Ειρήνη Αγαπηδάκη: Ο αγροτικός γιατρός γίνεται προσωπικός γιατρός

αναβάθμιση του ΕΣΥ από τον ΟΔΙΠΥ δημόσια νοσοκομεία

Σημαντικές αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού με ένταξη στο σύστημα των γιατρών υπαίθρου ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Στην αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στη διασύνδεσή της σε ένα ενιαίο δίκτυο και στην ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού με γιατρούς υπαίθρου (αγροτικούς) αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.  Έδωσε έμφαση στις αλλαγές που προωθούνται, ώστε να διευρυνθεί η δεξαμενή των γενικών γιατρών και παθολόγων και να επαναπατριστούν γιατροί. Θα δοθούν ισχυρά οικονομικά κίνητρα, ώστε οι γιατροί να επιλέγουν την Ελλάδα για να εργαστούν, είπε. Ανακοίνωσε αλλαγές στον θεσμό της Υπηρεσίας Υπαίθρου και κίνητρα σε γιατρούς που θέλουν να αποκτήσουν ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας, ώστε να ενταχθούν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού.

Διαβάστε σχετικά: 20.000 Έλληνες γιατροί έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό!

Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας: Τα δύο βασικά της προβλήματα

Τα δύο βασικά προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σήμερα είναι οικονομικής και επαγγελματικής φύσεως. Αυτά τα δύο έρχεται να λύσει η μεταρρύθμιση που επιχειρείται, είπε η κ. Αγαπηδάκη.

Ειδικότερα στο σύστημα του προσωπικού γιατρού θα ενταχθούν οι γιατροί υπαίθρου, οι οποίοι θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες κατά 1.270. Η εκπαίδευση αυτών που θα επιλέξουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας θα γίνεται σε πανεπιστημιακές μονάδες ΠΦΥ. Δηλαδή  οι γιατροί υπαίθρου θα γίνουν προσωπικοί γιατροί υποχρεωτικής θητείας. Η κ. Αγαπηδάκη έδωσε ένα παράδειγμα. Δήμος με 10.000 κατοίκους χρειάζεται 5 προσωπικούς γιατρούς για να καλυφθεί ο πληθυσμός και αυτό θα γίνει από την δεξαμενή  των γιατρών υπαίθρου.

Μετά την υπηρεσία υπαίθρου σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με καθαρά έσοδα 30.000 ευρώ. Μέσα στο 2024 θα ενταχθούν στο σύστημα 2.500 νέοι γενικοί γιατροί και παθολόγοι. Ο στόχος των αλλαγών είναι να αυξηθεί το ποσοστό των γενικών γιατρών και παθολόγων, ώστε να υπάρχει το στελεχιακό δυναμικό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας και κανένας πολίτης να μην μείνει ακάλυπτος. Όπως είπε η κ. Αγαπηδάκη καταργείται το αναχρονιστικό μοντέλο των αγροτικών γιατρών και πλέον μπαίνουν νέα θεμέλια λειτουργίας.

Οι βασικοί στόχοι της αναμόρφωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας 

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, μίλησε για συνολική αναμόρφωση του συστήματος και για αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας. Το μοντέλο αλλάζει και ο προσωπικός γιατρός θα στηρίζεται στο έργο του από τον βοηθό συντονιστή, ο οποίος θα έχει την φροντίδα του εγγεγραμμένου πληθυσμού.

Στόχος είπε «αποτελεί η οργάνωση του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη». Αναφέρθηκε αναλυτικά στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, που τους τελευταίους μήνες έχει ατονήσει εξαιτίας της μικρής συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών. Ξεκαθάρισε ότι στο σύστημα, εκτός από γενικούς γιατρούς και παθολόγους, δεν θα ενταχθούν άλλες ειδικότητες γιατρών.

Στόχος όλων των αλλαγών είναι η αύξηση του ποσοστού γιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας και από το 6% των παθολόγων και γενικών γιατρών που έχει η Ελλάδα σήμερα, να πλησιάσει το 26% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σχεδιάζεται επίσης ο επαναπατρισμός  γιατρών παθολόγων και γενικών  από την Κύπρο και την Μ. Βρετανία με οικονομικά κίνητρα που θα αγγίζουν τις 100.000 ευρώ ετησίων και σημαντικές φοροαπαλλαγές.

Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος του έτους.

Όλο Υγεία

Scroll to Top