ΠΟΕΔΗΝ: Ακτινογραφία της «αποτυχίας» των απογευματινών χειρουργείων

απογευματινά χειρουργεία

Το 50% όσων χειρουργούνται στα απογευματινά χειρουργεία είναι εκτός λίστας αναμονής, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι γιατροί.

Αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και 30 ενώσεις-μέλη της.

Η ΟΕΝΓΕ, κάνει λόγο για «τιμοκατάλογο της ντροπής», «εμπορευματική λειτουργία» των δημόσιων νοσοκομείων με «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» και για μετατροπή των νοσοκομείων «σε οίκους εμπορίου».

Επικαιροποιημένος κατάλογος απογευματινών χειρουργείων

«Τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή μετά από ένα μήνα λειτουργίας οδηγούνται σε παταγώδη αποτυχία» αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης-ο θεσμός ξεκίνησε 12 Μαρτίου από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»- μέχρι τώρα έχουν γίνει 80 απογευματινά χειρουργεία.

Οι ασθενείς που είναι εγγεγραμμένοι σε λίστα για χειρουργείο στην πόλη υπερβαίνουν τις 20.000. «Ούτε σε δέκα χρόνια υπό αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται να χειρουργηθούν» σχολιάζει ο Μ. Γιαννάκος.

Συγκεκριμένα τα 80 απογευματινά χειρουργεία έγιναν.

  • 53 στο «Παπαγεωργίου»
  • 2 στο «Ιπποκράτειο»
  • 1 στο «Γεννηματάς»
  • 19 στον «Άγιο Παύλο»
  • 5 στο ΑΧΕΠΑ

Κανένα απογευματινό χειρουργείο δεν έγινε στο «Παπανικολάου», στο «Άγιο Δημήτριο» και στο «Θεαγένειο».

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι το 53% των ασθενών που περιμένουν πάνω από ένα χρόνο να χειρουργηθούν, δηλαδή πάνω από 15.000 ασθενείς, βρίσκονται στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας κυρίως της Θεσσαλονίκης, με βάσει τις επικαιροποιημένες λίστες χειρουργείων.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λειτουργούν 43 χειρουργικές αίθουσες από τις 70 που είναι ανεπτυγμένες, ενώ το ποσοστό των κλειστών χειρουργικών αιθουσών πανελλαδικά φτάνει το 40%.

Παράλληλα, στον «Ευαγγελισμό» έχουν γίνει 30 απογευματινά χειρουργεία και στο «Αττικόν» 9. «Οι λίστες αναμονής είναι άνω των 5.000 ασθενών και στα δύο νοσοκομεία».

Δεν τηρείται σειρά προτεραιότητας

«Σε κανένα απογευματινό χειρουργείο δεν τηρείται σειρά προτεραιότητας», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Υπολογίζεται πως το 50% των ασθενών που χειρουργούνται στα απογευματινά χειρουργεία είναι εκτός λίστας αναμονής.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι ακόμα δεν είναι γνωστό αν θα ισχύσουν τα 50.000 δωρεάν χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά «καλύτερα αυτά τα χρήματα να τα έδιναν για προσλήψεις προσωπικού. Θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό» προσθέτει.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται και με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ «είναι η χαριστική βολή για το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της υγείας», σχολιάζει ο κ. Γιαννάκος.

«Είναι παραδοχή ότι το κράτος ότι είχε να δώσει σε χρήματα για τη δημόσια υγεία έδωσε, τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα πληρώσουν οι ασθενείς από τη τσέπη τους. Έτσι η πρόσβαση θα εξαρτάται από το πορτοφόλι», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Καταλήγει ότι για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς σε σύντομο χρονικό διάστημα δωρεάν όπως έχει υποχρέωση το κράτος πρέπει να προσλάβουν προσωπικό προκειμένου να λειτουργήσει το σύνολο των χειρουργικών αιθουσών και να δοθούν κίνητρα στους εργαζόμενους για να μην φεύγουν από το ΕΣΥ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top