Νοσοκομείο Αγρινίου: 200 γιατροί κατηγορούνται ότι έδιναν χειρόγραφες συνταγές

νοσοκομείο αγρινίου

Η υπόθεση αφορά στη μη ηλεκτρονική συνταγογράφηση εξετάσεων στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Δεν υπήρχε ο απαραίτητος εξοπλισμός πληροφοριακών συστημάτων απαντούν οι γιατροί.

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 200 γιατροί από το ίδιο Νοσοκομείο βρίσκονται κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος. Μάλιστα έχει οριστεί δικάσιμος τον Ιανουάριο του 2024.Η υπόθεση αφορά μη ηλεκτρονική συνταγογράφηση εξετάσεων στο Νοσοκομείο Αγρινίου με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας να υποστηρίζει πως δεν υπήρχε ο απαραίτητος εξοπλισμός πληροφοριακών συστημάτων, με αποτέλεσμα οι γιατροί που υπηρετούσαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών να εκδίδουν χειρόγραφες συνταγές εξετάσεων.

Η κατηγορία…

Την υπόθεση φέρνει στο φως η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας και αφορά γιατρούς που υπηρέτησαν στο Νοσοκομείο Αγρινίου από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2021. Κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, με σκοπό να βλάψουν το κράτος και συγκεκριμένα το Νοσοκομείο Αγρίνιου και να προσπορίσουν σε άλλους παράνομο όφελος, επειδή συνταγογραφούσαν χειρόγραφα και όχι ηλεκτρονικά παραπεμπτικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
«Θα το ζήσουμε και αυτό! Όλοι οι γιατροί του Γ.Ν. Αγρινίου παραβίασαν το υπηρεσιακό τους καθήκον, για να το ζημιώσουν. Αυτή είναι η κατηγορία», αναφέρει σκωπτικά η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας.

Το πόρισμα του ελέγχου

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας σημειώνει μάλιστα, ότι μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) καθώς και από την Ελληνική Αρχή Διαφάνειας όπου στις πορισματικές εκθέσεις τους αποτύπωναν τις ανεπάρκειες, που καθιστούσαν ανεφάρμοστη την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο ΤΕΠ.
Ειδικότερα την έλλειψη:

 • υποδομής
 • εξοπλισμού
 • πληροφοριακών συστημάτων
 • διασύνδεσης των τμημάτων και των κλινικών με τα εργαστήρια
 •  το άκρως υποστελεχωμένο Τμήμα Οργάνωσης και Πληροφορικής
 • την απουσία γραμματειακής υποστήριξης σε 24ωρη βάση στα ΤΕΠ
 • τη μη ύπαρξη και λειτουργία ανεξάρτητου και αυτόνομου ΤΕΠ
 • τη σημαντική ιατρική υποστελέχωση ειδικευμένων γιατρών
 • την παντελή σχεδόν έλλειψη ειδικευομένων γιατρών κλπ.

Ένορκη Διοικητική Εξέταση

Διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση από την 6η Υπε, την οποία ανέλαβε ο Διοικητής του ΓΝ «Χατζηκώστα» και όπως αναφέρει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, παρά τα στοιχεία ότι δεν είχαν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των παραπεμπτικών στο ΤΕΠ έως τον Ιανουάριο 2021 και παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι γιατροί ζητούνταν να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η διοίκηση του Νοσοκομείου μετακυλίει τις ευθύνες και τις ανεπάρκειες της για τη μη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και την απώλεια εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία, δια της διάχυσης, σε όλους τους γιατρούς και στη Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας ως τελικούς αποδέκτες, αντιστρέφοντας τα δεδομένα.

«αδιανόητο» και «εξοργιστικό»

 

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας χαρακτηρίζει το γεγονός «αδιανόητο» και «εξοργιστικό». Υπογραμμίζει ότι από το σύνολο των Νοσοκομειακών Μονάδων που υπάγονται στην 6η ΥΠε:

 • η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων στο ΤΕΠ λειτουργούσε όλο το 24ωρο μόνο σε 6 νοσοκομεία (Πανεπιστημιακά Πατρών και Ιωαννίνων, ΓΝ Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο» κλπ)
 • σε 4 Νοσοκομεία λειτουργούσε έως τις 23:00
 • στα υπόλοιπα 17 νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων η ΝΜ Αγρινίου, η παραπομπή εργαστηριακών εξετάσεων εξακολουθούσε να γίνεται με χειρόγραφα παραπεμπτικά.

«Παρ’ όλα αυτά, παραπεμφθήκαμε να δικαστούμε για παράβαση καθήκοντος. Και για ποια κατηγορία; Εδώ δε κατηγορούμαστε ότι εγκαταλείψαμε ασθενή, ότι αρνηθήκαμε να εξετάσουμε ασθενή, ότι δεν ήμασταν στο πόστο μας. Κατηγορούμαστε ότι δεν εκδίδαμε ηλεκτρονικά παραπεμπτικά εξετάσεων από …. ανύπαρκτες προϋποθέσεις, εγκαταστάσεις, μηχανολογικό και πληροφοριακό εξοπλισμό κλπ, και αντ’ αυτού εκδίδαμε χειρόγραφα παραπεμπτικά, αντιμετωπίζοντας άμεσα τον πολυτραυματία, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, το αλλεργικό σοκ, την αναπνευστική ανεπάρκεια κοκ!  Το «έγκλημά μας», κατά το κατηγορητήριο, είναι ότι παραγγέλθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις για ασθενείς του νοσοκομείου χειρόγραφα και όχι ηλεκτρονικά. Το κάναμε αυτό, για να «ζημιώσουμε» το νοσοκομείο, αφού ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τις εξετάσεις που παραγγέλλονταν μόνον ηλεκτρονικά».
Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας σήμερα καλεί σε γενική συνέλευση και έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας. Την ημέρα της δίκης στις 11 Ιανουαρίου 2024, «όλοι οι γιατροί θα είναι στο δικαστήριο. Το νοσοκομείο δεν θα λειτουργήσει. Ας μεριμνήσουν οι αρμόδιοι να εξασφαλιστεί η νοσηλεία των ασθενών», καταλήγει.

Scroll to Top