Τι φταίει για τις δυσλειτουργίες της υπηρεσίας κατ’ οίκον διανομής φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ;

ΕΟΠΥΥ-Φάρμακα

Υπουργός Υγείας, ΕΟΠΥΥ, Εργαζόμενοι δίνουν διαφορετικές εκδοχές για τα προβλήματα της υπηρεσίας. Σε 10 ημέρες η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί δηλώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η καινοτόμος υπηρεσία αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους «Κατ’ Οίκον» του ΕΟΠΥΥ, που αφορά 139.000 ασθενείς, ξεκίνησε την Δευτέρα 16 Ιουνίου και τα προβλήματα δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους, με «θύματα» τους ασθενείς που έμειναν χωρίς φάρμακα.

Στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχουν φτάσει καταγγελίες για δυσλειτουργία του συστήματος, που αφορούν κυρίως καθυστερήσεις στην παραλαβή των φαρμάκων ή δυσκολία στην επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού. Υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΥΥ και εργαζόμενοι στον Οργανισμό δίνουν τρεις διαφορετικές εκδοχές για τα προβλήματα.

Άδωνις Γεωργιάδης: Η μεγάλη επιτυχία της νέας υπηρεσίας έφερε πίεση στο σύστημα

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει οφείλονται στην μεγάλη επιτυχία της νέας υπηρεσίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα έχουν λυθεί σε ένα 10ημερο.

«Το κατ’ οίκον, ξεκίνησε πολύ καλά αλλά επειδή είχε πολύ μεγαλύτερη επιτυχία του αναμενομένου αυτό έφερε μεγάλη πίεση στο σύστημα. Οι καθημερινές παραγγελίες είναι 50% περισσότερες από ότι εμείς είχαμε προβλέψει. Άρα οι υποδομές της εταιρίας και του ΕΟΠΥΥ βρεθήκανε σε πολύ μεγάλη πίεση διότι τελικά η ροή είναι πολύ μεγαλύτερη», σημείωσε ο υπουργός υγείας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η αναμονή δεν είναι μεγάλη και εξήγησε την πολύπλοκη διαδικασία για να σταλεί ένα φάρμακο στο σπίτι του ασθενούς.
«Αυτά είναι ακριβά φάρμακα. Πρώτα πρέπει να εγκριθεί από τον φαρμακοποιό του ΕΟΠΥΥ. Αυτό μπορεί να πάρει και 6 και 7 μέρες. Αυτό δεν έχει να κάνει με την εταιρία, έχει να κάνει με τον ΕΟΠΥΥ. Αφού εγκριθεί από τον φαρμακοποιό του ΕΟΠΥΥ μπορεί η εταιρία να το παραλάβει και να το στείλει. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, είχε πάει ο κούριερ δύο φορές, είχε πάρει τηλέφωνο δεν το είχε σηκώσει, είχε επιστρέψει το φάρμακο πίσω. Δηλαδή έχουμε και τέτοια προβλήματα. Είμαστε όμως σε μια φάση που έχουμε ενισχύσει πολύ το προσωπικό. Έχει ενισχύσει και ο ΕΟΠΥΥ τις δυνάμεις του, βάλαμε και διάταξη στη Βουλή που επιτρέπει στους φαρμακοποιούς των δημοσίων νοσοκομείων να μπορούν και αυτοί να κάνουν εγκρίσεις για να γίνεται πιο γρήγορα η διαδικασία. Πιστεύω ότι σε ένα 10ημερο από σήμερα θα έχει εξομαλυνθεί».

Εργαζόμενοι: το μοντέλο όπως έχει σχεδιαστεί δεν αποδίδει

Διαφορετική άποψη έχει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΠΑΝ.ΣΥ.ΕΡ.), για τις δυσλειτουργίες του συστήματος. Υποστηρίζει πως το υπάρχον μοντέλο, όπως έχει σχεδιαστεί και λειτουργεί, δεν αποδίδει λόγω ελλιπούς οργάνωσης, τεχνικών αστοχιών και προβληματικής συνεργασίας με ιδιώτες παρόχους διανομής.

Ο Σύλλογος απέστειλε επιστολή στη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση που επικρατεί είναι δραματική». Σύμφωνα με το Σύλλογο «χιλιάδες συνταγές παραμένουν ανεκτέλεστες εδώ και εβδομάδες. Δεκάδες ασθενείς που κατέθεσαν ηλεκτρονικό αίτημα κατ οίκον αποστολής του φαρμάκου τους, αλλά κυρίως αυτοί που εξυπηρετούνται από τα 63 Σημεία Διανομής και τα 5 ημιαυτόνομα Φαρμακεία του Οργανισμού έχουν μείνει χωρίς φαρμακευτική αγωγή».

Οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ προτείνουν γενναία στελέχωση των υφιστάμενων φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και δημιουργία νέων σε κάθε νομό. Επίσης ζητούν αξιολόγηση και επανασχεδιασμό της υπηρεσίας αποστολής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) με την ουσιαστική εμπλοκή των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους.

Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ προς εργαζόμενους: Αφήσατε ανεκτέλεστες 7.600 συνταγές

Η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, δεν άφησε αναπάντητους τους ισχυρισμούς των εργαζομένων και με μια σκληρή ανακοίνωση, τους κατηγόρησε ότι δεν στηρίζουν το έργο και θυσιάζουν «στο βωμό πρόσκαιρων επιδιώξεων τη σημαντική αυτή υπηρεσία για τους ασθενείς».
Ενδεικτικό του «πολέμου» που μαίνεται στον ΕΟΠΥΥ μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης, είναι το γεγονός ότι η κ. Καρποδίνη κατηγορεί το Σύλλογο ότι υπερασπίζεται το «καλό και παλαιό» καθεστώς, που άφησε για 2 μήνες χωρίς φάρμακα χιλιάδες ασθενείς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η κυρία Καρποδίνη, 7.600 συνταγές είχαν «ξεχαστεί» στο φαρμακείο του Ρέντη από τον περασμένο Απρίλιο και εμφανίστηκαν ξαφνικά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του προγράμματος διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον». Ωστόσο τίθεται ένα βασικό ερώτημα στο όσα υποστηρίζει η κ. Καρποδίνη. Γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΕΟΠΥΥ δεν αντιλήφθηκαν τις ξεχασμένες συνταγές;

Τα στοιχεία της κατ οίκον διανομής ΦΥΚ

Από 16 Ιουνίου έως και 7 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 24.694 νέα αιτήματα και συνολικά 32.294 αιτήματα (αν συμπεριληφθούν και τα 7.600 αιτήματα σε εκκρεμότητα από το Φαρμακείο του Ρέντη). Εκ αυτών:

  •  890 αιτήματα βρίσκονται προς έλεγχο από τους φαρμακοποιούς.
  •  6.190 αιτήματα δεν έχουν εγκριθεί από φαρμακοποιούς λόγω πρόωρου αιτήματος ή άλλων φαρμακευτικών λόγων.
  •  2.100 αιτήματα έχουν εγκριθεί από φαρμακοποιούς και είναι προς συλλογή από τον ανάδοχο.
  •  4.085 αιτήματα έχουν εκτελεστεί από φαρμακοποιούς και είναι προς συσκευασία και αποστολή.
  •  4.175 έχουν αποσταλεί για παράδοση και αναμένεται η παράδοση τους στους ασθενείς.
  •  14.854 παραδόθηκαν ήδη στους ασθενείς.
Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top