Στο κόκκινο η έλλειψη γιατρών στα νησιά-2.500 ευρώ το ενοίκιο με μισθό 1.850 ευρώ

Στέγαση γιατρών

Το πρόβλημα στέγασης των γιατρών στα νησιά φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις ελλείψεις υγειονομικών σε μονάδες υγείας.

Απίστευτο και όμως αληθινό και ελληνικό. Ενοίκιο 2.500 ευρώ ζητούν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων από τους γιατρούς που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου. Δηλαδή ένας γιατρός με 1.850 ευρώ μισθό και ένας νοσηλευτής με 800 ευρώ πρέπει να πληρώνει 80 ευρώ την ημέρα για ενοίκιο κατοικίας.

Το πρόβλημα στέγασης των υγειονομικών που μετακινούνται από την 5η ΥΠΕ στη Σκιάθο για να στελεχώσουν τις μονάδες υγείας που παρουσιάζουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού, ανέδειξε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

«Είναι προφανές, ότι οι επαγγελματίες του τουρισμού της Σκιάθου αντιμετωπίζουν τους δημόσιους λειτουργούς – γιατρούς ως τουρίστες και όχι ως ανθρώπους που θα προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στο σύνολο του πληθυσμού, χρεώνοντας υπερβολικές τιμές στο κόστος στέγασης τους, σαν να βρίσκονται στο νησί για διακοπές και όχι για την παροχή πολύτιμων ιατρικών υπηρεσιών» αναφέρει σε αυστηρό τόνο η ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ανάλογη κατάσταση και σε άλλα νησιά

Το κόστος ζωής στα νησιά είναι απαγορευτικό και ο μισθός των υγειονομικών δεν φτάνει ούτε για το ενοίκιο, στους τουριστικούς προορισμούς όπως στη Σαντορίνη, τη Σύρο, τη Σκιάθο, την Πάρο τη Μύκονο, τη Νάξο, την Κω, την Τήνο, την Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά, κλπ.

«Γιατί εκπλήσσονται κάποιοι με το ύψος του ενοικίου ενός σπιτιού σε ένα νησί όπως η Σκιάθος όταν άκουσαν για 2.500 ευρώ το μήνα. Πόσο πίστευαν ότι κάνει το ενοίκιο για ένα μήνα στη Σκιάθο και σε κάθε νησί, το καλοκαίρι όταν τα σπίτια νοικιάζονται με την ημέρα και κοστίζουν 80 με 100 ευρώ; Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καλυφθούν οι θέσεις υγειονομικών στα νησιά μας με αυτούς τους μισθούς. Γιατρό με 1.850 ευρώ μισθό, νοσηλευτή ή διασώστη με 800 ευρώ μισθό δεν βρίσκεις για τα νησιά», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Προσθέτει ότι «οι τοπικοί φορείς σφυρίζουν αδιάφορα και δεν παρέχουν κίνητρα αν και η υγεία είναι υπόθεση όλων. Γιατί ένας γιατρός από την Αττική, Θεσσαλονίκη να πάει στο νοσοκομείο Σαντορίνης ή σε άλλο νησί να δουλέψει και να μη πάει στη Κύπρο;», αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει:
«Αεροπλάνο χρειάζεται για να επισκεφθεί το σπίτι του και στη μία και στην άλλη περίπτωση. Μόνο που στη Κύπρο ο γιατρός λαμβάνει 80.000 ευρώ μισθό το χρόνο, ο νοσηλευτής 40.000 ευρώ μισθό το χρόνο. Ταυτόχρονα έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις και οικογενειακές διευκολύνσεις. Γιατί λοιπόν να επιλέξουν να μείνουν εδώ

Οι υγειονομικές ελλείψεις σε 14 νησιά της χώρας μας

Νοσοκομείο Νάξου

 • Δεν λειτουργεί το διαγνωστικό τμήμα και ο χειρουργικός τομέας.
 • Υπηρετεί 1 ακτινολόγος με μετακίνηση που θέλει να φύγει.
  Το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα λειτουργεί μόνο 15 ημέρες το μήνα.
 • Υπηρετεί 1 Χειρουργός και 1 αναισθησιολόγος.
 • Γίνονται μαστογραφίες και η διάγνωση γίνεται σε άλλο νοσοκομείο.
 • Έχουν μόνο 1 μόνιμο γυναικολόγο και 1 με μετακίνηση.

Νοσοκομείο Σαντορίνης

Το νοσοκομείο είναι το μοναδικό στο ΕΣΥ που λειτουργεί με καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας και συχνά αποθεώνεται το καθεστώς λειτουργίας του. Και όμως αργοπεθαίνει.

Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος, κανένας μικροβιολόγος, 1 γενικός γιατρός, 1 καρδιολόγος, 1 ακτινολόγος με μετακίνηση, 1 παιδίατρος, κανένας νευρολόγος. Ένας υπήρχε και έφυγε.

