Νοσοκομείο Λέρου: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού – Σε οριακό σημείο η λειτουργία του

νοσοκομείο Λέρου

Το νοσοκομείο Λέρου λειτουργεί με λιγότερο του 40% του προβλεπόμενου προσωπικού. Λείπουν βασικές ειδικότητες και η αναμονή για τον αξονικό τομογράφο φτάνει και τους 2 μήνες.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η λειτουργία του Νοσοκομείου Λέρου λόγω υποστελέχωσης και παρά τις επανειλημμένες αναφορές της Ένωσης Ιατρών για τα οξυμένα προβλήματα η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.

Το επιστημονικό συμβούλιο με έκδηλη ανησυχία αποφαίνεται ότι το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό επαρκεί οριακά για την αποτελεσματική και ομαλή λειτουργία του ιδρύματος.

Όπως αναφέρει η Ένωση Ιατρών μία ακόμη αναζωπύρωση του κορωνοϊού, που ήταν αναμενόμενη, σε συνδυασμό με τις άλλες εποχικές ιώσεις αρκούσε για να αναδείξει, ξανά, την εικόνα της υποστελέχωσης «που εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία ακόμα και την ζωή των κατοίκων των νησιών όχι μόνο σήμερα αλλά σε μόνιμη βάση».

Αγνοούνται οι αναφορές για προσλήψεις

«Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας της δημοσίας υγείας, ούτε και ενίσχυσης των δημοσίων δομών υγείας», αναφέρει η Ένωση τονίζοντας ότι το Νοσοκομείο της Λέρου λειτουργεί με λιγότερο του 40 % του προβλεπόμενου από το οργανόγραμμα του προσωπικού.

Η Ένωση έχει καταθέσει επανειλημμένα αναφορές για προκήρυξη θέσεων και προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Αντί για προσλήψεις «πάρθηκε απόφαση λειτουργίας του ανακαινισμένου προπολεμικού κτιρίου για τα εξωτερικά τακτικά ιατρεία, σε απόσταση 300 μέτρων από το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου, μη λαμβάνοντας υπόψιν την υποστελέχωση σε προσωπικό και την έλλειψη μέσων και εξοπλισμού», αναφέρει η Ένωση.

Κάνει λόγο για «αδιαφορία των υπευθύνων για την ταλαιπωρία ασθενών και του λιγοστού προσωπικού, που ίσως πρέπει να καλύπτουν τις διαδρομές με πατίνια».

Το νοσοκομείο εφημερεύει χωρίς αναισθησιολόγο και λειτουργεί χωρίς ακτινοδιαγνώστη γιατρό έως τα μέσα Ιανουαρίου. Η αναμονή για τον αξονικό τομογράφο φτάνει και τους 2 μήνες.

Εδώ και ένα χρόνο δεν υπηρετεί οδοντίατρος στο νοσοκομείο. Επιπλέον, εξαιτίας μη επάρκειας αντιδραστηρίων αρκετές άκρως απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις δεν γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αναφέρει η Ένωση Ιατρών. Σημειώνει ότι «οι ελλείψεις σε ειδικότητες, που προβλέπονται στο οργανόγραμμα, θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων των νησιών».

Μία ψυχίατρος για 250 ασθενείς

«Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, το ότι στο διπλανό νοσοκομείο εκείνο της Καλύμνου υπηρετεί με καθεστώς σύμβασης ορισμένου χρόνου επί 7 ολόκληρα χρόνια ένας και μοναδικός ακτινοδιαγνωστης γιατρός, ενώ η μόνιμη θέση δεν έχει προκηρυχθεί έως σήμερα.

Επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα κυβερνητικών προθέσεων αποτελεί, το ότι σε μια από τις μεγαλύτερες ψυχιατρικές δομές της χώρας με 250 περίπου ασθενείς σε δεκάδες κτίρια διασκορπισμένα στο νησί υπηρετεί μία μόνο ψυχίατρος.

Τα τμήματα τις απογευματινές και βραδινές ώρες λειτουργούν με μονή βάρδια σε νοσηλευτικό προσωπικό, αυτό συμβαίνει σέ τμήματα με ασθενείς με ψυχικές διαταραχές. Οι νοσηλευτές είναι τόσο λίγοι, που όχι απλά δεν προλαβαίνουν να φροντίσουν τους ασθενείς, αλλά δεν προλαβαίνουν ούτε να ζητήσουν βοήθεια, αν παρουσιαστεί επιπλοκή. Η ίδια κατάσταση και στό τμήμα ΑμΕΑ».

Μεταξύ άλλων η Ένωση Ιατρών ζητά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση το οργανόγραμμα της μονάδος υγείας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ, στελέχωση του CAMB με πλήρεις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και με σύγχρονο εξοπλισμό, δημιουργία αυτόνομου τμήματος ΤΕΠ και πλήρη στελέχωση του, δημιουργία ΜΕΘ και ΜΑΦ σέ νοσοκομεία του βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου.

Όλο Υγεία

Scroll to Top