Νοσηλεύτρια τραυματίστηκε εντός ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ κατά τη διακομιδή ασθενούς

ΕΚΑΒ

Την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στο ΕΚΑΒ και την στελέχωσή του με πάσης φύσεως προσωπικό καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Νοσηλεύτρια τραυματίστηκε εντός του ασθενοφόρου κατά τη διακομιδή ασθενούς με το ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο. Διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Ευτυχώς έφερε ελαφρά τραύματα και της χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια.
Την καταγγελία κάνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, στηλιτεύοντας για άλλη μια φορά την υποστελέχωση σταθμών του ΕΚΑΒ και την στελέχωσή τους με «εντελώς άσχετους με διακομιδές, χωρίς εκπαίδευση και εξειδίκευση και φυσικά εκτεθειμένους σε ποινικές διώξεις από συγγενείς».

Ο κ. Γιαννάκος χαρακτηρίζει «επικίνδυνη και παράνομη την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να στελεχώνονται τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, καθώς επίσης των Κέντρων Υγείας στις περιοχές που δεν υπάρχουν τομείς του ΕΚΑΒ με ενστόλους και το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας».

Πώς συνέβη ο τραυματισμός της νοσηλεύτριας

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, την Δευτέρα 27/5/2024 κλήθηκε ο τομέας του ΕΚΑΒ των Φαρσάλων να διακομίσει νεφροπαθή ασθενή στη Λάρισα από το χωριό Μικρό Ευυδρείο Λάρισας.

«Ο τομέας του ΕΚΑΒ Φαρσάλων που εγκαινιάσθηκε το 2019 είναι υποστελεχωμένος από διασώστες. Πως λύνονται τα κενά; Με το πάσης φύσεως προσωπικό του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων και εν προκειμένω με νοσηλεύτρια που πήρε εντολή να κάνει τη διασώστρια.
Έλαβε λοιπόν εντολή η νοσηλεύτρια μαζί με έναν διασώστη να διακομίσουν τον ασθενή.
Φθάσανε σπίτι του και στάθηκε αδύνατον να σηκώσει το φορείο ή νοσηλεύτρια με τον ασθενή.
Φώναξαν τη πυροσβεστική να βοηθήσει. Πράγματι ήρθε η πυροσβεστική και κατάφεραν να μεταφέρουν τον ασθενή στο Ασθενοφόρο.
Μαζί συνοδεία και γιατρός.
Στο δρόμο προς τη Λάρισα και ενώ η νοσηλεύτρια προσέφερε πρώτες βοήθειες εν κινήσει στον ασθενή, σε μία στροφή έπεσε και κτύπησε στην πόρτα του ασθενοφόρου.
Τραυματίσθηκε και διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Ευτυχώς έφερε ελαφρά τραύματα και της χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια».

Το Σωματείο εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων οργάνωσε κινητοποίηση, με αίτημα «να σταματήσει αυτό το επικίνδυνο μέτρο να γίνονται διακομιδές από στρατιωτικούς με δυο ημέρες εκπαίδευση, από διοικητικούς υπαλλήλους, νοσηλεύτριες κ.λ.π των κέντρων Υγείας».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να προσληφθούν διασώστες, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να δοθούν κίνητρα σε όλο το υγειονομικό προσωπικό.

Όλο Υγεία

Scroll to Top