Στη Μαγνησία κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας

νερό-γαστρεντερίτιδα

Πάνω από 100 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Αιτία η χρήση μολυσμένου νερού λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Ανησυχία επικρατεί στους κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπου εκδηλώθηκαν δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Επτά παιδιά νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική, ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Βόλου.

«Έχουμε έξαρση εδώ και μια εβδομάδα. Δεν καταγράφονται όλα τα κρούσματα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει, με διάρροια, πυρετό, κοιλιακό άλγος σε παιδιά και ηλικιωμένους. Τα κρούματα είναι πάνω από 100 με τις καταγραφές να γίνονται από την Πέμπτη. Πήραν δείγματα κοπράνων και οι καλλιέργειες έδειξαν σαλμονέλα» ανέφερε μια γενική γιατρός του Ριζόμυλου.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ διερευνά τις αιτίες

Το νερό φαίνεται ότι είναι η αιτία για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις περιοχές Ριζομύλου και Στεφανοβικείου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις που έγιναν για λογαριασμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Συνεργείο του ΕΟΔΥ θα κάνει καταγραφή στους ανθρώπους που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο, ενώ στο δίκτυο θα γίνονται καθημερινοί έλεγχοι, μέχρι να αποκατασταθεί η ποιότητα του νερού και μέσω της συνεργασίας που υπάρχει με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο.

Όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ 102.5 ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σήμερα κλιμάκιο της Περιφέρειας με το περιφερειακό εργαστήριο Δημόσιας Υγείας θα κάνουν επιπλέον δειγματοληψίες από τις τρεις γεωτρήσεις, που καταλήγουν σε δεξαμενή ύδρευσης, ώστε να διαπιστωθεί ποια απ’ αυτές έχει πρόβλημα, ώστε να δοθούν και οι αντίστοιχες οδηγίες καθαρισμού του δικτύου.

«Ξέρουμε ότι υπήρχε μια μπόρα πριν μια εβδομάδα περίπου, θα δούμε αν αυτό συνετέλεσε και πως, θα μελετήσουμε τις διακοπές στο δίκτυο για να δούμε ακριβώς την αιτία αυτού του φαινομένου, ώστε να μην ξαναγίνει», υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Ο καθηγητής απέκλεισε το γεγονός ότι για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας ευθύνονται οι πλημμύρες στην περιοχή της Κάρλας, εδώ και 8 μήνες και είπε ότι αυτό οφείλεται σε κάποια άλλα παθογόνα που οι επιστήμονες ψάχνουν.

Ο καθηγητής είπε ότι οι οδηγίες προς τους κατοίκους είναι να κάνουν υπομονή με το πρόβλημα που προέκυψε, να μη χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου για καμία ανθρώπινη κατανάλωση, ούτε μπάνιο, ούτε για πλύσιμο των δοντιών, καθώς το νερό κάνει μόνο για την τουαλέτα και αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουν, πρέπει να το βράζουν στους 100 °C για 3 λεπτά, μέχρι να δοθεί οδηγία ότι το δίκτυο αποκαταστάθηκε και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε ότι πιο ευάλωτοι είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι και πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό είναι να δούμε την ποιότητα του νερού και να την αποκαταστήσουμε.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top