ΠΣΦ: Δραματικές οι ελλείψεις Φυσικοθεραπευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία

Φυσικοθεραπευτές

Ελάχιστες οι 17 θέσεις φυσικοθεραπευτών που θα προκηρυχθούν από το ΑΣΕΠ, αναφέρει ο ΠΣΦ.

Επιστολή στον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και τον αρμόδιο Υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους, απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – ΠΣΦ ΝΠΔΔ, με την οποία ζητά την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στις Δημόσιες Δομές Υγείας (Νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης-ΚΕΦΙΑΠ κ.λπ.).

Συγκεκριμένα, ο ΠΣΦ, με αφορμή την προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 817 θέσεις στο χώρο της Υγείας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 17 θέσεις φυσικοθεραπευτών, υπενθυμίζει τις ελλείψεις σε φυσικοθεραπευτές που, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, είναι δραματικές στα Δημόσια Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, καθώς σε σύνολο 247 οργανικών θέσεων φυσικοθεραπευτών στα Νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής, κενές παραμένουν οι 67 και τώρα προκηρύσσονται μόλις τρείς (3).

Ακόμη πιο έντονες είναι οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ στις Δημόσιες Δομές αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) η κατάσταση είναι απελπιστική.

Παράλληλα, στην επιστολή του ο ΠΣΦ στηλιτεύει το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την παρουσία φυσικοθεραπευτών ΠΕ, με αποτέλεσμα χιλιάδες απόφοιτοι των τμημάτων φυσικοθεραπείας από το 2019 παραμένουν εκτός της αγοράς εργασίας των Δημοσίων δομών.

Ακόμα συζητάμε για τα αυτονόητα στην Ελλάδα

«Την περίοδο της πανδημίας αναδείχτηκε και αποδείχτηκε η σημαντικότητα του έργου του Φυσικοθεραπευτή π.χ. στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στις μονάδες covid, αλλά και στις κλινικές αποκατάστασης.

Πρόσφατα αναδείχτηκε ο ρόλος των φυσικοθεραπευτών και προβλέφθηκε η παρουσία τους στις Μονάδες Εγκεφαλικών, χωρίς όμως να προβλέπονται προσλήψεις.

Όταν οι υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης χρηματοδοτούν και επενδύουν στην Φυσικοθεραπεία, όπως π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αυξάνεται ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην υποδοχή των μυοσκελετικών περιστατικών, στην αξιολόγηση και κατάταξη του επείγοντος ή η Γερμανία, όπου αυξάνονται τα κονδύλια για την φυσικοθεραπεία, εδώ συζητάμε για τα αυτονόητα, την κάλυψη δηλαδή των κενών οργανικών θέσεων και την πλήρη έλλειψη φυσικοθεραπευτών στα δημόσια κέντρα αποκατάστασης, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουμε μια ΄ρατσιστική΄ συμπεριφορά έναντι των χιλιάδων ΠΕ φυσικοθεραπευτών, που αποφοιτούν από το 2019 από τα Πανεπιστήμια και έχουν εξαιρεθεί από τις προκηρύξεις», ανέφερε  ο Πρόεδρος του ΠΣΦ, Πέτρος Λυμπερίδης.

Οι φυσικοθεραπευτές ζητούν την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, την πρόσληψη φυσικοθεραπευτών στα Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης-ΚΕΦΙΑΠ, και τέλος, την πρόβλεψη της πρόσληψης των ΠΕ φυσικοθεραπευτών και θεωρούν ελάχιστες τις 17 θέσεις φυσικοθεραπευτών που ανακοινώθηκε ότι θα προκηρυχθούν από το ΑΣΕΠ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top