Στα άκρα η κόντρα Άδωνι Γεωργιάδη με αναισθησιολόγους στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Νοσοκομείο

Παράνομη και η δεύτερη στάση εργασίας των αναισθησιολόγων στο «Αγλαΐα Κυριακού». Προκηρύσσουν νέα την Δευτέρα. Θα αναζητήσω λύσεις στον Ιδιωτικό τομέα απαντά ο υπουργός Υγείας.

Σφοδρή αντιπαράθεση υπουργείου Υγείας και αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Με δεύτερη συνεχόμενη απόφασή του μετά από προσφυγή της Διοίκησης του Νοσοκομείου, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας κήρυξη παράνομη τη στάση εργασίας που προκήρυξε χθες η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας –Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στο «Αγλαΐα Κυριακού».

«Δεν τρομοκρατούμαστε» απαντούν οι γιατροί και προγραμματίζουν νέα στάση εργασίας την Δευτέρα 08:00 – 13:00 και συγκέντρωση όλων των νοσοκομειακών γιατρών στις 11:00 στα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαία Κυριακού».

«Προτεραιότητα μας είναι οι ασθενείς μας και όταν υπάρχουν 3000 χειρουργεία σε αναμονή στα 2 παιδιατρικά νοσοκομεία έχουμε καθήκον να αγωνιστούμε για την πλήρη στελέχωση των χειρουργείων», τονίζει η ΕΙΝΑΠ.

Υπενθυμίζεται ότι ο χειρουργικός τομέας των δύο Νοσοκομείων είχε αποφασίσει αναστολή των τακτικών χειρουργείων λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι αναισθησιολόγοι στο «Αγία Σοφία», μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν ανέστειλαν την κινητοποίηση που είχαν προγραμματίσει για 1η Ιουνίου, ενώ οι συνάδελφοί τους στο «Αγλαΐα Κυριακού» συνεχίζουν.

Οι απαντήσεις του Υπουργού Υγείας

«Έχουν μπλέξει με λάθος άνθρωπο» ανταπάντησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προσθέτοντας: «Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας. Εγώ δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω τον ιδιωτικό τομέα».

Ο υπουργός Υγείας σε ανάρτησή του,  αφήνει αιχμές για πολιτικές σκοπιμότητες, τονίζοντας ότι το υπουργείο Υγείας έχει κάνει ότι είναι δυνατόν για να καλύψει τα πραγματικά κενά, ωστόσο οι αναισθησιολόγοι του «Αγλαία Κυριακού» «για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους αποφασίζουν να παρανομούν συστηματικά».

«Δεύτερη συνεχόμενη απόφαση του Δικαστηρίου που κρίνει παράνομη την στάση εργασίας των αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».
Ξεκαθαρίζω ότι εκβιασμό της Κυβερνήσεως εν όψει Ευρωεκλογών, στις πλάτες των παιδιών δεν θα ανεχθώ. Εάν προκηρύξουν και νέα στάση εργασίας γνωρίζοντας ότι παρανομούν, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η στάση εργασίας τους τελειώνει αναγκαστικά πριν την έκδοση της Δικαστικής αποφάσεως, θα αναζητήσω λύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Το πώς θα το αποφασίσω τις επόμενες μέρες.
Λυπούμαι πραγματικά που ενώ γνωρίζουν ότι το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να καλύψει τα πραγματικά κενά, για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους αποφασίζουν να παρανομούν συστηματικά».

Οι γιατροί επιμένουν

Ο χειρουργικό τομέας του νοσοκομείου επιμένει στην απόφασή του για αναστολή των τακτικών επεμβάσεων. Την Δευτέρα προγραμματίζει νέα στάση εργασίας.

«Το σωματείο του νοσοκομείου σύρθηκε στα δικαστήρια από τη Διοίκηση του νοσοκομείου για μία κινητοποίηση η οποία είχε στηριχθεί και από την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ. Η παράβαση των συναδέλφων ήταν ότι τόλμησαν να καταγγείλουν τις επισφαλείς συνθήκες με βάση τις οποίες λειτουργεί και εφημερεύει το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ για την ασφαλή λειτουργία των 3 υπαρχουσών χειρουργικών αιθουσών απαιτείται η ελάχιστη δύναμη 11 πλήρους απασχόλησης αναισθησιολόγων στο τμήμα, ωστόσο η δύναμη του τμήματος από τον Ιανουάριο του 2024 έχει μειωθεί κατά 4 αναισθησιολόγους.

Η ΕΙΝΑΠ αναφέρει επίσης ότι «η προσπάθεια του υπουργού Υγείας να αποδώσει πολιτικά κίνητρα στους γιατρούς αντί να ασχοληθεί με την επίλυση των προβλημάτων θα πέσει στο κενό γιατί υποστηρικτές τους θα είναι όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι γονείς».

«Αντί η κυβέρνηση να ασχοληθεί με την άμεση λύση του σοβαρού προβλήματος, επιλέγει να ποινικοποιήσει τους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος», σχολιάζει η ΟΕΝΓΕ.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top