ΠΟΕΔΗΝ: Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας «νοσεί»

νοσηλευτής

Πανελλαδική στάση εργασίας, πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιήσει σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ.

Για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ διαμαρτύρεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και καλεί τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας. Η Ομοσπονδία έχει προκηρύξει για σήμερα πανελλαδική στάση εργασίας 10:00.-15:00.

«Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας νοσεί», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, υπογραμμίζοντας ότι οι Δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι 5.5% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη είναι 2 μονάδες πάνω. «Παρότι έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με ιδιωτικές δαπάνες υγείας 40%, οι πολίτες καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να προσφέρονται ισότιμα, έγκαιρα και δωρεάν».

Υποχρέωση του Κράτους, αναφέρει, είναι η αύξηση των μισθών των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ. «Είναι αδιανόητο να μετακυλίεται το κόστος λειτουργίας της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ στους ασθενείς».

Προσλήψεις στο ΕΣΥ

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι κάθε μήνα αποχωρούν αρκετοί υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς να αναπληρώνονται. Οι προσλήψεις προσωπικού που ανακοινώνονται καθυστερούν αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Όταν ολοκληρώνονται διαπιστώνουμε ότι γίνεται ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού, αφού υπηρετούντες συμβασιούχοι υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων ή μόνιμοι υπάλληλοι αλλάζουν Νοσοκομείο.

«Έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να αναζητήσει λύση για την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων με συναίνεση όλων των κομμάτων, προκειμένου να ξεπερασθούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια προβάλλονται. Η εργασιακή ανασφάλεια των συμβασιούχων πολλών ταχυτήτων οδηγεί σε μαζικές παραιτήσεις».

ΠΟΕΔΗΝ: Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ έχουν απομείνει 5.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, «καθότι οι υπόλοιποι 1.000 απολύθηκαν αφού εγκαταστάθηκαν εργολάβοι. Και οι 5.000 που απέμειναν απολύονται σταδιακά και εγκαθίστανται εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».

Η Ομοσπονδία ζητά «να σταματήσει με νομοθετική πρωτοβουλία η εκχώρηση των υπηρεσιών στήριξης στους εργολάβους και να δοθεί η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ. Εργάζονται 7 χρόνια και πλέον με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων και είναι άδικο να οδηγηθούν στην ανεργία».

Τα Νοσοκομεία, «οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,3 δις ευρώ που είναι «θηλιά στο λαιμό» στην λειτουργία τους. Δεν επιτρέπεται λοιπόν να σκορπάνε χρήματα στους εργολάβους», τονίζει.

Καταλήγει ότι το ΕΣΥ για να γίνει ξανά ελκυστικό χρειάζεται επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση και ζητάει την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου, δίνοντας έμφαση στην ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top