαφή.

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και δεν επιβιώνει στο περιβάλλον.

Ο εντεροιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (σάλιο, πτύλεα ή ρινικές εκκρίσεις) του μολυσμένου ατόμου. Άλλοι ιοί, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα όπως ο ιός της παρωτίτιδας και της ανεμευλογιάς, μεταδίδονται επίσης με άμεση ή έμμεση επαφή με τις εκκρίσεις του πάσχοντα.

Τα συμπτώματα που οδηγούν στο γιατρό

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να εμφανιστεί με αιφνίδιο πυρετό, κεφαλαλγία και δυσκαμψία αυχένα. Μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετοι, φωτοφοβία, σύγχυση.

Τυπικά συμπτώματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες ή ακόμα και λίγες ημέρες από την έκθεση (συνήθως μετά από 3-7 ημέρες).

Τα βρέφη μπορεί να φαίνονται λιγότερο δραστήρια και να παρουσιάζουν μειωμένη λήψη τροφής.

Η ιογενής μηνιγγίτιδα παρουσιάζεται με ηπιότερα συνήθως συμπτώματα. Στα βρέφη τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ευερεθιστότητα, ανορεξία, λήθαργο ενώ στους ενήλικες προστίθενται συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, έντονη κεφαλαλγία, αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία.

Τα συμπτώματα στην ιογενή μηνιγγίτιδα συνήθως διαρκούν 7-10 ημέρες.

Όσον αφορά στην μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο τα συμπτώματα δεν διαφέρουν. Η διαφορά έγκειται στην βαρύτητα των συμπτωμάτων. Χαρακτηριστικά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας, όταν συνυπάρχει και σηψαιμία, αποτελούν το αιμορραγικό εξάνθημα, η κόπωση, έμετοι και διάρροιες, ρίγη, ταχύπνοια, έντονες μυαλγίες και αρθραλγίες.

Όλο Υγεία

Scroll to Top