Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από το «βραχιολάκι» και την αξιολόγηση των ασθενών-Έρχεται νέος νοσοκομειακός χάρτης

ΕΣΥ

Το «βραχιολάκι» μείωσε το χρόνο αναμονής στα ΤΕΠ. Η αξιολόγηση των ασθενών συνδέεται με την απόδοση των διοικητών των νοσοκομείων.

Σημαντική μείωση του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ} των νοσοκομείων όπου εφαρμόζεται το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης, το λεγόμενο «βραχιολάκι» καταγράφεται από τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα το δεύτερο εργαλείο εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ που είναι η αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους ασθενείς προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό.

Το »βραχιολάκι» εφαρμόζεται σε 10 νοσοκομεία εντός και εκτός Αττικής και ειδικότερα στα εξής:

  • Άγιοι Ανάργυροι – Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς
  • Γεννηματάς
  • Ευαγγελισμός
  • ΚΑΤ
  • Λαϊκό
  • Σισμανόγλειο
  • Αττικόν
  • Αγία Σοφία
  • Αγλαΐα Κυριακού
  • Πατρών(Ρίο).

«Με το βραχιολάκι έχουμε πλέον σαφή εκτίμηση του χρόνου αναμονής στα Επείγοντα και έχουμε παρατηρήσει μείωση του χρόνου αυτού. Το επείγον περιστατικό δεν έχει αναμονή. Ένα περιστατικό το οποίο είναι ελαφρύ, στον Ευαγγελισμό, από τις 9 ώρες έχει φτάσει στις 5 ώρες», ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ως γιατρός που έχει εργαστεί σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για αρκετά χρόνια, εξήγησε ότι οι 5 ώρες δεν είναι χρόνος αναμονής αλλά παραμονής στο ΤΕΠ.
«Όταν το περιστατικό φτάνει στο νοσοκομείο, η διαλογή το εξετάζει, δίνει μια σειρά αναμονή και ο γιατρός λέει ότι θα πρέπει να εξεταστεί από παθολόγο, από καρδιολόγο, από νευρολόγο, να κάνει απεικονιστικές εξετάσεις, να κάνει καρδιογράφημα και αιματολογικές εξετάσεις. Δεν είναι λοιπόν, χρόνος αναμονής, είναι χρόνος παραμονής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών».

Αξιολόγηση των υπηρεσιών Υγείας από τους ασθενείς

Το πρόγραμμα της αξιολόγησης αφορά όλους όσους νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία. Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί 10.000 SMS. Έχει απαντηθεί περισσότερο από το 30%, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους. Οι ερωτήσεις είναι 35, χρόνος συμπλήρωσης είναι τα 3 λεπτά.

Ένωση Ασθενών: Η αξιολόγηση του ΕΣΥ από τους πολίτες θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος υγείας

«Τα πρώτα στοιχεία θα τα έχουμε τις επόμενες μέρες, γιατί πρέπει να σχηματιστεί ικανοποιητικός αριθμός για να μπορούν να βγουν συμπεράσματα. Τα στοιχεία βεβαίως και θα ανακοινωθούν. Η αξιολόγηση δεν είναι καταγραφή γνώμης ή δημοσκόπηση, είναι εργαλείο διοίκησης», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.
Έφερε ως παράδειγμα τον τομέα της καθαριότητας, λέγοντας τα εξής: « Μας λένε σε ένα νοσοκομείο ότι η καθαριότητα δεν είναι ικανοποιητική. Ο διοικητής θα πρέπει να το βελτιώσει άμεσα. Αν δεν το κάνει, έχει και ποινές, είναι συνδεδεμένο με την αξιολόγησή του και μπορεί να φτάσουμε μέχρι την παύση».

Νέος νοσοκομειακός χάρτης

Αναφορικά με τον νοσοκομειακό χάρτη, σημείωσε πως θα ξεκινήσει και εκεί υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο: «Έχουμε ένα τελείως διαφορετικό οδικό δίκτυο, σε σύγκριση με πριν από σαράντα – πενήντα χρόνια και έχουμε και άλλες τοπικές συνθήκες. Θα υπάρξουν διάφορες φάσεις. Η πρώτη θα περιλαμβάνει και μεταφορές τμημάτων και κλινικών στην Αττική. Υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό πνευμονολογικών κλινικών, όπως το νοσοκομείο Σωτηρία, ενώ στο Ασκληπιείο της Βούλας δεν έχουμε πνευμονολογική κλινική και δεν καλύπτουμε πλήρως την εφημερία».

Όλο Υγεία

Scroll to Top