Σε λουκέτο οδηγούνται οι παιδοχειρουργικές κλινικές στην Κρήτη σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ

ΠΟΕΔΗΝ

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον υπουργό Υγείας να στελεχώσει άμεσα τις παιδοχειρουργικές κλινικές, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα κινδυνέψουν παιδιά».

Σε μια σοβαρή καταγγελία προέβη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος. Οι παιδοχειρουργικές κλινικές της Κρήτης οδηγούνται σε λουκέτο λόγω έλλειψης προσωπικού. Αποτέλεσμα αυτού, εκατοντάδες παιδιά από την Κρήτη και τα γύρω νησιά θα είναι αναγκασμένα να έρχονται στην Αθήνα για να χειρουργηθούν, ακόμα και για απλά περιστατικά.

Η Κρήτη, αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, διαθέτει δύο παιδοχειρουργικές κλινικές που εξυπηρετούν εκτός την Κρήτη και όλα τα νησιά. Η μία στο νοσοκομείο των Χανίων και η άλλη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ο κ. Γιαννάκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από την έλλειψη παιδοχειρουργών και κάνει λόγο για «διαχείριση της μιζέριας στις δύο κλινικές».

«Τα παιδιά ηλικίας έως 15 χρονών είναι υποχρεωμένα και για μία σκωληκοειδίτιδα να έρχονται Αθήνα να χειρουργηθούν». Προσθέτει ότι «η επικινδυνότητα είναι μεγάλη για παιδιά που χρήζουν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης με σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν ενδείκνυται η διακομιδή τους».

Οι τραγικές ελλείψεις

«Η παιδοχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων «ξέμεινε» με δύο παιδοχειρουργούς. Έναν επικουρικό και μία παιδοχειρουργό αποσπασμένη από το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου Κρήτης».

Σχετικά με την παιδοχειρουργική κλινική στο ΠΑΓΝΗ η κατάσταση είναι ίδια. «Ένας γιατρός συνταξιοδοτήθηκε, ένας παραιτείται σε ένα χρόνο και ο τρίτος έγινε μέλος ΔΕΠ και μετακινείται στο νοσοκομείο «Αττικόν».
Και το «θρίλερ» έχει και συνέχεια. «Ζητήθηκε από την αποσπασμένη παιδοχειρουργό του νοσοκομείου Χανίων να κάνει εφημερίες στο ΠΑΓΝΗ και δήλωσε παραίτηση. Η συνάδελφος έχει 4 παιδιά και προβλήματα υγείας. Δεν είναι καθόλου εύκολη η μετακίνησή της από τα Χανιά στο Ηράκλειο», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον υπουργό Υγείας να στελεχώσει άμεσα και τις δύο παιδοχειρουργικές κλινικές. Επισημαίνει ότι «θα κινδυνέψουν παιδιά. Θα ταλαιπωρούνται με διακομιδές γονείς και παιδιά τζάμπα».
Για να ανακοπεί το κύμα φυγής γιατρών, νοσηλευτών και άλλων υγειονομικών, για να ενισχυθεί με προσωπικό το σύστημα χρειάζεται συνολική κυβερνητική παρέμβαση, υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top