Κέντρο Υγείας Τήνου

 • Χωρίς παθολόγο.
 • Υπηρετούν δύο γιατροί 1 παιδίατρος και 1 μικροβιολόγος.
 • Παθολογικά περιστατικά τα βλέπει η παιδίατρος.
 • Έρχεται με μετακίνηση 1 ορθοπεδικός με μπλοκάκι.
 • Για τα έκτακτα πληρώνεται από τους ασθενείς.
 • Υπάρχει ένα ασθενοφόρο για τη βάρδια όπως και στα άλλα νησιά.

Νοσοκομείο Σύρου

Νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες. Στα επείγοντα κανένας γιατρός από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις.

Υπηρετεί μόνο ένας Γενικός Ιατρός. Στη παθολογική κλινική από τις 5 προβλεπόμενες θέσεις παθολόγων έχουν απομείνει 2 και 1 με παράταση.

Καρδιολόγοι από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετεί 1 και ακόμη 1 σε παράταση. Συνεπικουρεί και 1 καρδιολόγος της ΜΑΦ. Αναισθησιολόγοι από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετούν 2 και βοηθάει και η Διευθύντρια της ΜΑΦ.Έτσι υπολειτουργεί η ΜΑΦ.

Δεν υπηρετεί κανείς ψυχίατρος, κανείς νευρολόγος.

Νεφρολόγοι από τις 3 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις υπηρετεί 1 και 1 σε σε παράταση

 Αμοργός

Ένας καρδιολόγος και 4 νοσηλεύτριες. Μόνο αυτοί.

Ίος

Έχει γιατρούς αλλά δεν έχει νοσηλευτές και διασώστες.

Υπηρετούν μόνο 2 νοσηλευτές και 3 διασώστες. Πολλές βάρδιες ακάλυπτες από νοσηλευτικό και ασθενοφόρο.

 Μήλος

Έχει 4 γενικούς ιατρούς και 1 ορθοπεδικό. Δεν έχουν παιδίατρο. Δεν έχουν καρδιολόγο.

Έχουν μόνο 6 νοσηλευτές δεν βγαίνουν οι βάρδιες.

Έχουν 3 διασώστες και υπάρχουν πολλές βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.

Άνδρος

Υπηρετεί 1 παιδίατρος, 1 γενικός γιατρός, 1 ακτινολόγος, 1 παθολόγος. Υπηρετούν μόνο 5 νοσηλεύτριες. Δεν υπηρετεί μικροβιολόγος.

 Νοσοκομείο Κερκύρας

Ξέμεινε με 2 παθολόγους στη παθολογική κλινική.

Μεγάλο ζήτημα τελευταία με το ογκολογικό τμήμα που λειτουργούσε και στο παλαιό νοσοκομείο πριν το έτος 2010. Απεβίωσε η μοναδική Ογκολόγος και έμεινε το ογκολογικό τμήμα μόνο με μια παθολόγο που συνεπικουρεί. Μετακινείται ογκολόγος από άλλα νοσοκομεία. Όμως υπάρχουν κενές ημέρες με αποτέλεσμα όπως καταγγέλλει το σωματείο την απίστευτη ταλαιπωρία και τα έξοδα των ασθενών με καρκίνο να αναζητούν εκτός νησιού σε άλλα νοσοκομεία της χώρας τη θεραπεία τους.

 Νοσοκομείο Κυθήρων

 • Χωρίς αναισθησιολόγο
 • χωρίς Μικροβιολόγο
 • 1 χειρουργός
 • 1 παιδίατρος
 • 1 καρδιολόγος

 Νοσοκομείο Κω

Προκηρύξεις γιατρών γίνονται αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος, υπηρετεί 1 καρδιολόγος, 1 παιδίατρος, 1 ακτινολόγος.

Νοσοκομείο Λευκάδας

Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και τεχνολόγων. Προβλήματα με γιατρούς στο χειρουργικό τομέα. Υπηρετούν δύο χειρουργοί και 1 με μπλοκάκι, 1 αναισθησιολόγος και 1 με μπλοκάκι. Γίνονται μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία. Υπηρετούν μόνο 2 νεφρολόγοι.

Το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί και τα περιστατικά του νοσοκομείου Πρέβεζας λόγω σοβαρότατων ελλείψεων ιατρών που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Πρέβεζας.

Νοσοκομείο Κεφαλονιάς

Σοβαρές ελλείψεις παθολόγων. Από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετεί 1,ακόμη 1 με μπλοκάκι και 1 με μετακίνηση.

Αναισθησιολόγοι από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετεί μόνο 1.

Στο κέντρο ψυχικής υγείας από τις 5 προβλεπόμενες θέσεις ψυχιάτρων και παιδοψυχίατρων κανένας.

 Νοσοκομείο Σκιάθου

Έχει ξεμείνει με 2 ειδικευμένους γιατρούς που κάνουν εφημερίες και 2 αγροτικούς για 60.000 πληθυσμό το καλοκαίρι.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top