Ο ΙΣΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών

γιατροί

Ο ΙΣΑ δρομολογεί την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ διεκδικώντας αξιοπρεπείς αμοιβές για τον ιατρικό κλάδο.

Σε δεύτερη εβδομάδα κινητοποιήσεων βρίσκονται οι εργαστηριακοί γιατροί της Περιφέρειας, διεκδικώντας την κατάργηση του clawback, το οποίο όπως αναφέρουν τους έχουν φτάσει στα «πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, δεν είχε το αποτέλεσμα που θα τους ικανοποιούσε. Πλέον ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Όπως λένε η υπόσχεση για αύξηση του προϋπολογισμού της ΠΦΥ δεν τηρήθηκε και το μόνο που έχει δοθεί είναι η επιβάρυνση των πολιτών με 1 και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις, κάτι που χαρακτηρίζουν «σταγόνα στον ωκεανό».

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν περίπου 1.400 Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια της Περιφέρειας και οι ιδιοκτήτες τους – κλινικοεργαστηριακοί γιατροί- κάνουν λόγο για «αναγκαστικό κλείσιμο λόγω οικονομικής αδυναμίας λειτουργίας». Διαμαρτύρονται για τα μέτρα των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate) «που επιφέρουν περικοπή μέχρι και 60% των εισοδημάτων τους και τους οδηγεί στη χρεοκοπία».

Οι εργαστηριακοί γιατροί σημειώνουν ότι «δεν έχουν περιθώρια για να σταματήσουν τον δίκαιο αγώνα τους που μοναδικό σκοπό έχει την διάσωση των ιατρείων τους από τον οικονομικό στραγγαλισμό, ο οποίος είναι συνεχής και τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικοί Σύλλογοι και επιστημονικές εταιρίες στηρίζουν την κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών.

ΙΣΑ: Υπογραφή συλλογικής σύμβασης, μεταξύ των ιατρικών συλλόγων και του ΕΟΠΥΥ

Με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει τη συμπαράστασή του, «στα διαχρονικά δίκαια αιτήματά τους» και επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια έχει διεκδικήσει από όλες τις κυβερνήσεις την κατάργηση του clawback και άλλα σημαντικά μέτρα (π.χ. εφαρμογή οροφής στις εργαστηριακές εξετάσεις ), ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα.

Τονίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτούν τη δημόσια υγεία, οι ιδιώτες ιατροί, τα πολυϊατρεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια».

Υπογραμμίζει ότι με αγώνες όλα αυτά τα χρόνια πέτυχε να διασφαλιστούν κάποιες χρηματοδοτήσεις, ωστόσο δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν την επιβίωση των εργαστηριακών γιατρών. «Για αυτό το λόγο έχουμε δρομολογήσει το διαχρονικό αίτημα του ιατρικού κλάδου, για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, μεταξύ των ιατρικών συλλόγων και του ΕΟΠΥΥ».

Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι το ίδιο αίτημα είχε εκφράσει και το 2012 που ζητούσε συλλογικές συμβάσεις ανά περιφερειακή ενότητα, «ωστόσο δεν επιτεύχθηκε, καθώς κάποιοι έσπευσαν να κάνουν μονομερείς συμβάσεις, κάτι το οποίο αποδείχθηκε ότι αποδυνάμωσε τον κλάδο, στα δίκαια αιτήματά του. Αυτή η δυνατότητα είχε δοθεί στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, εδώ και κάποια χρόνια, ωστόσο δεν ευοδώθηκε».

Καλεί τον ιατρικό κόσμο της Αθήνας, για την υπογραφή εξουσιοδότησης στον ΙΣΑ, για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης, μεταξύ του Συλλόγου και του ΕΟΠΥΥ, «όπως πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει και με τους άλλους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας».
Ο ΙΣΑ διεκδικεί αξιοπρεπείς αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τον ιατρικό κλάδο.

Όλο Υγεία

Scroll to Top