«Πολεμικές συνθήκες» σε εφημερία του Γεννηματάς-Τι απαντά ο υπουργός και η διοίκηση του Νοσοκομείου

Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν στιγμές, η απάντηση υπουργού και Διοίκησης του «Γ.Γεννηματάς». Αλλαγές στις εφημερίες προαναγγέλλει ο υπουργός.

Γροθιά στο στομάχι για τις συνθήκες νοσηλείας στα νοσοκομεία κατά την εφημερία είναι οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από εφημερίες του νοσοκομείου «Γ.Γεννηματάς». Θέση στο θέμα πήραν σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα «902.gr» φαίνονται φορεία με ασθενείς να είναι διάσπαρτα στον χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και ασθενείς να περιμένουν με τις ώρες μέχρι να εξετασθούν.

«Είναι μια εικόνα στοιβαγμένων κατά δεκάδες ασθενών πάνω σε φορεία, που περιμένουν ώρες για να εξεταστούν, και γιατρών και νοσηλευτών που τρέχουν πανικόβλητοι για να προλάβουν και να …χωρέσουν ανάμεσά τους, ώστε να τους περιθάλψουν», δήλωσε η Γεωργία Φιλίππα, παθολόγος στο «Γ. Γεννηματάς» και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) .

Α. Γεωργιάδης: Ένα νοσοκομείο σε εφημερία δέχεται 1.000 περιστατικά

«Η φωτογραφία απεικονίζει μία συγκεκριμένη στιγμή. Εάν με ρωτάτε, υπάρχουν στιγμές στην εφημερία στα μεγάλα νοσοκομεία που γίνεται χαμός; Ναι, και όχι μία στιγμή, πολλές στιγμές. Αυτή η φωτογραφία είναι κάτι διαφορετικό απ’ ότι γινόταν στις εφημερίες εδώ και πολλά χρόνια; Η απάντηση που πήρα από το νοσοκομείο είναι όχι. Αντιθέτως, όλοι οι ασθενείς που βλέπετε σε αυτή τη φωτογραφία πήγαν σε κανονικό θάλαμο χωρίς ράντζο και μάλιστα σε λίγες ώρες. Ένα νοσοκομείο σε εφημερία δέχεται 1.000 περιστατικά. Μπορείς να δεχθείς ταυτόχρονα σε λίγες ώρες 1.000 περιστατικά και να μην υπάρχει κάποια εικόνα συνωστισμού;». Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Υγείας σε συνετευξή του στο, Νίκο Χατζηνικολάου και στον real FM.

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τις εφημερίες

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι υπάρχουν σκέψεις να εφαρμοστεί πιλοτικά σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα κάνει αυτόματα το triage.

«Επειδή γύρισα πολλά νοσοκομεία στο εξωτερικό, οι εικόνες σε εφημερίες είναι παρόμοιες παντού. Η μόνη χώρα που είδα να μην είναι έτσι η εφημερία, είναι στο Ισραήλ. Πλέον δεν έχουν αυτή την εικόνα γιατί έχουν βάλει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο κάνει αυτόματα το triage. Σκέφτομαι να εφαρμόσω πιλοτικά σε κάποιο νοσοκομείο στην Ελλάδα ένα παρόμοιο σύστημα για να δούμε πως δουλεύει. Θα έχω την υποστήριξη της ιατρικής κοινότητας ή θα λένε ότι καταργούμε τους γιατρούς; Δεν είμαι σίγουρος. Θα το δοκιμάσω πάντως».

Η απάντηση της Διοίκησης του «Γ.Γεννηματάς»

Η Διοίκηση του «Γ.Γεννηματάς» αφού εξηγεί πότε τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες (εφημερίες 11 Μαΐου και 15-16 Μαΐου), αναφέρει ότι «εντός των χώρων ΤΕΠ, υφίστανται 3 Ιατρεία Υποδοχής (Παθολογικό – Χειρουργικό – Καρδιολογικό). Εντός του Παθολογικού Ιατρείου υφίστανται 15 σταθερές θέσεις εξέτασης ασθενών».

Προσθέτει ότι στο πλαίσιο υποδοχής των περιστατικών αυτά προωθούνται αμέσως εντός του χώρου ΤΕΠ, προκειμένου να βρίσκονται σε σειρά προτεραιότητας εξέτασης.

Σύμφωνα με την Διοίκηση του Νοσοκομείου στις εν λόγω Γενικές Εφημερίες, προωθήθηκε μονοψήφιος αριθμός φορείων, εντός του Παθολογικού Ιατρείου, εν όψει της εξέτασης ασθενών που ακολουθεί.

«Όπως είναι γνωστό οι φωτογραφίες απεικονίζουν στιγμές. Και πάντως χρειάζεται να διασυνδέονται με πληροφορίες και στοιχεία».
Αναφέρεται ότι στην εφημερία της 11ης Μάϊου, οι προσελεύσεις στο «Γ. Γεννηματάς» ήταν 983 και οι εισαγωγές ασθενών 180. Αναπτύχθηκαν αρχικά 15 επικουρικές κλίνες, οι οποίες διευθετήθηκαν μετά το πέρας της εφημερίας, χωρίς περαιτέρω πρόβλημα.

Στην εφημερία της 15/16 Μάϊου , οι προσελεύσεις ανήλθαν σε 672 και οι εισαγωγές ασθενών σε 156. Έχουν αναπτυχθεί 15 επικουρικές κλίνες, λόγω του φόρτου, οι οποίες θα διευθετηθούν έως τις μεταμεσημβρινές ώρες της 16ης Μαίου.

«Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν, οι συγκεκριμένες φωτογραφικές απεικονίσεις, έχουν σκοπό να προκαλέσουν (τεχνητά), δυσμενή εντύπωση, σε Νοσοκομειακή Μονάδα Πρώτης Γραμμής, ως το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» , το οποίο, καθημερινά και -ιδίως- στις Γενικές Εφημερίες, ανταποκρίνεται με απόλυτη πληρότητα στις ανάγκες Δημόσιας Υγείας», καταλήγει η ανακοίνωση του Νοσοκομείου.

Όλο Υγεία

Scroll to Top