Ποια κατεύθυνση έδωσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας ο Κ. Μητσοτάκης

επίσκεψη Μητσοτάκη

Το υπουργείο Υγείας επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ενημερώθηκε για όλα τα ζητήματα στο χώρο της Υγείας, αλλά και την απόδοση των μεταρρυθμίσεων.

Το υπουργείο Υγείας επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη στην Αριστοτέλους -η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί πριν από περίπου ένα χρόνο και υπουργός ήταν ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Από τα γραφεία της ΠΟΕΔΗΝ που βρίσκονται απέναντι από το υπουργείο Υγείας τον χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις κυβερνητικές προτεραιότητες στην υγεία.

Τα θέματα που συζητήθηκαν

Συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας, η αναδιοργάνωση των εφημεριών στο ΕΣΥ, η ανακαίνιση των κέντρων υγείας, οι λίστες αναμονής για τα χειρουργεία, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και οι προσλήψεις, ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, η στήριξη των δομών υγείας σε απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, το σκέλος της πρόληψης μέσω των προγραμμάτων παροχής διαγνωστικών εξετάσεων και η βελτίωση του ΕΚΑΒ.

Κεντρική προτεραιότητα το ΕΣΥ

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνησή μας έχει θέσει τη δραστική μεταρρύθμιση και ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως μία από τις κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες αυτής της τετραετίας.

Ξέρουμε ότι είναι μία δύσκολη άσκηση. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο στάθηκε όρθιο την εποχή της πανδημίας, το οποίο όμως μας κληροδότησε και πολλά διαχρονικά προβλήματα, τα οποία έχει έρθει πια η ώρα με θάρρος να τα αντιμετωπίσουμε. Αυτό ακριβώς κάνουμε, υλοποιώντας ένα πλαίσιο πολύ τολμηρών μεταρρυθμίσεων, σε όλες τις πτυχές της υγείας.

Μεταρρυθμίσεις που, θέλω να πιστεύω, ότι σύντομα οι πολίτες θα αρχίσουν να βλέπουν και να τις διαπιστώνουν οι ίδιοι ως χρήστες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες προφανώς δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις υποδομές, πολλές εκ των οποίων χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και ειδικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν να κάνουν με την προσθήκη του απαραίτητου προσωπικού, με την αναδιάταξη διαδικασιών, με τη χρήση της τεχνολογίας, με την αντιμετώπιση διαχρονικών προβλημάτων και ελλείψεων που έχουμε στις άγονες περιοχές, στα νησιά μας, στις ορεινές περιοχές.

Έχουμε, όμως, το σχέδιο, έχουμε τη βούληση να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτές τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις και αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Έχουμε μία πολύ καλή ομάδα στο Υπουργείο Υγείας και τώρα η ευθύνη περνάει σε εσάς για να υλοποιήσουμε πια αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει.

Θέλω να κάνω ειδική μνεία στα ζητήματα τα οποία αφορούν στη δημόσια υγεία και στις προληπτικές εξετάσεις, διότι όσο σημαντική κι αν είναι η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία μας, η υγεία δεν αρχίζει και τελειώνει στην πόρτα του νοσοκομείου.

Γι’ αυτό και αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην πρωτοβάθμια υγεία, στις προληπτικές εξετάσεις αλλά και στη δημόσια υγεία, με προγράμματα τα οποία θα μας επιτρέψουν να έχουμε συνολικά έναν πιο υγιή πληθυσμό, έτσι ώστε να μπορούμε να προλαμβάνουμε και όχι κατ’ ανάγκη πάντα να παρεμβαίνουμε εκ των υστέρων».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το χαρτοφυλάκιο της Υγείας το παρακολουθεί προσωπικά. «Θα έλεγα με ακόμη μεγαλύτερη ένταση από ό,τι το κάνω σε άλλα Υπουργεία, γιατί αναγνωρίζω απόλυτα την μεγάλη σημασία και την μεγάλη προτεραιότητα που έχει η υγεία για όλους τους πολίτες.

Οπότε, αν με ξαναδείτε αιφνιδιαστικά να επισκέπτομαι δομές υγείας, μην αιφνιδιαστείτε, για καλό είναι. Για να μπορούμε και εμείς να διαπιστώνουμε αν όλα αυτά τα οποία λέμε τα υλοποιούμε με την απαραίτητη συνέπεια.

Και βέβαια να τονίσω και κάτι τελευταίο, νομίζω ότι αυτή είναι μια κατεύθυνση που έδωσα στο Υπουργείο: να ακούμε τους ασθενείς. Είναι οι ίδιοι αυτοί οι οποίοι τελικά θα μας βοηθήσουν στην αξιολόγηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Να μας λένε τι δεν κάνουμε καλά, να μας λένε και τι κάνουμε καλά, διότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, στέκεται όρθιο σήμερα.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όσες και όσους το υπηρετούν με αυταπάρνηση και με αυτοθυσία. Να θυμίσω επίσης ότι η δική μας κυβέρνηση ήταν αυτή που μετά από πολύ καιρό έκανε τις πρώτες σημαντικές μισθολογικές αναπροσαρμογές όσον αφορά στις απολαβές των εργαζόμενων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Η απόδοση των μεταρρυθμίσεων

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση για να διαπιστώσουμε την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η κυβέρνησή μας και είμαστε υπερήφανοι γιατί προχωρούμε τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Αυτό αρχίζει να φαίνεται, όπως δείξαμε στον κ. Πρωθυπουργό, από την απόδοση των νοσοκομείων το πρώτο εξάμηνο του 2024, όπου πετύχαμε το μεγαλύτερο ρεκόρ διενεργηθέντων χειρουργείων εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Συζητήσαμε διεξοδικά και τα ζητήματα του προσωπικού, των εφημεριών, των άγονων περιοχών και νομίζω ότι βρήκαμε αρκετές λύσεις που δεν τις είχαμε σκεφτεί για να τις προχωρήσουμε ακόμα γρηγορότερα.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Πρωθυπουργό για τη διαχρονική του στήριξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και για τη μεγάλη φροντίδα που δείχνει στο Υπουργείο μας στο να λύνουμε τα καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών. Πιστεύουμε ότι αν καταφέρουμε να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων λίγο καλύτερη, θα έχουμε πετύχει τον στόχο και την ευθύνη που μας έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι Υφυπουργοί Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.

Όλο Υγεία

Scroll to Top