Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας: Μαθητής από την Καλαμάτα νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο

μηνιγγίτιδας

Ανησυχία στις υγειονομικές αρχές μετά την ανίχνευση κρούσματος μηνιγγίτιδας στην Καλαμάτα. Συνολικά έχουν καταγραφεί 14 κρούσματα μηνιγγίτιδας, το 2024 στην Ελλάδα.

Μετά την ανίχνευση τριών κρουσμάτων μηνιγγίτιδας σε φοιτητές των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου, με τον ΕΟΔΥ να κάνει λόγο για έξαρση και τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, νέο κρούσμα καταγράφηκε στην Καλαμάτα. Εντοπίστηκε σε Λύκειο της Καλαμάτας με τον μαθητή να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της περιοχής.

Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή 8 Μαρτίου με εργαστηριακές εξετάσεις και αμέσως ειδοποιήθηκε η σχολική κοινότητα, οι τοπικές αρχές και οι υγειονομικές υπηρεσίες.

Ο μαθητής είναι υπό παρακολούθηση και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, λένε οι υπεύθυνοι που εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς όπως σημειώνουν  πρόκειται για ένα μεμονωμένο κρούσμα, που αντιμετωπίστηκε στο νοσοκομείο με την προβλεπόμενη αγωγή.

14 συνολικά κρούσματα μηνιγγίτιδας

Τα κρούσματα μηνιγγίτιδας στη χώρα μας είναι συνολικά 14. Σε ό,τι αφορά στην τοπική έξαρση μηνιγγίτιδας στην Πάτρα, μετά τη διαπίστωση τριών κρουσμάτων σε φοιτητές των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφθηκε την Πάτρα προκειμένου να ελέγξει τις επαφές των φοιτητών και να χορηγήσει χημειοπροφύλαξη όπου χρειάζεται, ενώ θα κρίνει σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται εμβολιασμός.

Ο εμβολιασμός

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, η χορήγηση του εμβολίου για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β που δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά μόνο για παιδιά υψηλού κινδύνου, γίνονται συζητήσεις στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε σχέση με την προστασία των βρεφών και υπάρχουν θετικές εισηγήσεις.

Έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (πυρετό και εξάνθημα) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε γιατρό.

Οι γιατροί επί υποψίας μηνιγγίτιδας πρέπει άμεσα να χορηγούν θεραπεία και να παραπέμπουν σε νοσοκομείο.

Όλο Υγεία

Scroll to Top