Τραγικές ελλείψεις προσωπικού και υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Αττικόν».
Δραματικές ελλείψεις προσωπικού στο «Θριάσιο» καταγγέλλει το Σωματείο εργαζόμενων, κάνοντας λόγο για επικίνδυνα κενά, τόσο σε επιστημονικό όσο και βοηθητικό προσωπικό.
Στο νοσοκομείο «Αττικόν» οι εργαζόμενοι εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην απόφαση μεταφοράς της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, της Μονάδας Νεογνών, ΜΕΘ Παίδων και της Παιδοχειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών).
Επικίνδυνη για ασθενείς και υγειονομικούς η μεταφορά κλινικών από το «Αττικόν» στο «Αγία Βαρβάρα»
Τραγικά κενά στο «Θριάσιο»
Συνολικά παραμένουν κενές 114 θέσεις νοσηλευτών, μαιών, βοηθών νοσηλευτών και 76 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.
Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού συνεπάγεται κενά στην ασφάλεια της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας, αλλά και σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στην επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων από την χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της μεγάλης έλλειψης ιατρικού προσωπικού, δεδομένου ότι στις δύο Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εργάζονται συνολικά μόνο 17 γιατροί, συμπεριλαμβανομένων και των επιστημονικά υπευθύνων διευθυντών, με συνέπεια να αναγκάζονται να ξεπερνούν κάθε μήνα το προβλεπόμενο όριο εφημεριών, με σοβαρές συνέπειες στην χρόνια καταπόνηση της υγείας τους.
Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Αναλυτικά:
- Στην Γενική ΜΕΘ που έχει 8 κλίνες, αντί για τον προβλεπόμενο αριθμό 33 νοσηλευτών, εργάζονται μόνο 20 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές.
- Στη ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων, με 8 κλίνες αντί για τον προβλεπόμενο αριθμό 33 νοσηλευτών, εργάζονται μόνο 22 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές.
- Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με 10 κλίνες εργάζονται μόνο 15 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές, που έχουν τη νοσηλευτική ευθύνη και για τις 8 κλίνες της Πλαστικής Χειρουργικής.
Σημειώνεται ότι πολλοί από τους νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές είναι συμβασιούχοι (επικουρικοί και ειδικευόμενοι) και παραμένουν σε «εργασιακή ομηρία, αντιμέτωποι με τον εμπαιγμό εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων, που δήθεν “αναγνωρίζουν την προσφορά” τους αλλά αρνούνται το δίκαιο αίτημα μας για μονιμοποίηση τους», όπως καταγγέλλει το σωματείο.
Προσθέτει ότι στους εργαζόμενους των ΜΕΘ και ΜΑΦ οφείλονται δεκάδες ημέρες ανάπαυσης, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των νοσηλευτών – βοηθών νοσηλευτών της ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων, όπου αρκετοί έχουν τριψήφιο αριθμό οφειλόμενων ημερών ανάπαυσης, αναφέρει το σωματείο εργαζομένων.
«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που οξύνθηκε ακόμα περισσότερο με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως καταγράφεται από τη συνεχιζόμενη μείωση των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από 93.580 τον Ιανουάριο 2013 σε 71.787 το Φεβρουάριο 2025.)» εκτιμούν οι εργαζόμενοι.
Τα αιτήματα των εργαζομένων
- Να ενισχυθούν η ΜΑΦ και οι ΜΕΘ με νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και να χορηγηθούν όλες οι οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης.
- Να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις νοσηλευτών, μαιών, βοηθών νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου του Θριάσιου νοσοκομείου.
- Να προκηρυχθούν άμεσα οι 2 κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών.
- Να συσταθούν και να προκηρυχθούν 4 επιπλέον οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών.
- Με νομοθετική ρύθμιση, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.
Νοσοκομείο «Αττικόν»: Όχι στη μεταφορά Κλινικών
Την ακύρωση των «τυχοδιωκτικών σχεδίων» του υπουργείου Υγείας για μεταφορά γυναικολογικών και παιδιατρικών κλινικών στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» ζητά το σωματείο εργαζομένων στο «Αττικόν». Στις 14 Μαΐου προχωρά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας.
Νοσοκομείο «Αττικόν»: Δύο νοσηλευτές για 45 ασθενείς
Η συγκεκριμένη πρόταση συνιστά κατάφωρη υποβάθμιση της ποιότητας φροντίδας υγείας, -όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι-, που προσφέρεται στους πολίτες του Λεκανοπεδίου και της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο ευαίσθητες ομάδες ασθενών, όπως:
- Έγκυες υψηλού κινδύνου με καρδιοπάθεια, προεκλαμψία, αιματολογικά ή ογκολογικά νοσήματα
- Πρόωρα και ευάλωτα νεογνά που χρειάζονται άμεση εντατική φροντίδα
- Παιδιά με σύνθετες παθολογικές και χειρουργικές ανάγκες
- Οικογένειες που προστρέχουν στο «Αττικόν» για τεταρτοβάθμια φροντίδα υγείας
Η στενή διεπιστημονική συνεργασία αυτών των κλινικών με 25 άλλες πανεπιστημιακές και νοσοκομειακές μονάδες (ΜΕΘ, Καρδιολογική, Νεφρολογική, Ογκολογική, Απεικονιστικά Εργαστήρια, Μονάδες Μεταμοσχεύσεων) καθιστά το «Αττικόν» πυλώνα υπερ-εξειδικευμένης νοσηλείας για την Αττική και τη χώρα.
Η αποσύνδεση αυτών των Κλινικών από το «Αττικόν»:
- Θα οδηγήσει σε επικίνδυνη αποδιοργάνωση της φροντίδας των ασθενών
- Θα διαλύσει τις επιστημονικές και λειτουργικές συνέργειες
- Θα ακυρώσει εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες
Το σωματείο εργαζομένων καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αποσύρει άμεσα κάθε σχετικό σχεδιασμό και να στηρίξει τη συνέχιση και αναβάθμιση της λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Κλινικών στο φυσικό τους περιβάλλον: το ΠΓΝ «Αττικόν».
«Η λύση στα προβλήματα στέγασης και επέκτασης δεν είναι η αποδυνάμωση του ισχυρότερου πανεπιστημιακού νοσοκομείου της χώρας, αλλά η ουσιαστική ενίσχυση των υποδομών του. Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους: η φροντίδα της εγκύου, του παιδιού και της οικογένειας δεν μεταφέρεται – ενισχύεται», καταλήγουν οι εργαζόμενοι.