Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Το 10% του πληθυσμού παρουσιάζει προβλήματα με τους νεφρούς

νέφρου

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού στέλνει μήνυμα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νεφρικής νόσου, η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση και διαγιγνώσκεται συνήθως στο τελευταίο στάδιο.

«Ισότιμη Πρόσβαση στη Φροντίδα και στην Φαρμακευτική Πρακτική», είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, που εορτάζεται κάθε 2η Πέμπτη του μηνός Μαρτίου. Σκοπό της η ενημέρωση του κοινού, της ιατρικής και νοσηλευτικής κοινότητας και της Πολιτείας για τη νεφρική νόσο και τα θέματα που απασχολούν την κοινότητα των νεφροπαθών.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρα Νεφρού θέλει να στείλει ηχηρό μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το σχεδιασμό πολιτικών και δράσεων για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νεφρικής νόσου, η οποία κατά κανόνα γίνεται αντιληπτή στο τελευταίο της στάδιο και αντιμετωπίζεται με την ένταξη του ασθενή που έχει σημαντική πλέον μείωση της νεφρικής λειτουργίας στην θεραπευτική διαδικασία της εξωνεφρικής κάθαρσης (αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ) ή στη μεταμόσχευση νεφρού.

Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και δείχνουν ότι η θνητότητα από νεφρική νόσο θα σκαρφαλώσει από την 8η θέση που βρίσκεται σήμερα στην 4η το έως το 2040.

Η νεφρική νόσος σε αριθμούς

Δυστυχώς τα στοιχεία που έρχονται στο φως σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι ενθαρρυντικά, αφού υπολογίζεται ότι 850.000.000 πάσχουν από τη νεφρική νόσο και από αυτούς πάνω από 2.000.000 βρίσκονται σε θεραπεία εξωνεφρικής κάθαρσης ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Στη χώρα μας το 10% του ενεργού πληθυσμού παρουσιάζει προβλήματα με τους νεφρούς, ενώ αυτή τη στιγμή 12.000 συνάνθρωποί μας υπόκεινται σε θεραπεία εξωνεφρικής κάθαρσης και 3.000 είναι μεταμοσχευμένοι, αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών.

Οι διεκδικήσεις των Νεφροπαθών

Το φετινό μήνυμα για την Υγεία των νεφρών, μέσω της ισότιμης πρόσβασης στη φροντίδα και φαρμακευτική πρακτική έρχεται να αναδείξει τις διεκδικήσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών για την άμεση λήψη μέτρων για την αναδιοργάνωση του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας με την επαρκή στελέχωσή του από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την έγκαιρη παραπομπή στους νεφρολόγους για την επιβράδυνση της εξελικτικής διαδικασίας της νεφρικής νόσου.

Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται όχι μόνο για την έγκαιρη διάγνωση, αλλά και την έγκαιρη παραπομπή στο αρχικά στάδια της νόσου στον ειδικό ιατρό η διασύνδεση και επικοινωνία των οικογενειακών γιατρών με την απευθείας επικοινωνία με τους νεφρολόγους .

Για την ισότιμη πρόσβαση στην φαρμακευτική πρακτική απαιτείται η διατήρηση και βελτιστοποίηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, ούτως ώστε οι νεφροπαθείς και εν γένει χρόνια πάσχοντες να έχουν απρόσκοπτη και χωρίς εμπόδια πρόσβαση στη φαρμακευτική τους αγωγή και σε κάθε καινοτόμο φάρμακο που είναι κατά κανόνα υψηλού κόστους.

Με το φετινό μήνυμα αναδεικνύεται και η αναγκαιότητα μιας φαρμακευτικής πολιτικής που θα περιορίσει και θα εξαλείψει τα συχνά φαινόμενα ελλείψεων φαρμάκων, τα οποία πολλές φορές έχουν ολέθριες συνέπειες για την υγεία των χρονίως πασχόντων γενικότερα.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top