Οι ανισότητες στη φροντίδα των ασθενών με ψυχική νόσο

Ψυχική υγεία

Η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά σε επίπεδο δομών για την υποστήριξη ασθενών με ψυχική νόσο σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.

Η αποασυλοποίηση και η αφαίρεση του στίγματος, προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα των ανισοτήτων στη φροντίδα της ψυχικής και νοητικής υγείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής Ψυχιατρικής της Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, Φίλιππος Γουρζής και το Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, του Υπουργείου Υγείας, Αικατερίνη Νομίδου, στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

Ανάγκη αφαίρεσης του στίγματος

Στην ανάγκη αφαίρεσης του στίγματος αναφέρθηκε ο κ. Κυμπουρόπουλος προκειμένου, όπως είπε, το άτομο που λαμβάνει φροντίδα ψυχικής υγείας να καταστεί λειτουργικό στην κοινωνία και να αισθανθεί ότι είναι άνθρωπος και όχι ασθενής.

Πρόσθεσε δε και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες και αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες, που διαμορφώνονται στις διαφορετικές περιοχές. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί το τί σημαίνει ψυχική υγεία, σε όλες τις ειδικότητες και αυτό να τεθεί στο επίκεντρο της εκπαίδευσης, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι: «Η υγεία είναι μία και ενιαία».

Δημιουργία δομών για την υποστήριξη της αποασυλοποίησης

Την δημιουργία δομών και προγραμμάτων για την υποστήριξη της αποασυλοποίησης των ψυχικά ασθενών επεσήμανε απ’ την πλευρά του ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η χρήση των αντικαταθλιπτικών έχει αυξηθεί δραματικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης συμπλήρωσε, λέγοντας ότι απαιτείται μία μεταρρύθμιση στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ανέφερε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση. Μάλιστα, τόνισε ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε οικονομικούς πόρους.

Στη μειωμένη κοινωνική αναγνώριση αναφέρθηκε ο κ. Γουρζής, ασκώντας ταυτόχρονα έντονη κριτική στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη στελέχωση των δομών. Μάλιστα, με βάση τα επίσημα στοιχεία η χώρα μας φαίνεται να υπολείπεται σημαντικά σε επίπεδο δομών σε σχέση με τους μέσους όρους της ΕΕ, και πρόσθεσε ότι απαιτείται καλύτερη οργάνωση σε επίπεδο διοίκησης.

Η κα Αικατερίνη Νομίδου, υπογράμμισε την ανάγκη πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα, τις πολλαπλές ανάγκες και την αξιοπρέπεια του ασθενούς. Επεσήμανε δε, ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι απόψεις των ίδιων των ασθενών, καθώς και να γίνει σοβαρή στελέχωση των δομών από επαγγελματίες, που θα μπορούν να διακρίνουν τις δυνατότητες των ατόμων και όχι μόνο την ασθένεια.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top