Τι γίνεται με τους αναισθησιολόγους στο «Αγλαΐα Κυριακού»; Τι λέει η ΕΙΝΑΠ,τι απαντά η Διοίκηση

Αγλαΐα Κυριακού-χειρουργεία

Παράνομη η στάση εργασίας των αναισθησιολόγων στο «Αγλαΐα Κυριακού». Νέα στάση εργασίας από την ΕΙΝΑΠ.

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν τρομοκρατούμαστε! Προτεραιότητα μας είναι οι ασθενείς μας και όταν υπάρχουν 3000 χειρουργεία σε αναμονή στα 2 παιδιατρικά νοσοκομεία έχουμε καθήκον να αγωνιστούμε για την πλήρη στελέχωση των χειρουργείων».

Τα παραπάνω απαντά η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με αφορμή την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, να κηρύξει παράνομη τη στάση εργασίας των αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Η ΕΙΝΑΠ προκηρύσσει στάση εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα, 08:00 – 13:00 και συγκέντρωση όλων των νοσοκομειακών γιατρών στις 11:00 στα νοσοκομεία Παίδων.

ΕΙΝΑΠ: Επισφαλείς οι συνθήκες λειτουργίας του νοσοκομείου

«Το σωματείο του νοσοκομείου σύρθηκε στα δικαστήρια από τη Διοίκηση του νοσοκομείου για μία κινητοποίηση η οποία είχε στηριχθεί και από την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ. Η παράβαση των συναδέλφων ήταν ότι τόλμησαν να καταγγείλουν τις επισφαλείς συνθήκες με βάση τις οποίες λειτουργεί και εφημερεύει το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ στο εν λόγω αναισθησιολογικό τμήμα, η δύναμη του τμήματος από τον Ιανουάριο του 2024 έχει μειωθεί επιπλέον κατά 4 αναισθησιολόγους, δύο προς συνταξιοδότηση και δύο παραιτήσεις, «η τελευταία εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε στις 16/05/24) με αποτέλεσμα την παραμονή 7 ενεργών ιατρών. Για την ασφαλή λειτουργία των 3 υπαρχουσών αιθουσών και εκτέλεση αναισθησιολογικών καθηκόντων εκτός χειρουργείου (ακτινοθεραπευτικό, διαγνωστικές επεμβατικές πράξεις στο ογκολογικό τμήμα Ελπίδα, αναισθησιολογικό ιατρείο) απαιτείται η ελάχιστη δύναμη 11 πλήρους απασχόλησης αναισθησιολόγων στο τμήμα».

Συνεχίζει ότι «η διεκδίκηση της κάλυψης όλων των κενών οργανικών θέσεων του αναισθησιολογικού τμήματος και η άρνηση της παράνομης υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης που βάζει σε κίνδυνο τους μικρούς ασθενείς αλλά και τους γιατρούς είναι αιτήματα δίκαια».

Η ΕΙΝΑΠ αναφέρει επίσης ότι «η προσπάθεια του υπουργού Υγείας να αποδώσει πολιτικά κίνητρα στους γιατρούς αντί να ασχοληθεί με την επίλυση των προβλημάτων θα πέσει στο κενό γιατί υποστηρικτές τους θα είναι όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι γονείς».

Η απάντηση της Διοίκησης του «Αγλαΐα Κυριακού»

Ο οργανικές θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ της Αναισθησιολογίας για το Αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου «Π. & Α. Κυριακού», ανέρχονται σε 11 και είναι καλυμμένες οι εννέα.

Στην παρούσα χρονική στιγμή υπηρετούν έξι ιατροί Αναισθησιολόγοι κλάδου ΕΣΥ, λόγω της υπό αιφνίδιας παραίτησης συνταξιοδότησης τριών ιατρών Αναισθησιολόγων, καθώς και μία ιατρός κλάδου ΕΣΥ σε προσωποπαγή θέση, με το συνολικό αριθμό των υπηρετούντων ιατρών Αναισθησιολόγων να ανέρχεται στους επτά .

Η Διοίκηση αναφέρει ότι η προκήρυξη της θέσης του Επιμελητή Α΄ καθώς και της μίας θέσης του Επιμελητή Β΄ απέβησαν άγονες. Η δεύτερη θέση Επιμελητή Β΄ καλύφθηκε και σήμερα πραγματοποιήθηκε η εγγραφή στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Νοσοκομείου.

Εκκρεμεί αίτημα πρόσληψης δύο επικουρικών ιατρών. Επιπλέον έχουν μετακινηθεί οι κάτωθι ιατροί Αναισθησιολόγοι :

  •  Ένας Διευθυντής, από το Γ.Ν. Κορίνθου, από 13.02.2024 μέχρι 30.06.2024
  •  Ένας Επιμελητής Α΄, από το Γ.Ν.Π. “Τζάνειο” από 09.05.2024 για ένα μήνα
  •  Ένας Επιμελητής Β΄, από το Γ.Ν.Α “ΛΑΪΚΟ” από 27.05.2024 μέχρι και 10.06.2024
  •  Μια Επικουρική Ιατρός, από το ΓΝΠΑ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» από 01.05.2024 μέχρι 31.05.2024, (η οποία και θα επιστρέψει από 01.06.2024 στον φορέα της).

Επίσης πραγματοποιούν από 09.05.2024 και για τρεις μήνες, τρεις ιατροί του Γ.Ν.Π. Πεντέλης δύο εφημερίες τον μήνα, έκαστος δηλαδή συνολικά συνεισφέρουν στο πρόγραμμα εφημέρευσης του εν λόγω τμήματος με έξι ενεργείς εφημερίες.

Την Πέμπτη 23.05.2024 και ώρα 14:00, πραγματοποιήθηκε Συνέλευση του Χειρουργικού Τομέα, στην οποία προτάθηκε η αναστολή τακτικών χειρουργικών περιστατικών από 27.05.2024.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 24.05.2024,ομόφωνα αποφάσισε την μη αναστολή των τακτικών χειρουργικών περιστατικών, από Δευτέρα 27.05.2024.  Στο Δ.Σ. διευκρινίστηκε ειδικά: «ότι με το υπάρχον προσωπικό δεν τίθεται θέμα ασφαλείας και συνεπώς δύνανται να λειτουργήσουν καθημερινά και οι τρείς Χειρουργικές Τράπεζες»

Στην αναγγελθείσα στάση εργασίας, το Νοσοκομείο προσέφυγε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στην Ειδική Διαδικασία των Εργατικών – Περιουσιακών Διαφορών, κατά του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» προκειμένου να κηρύξει την εξαγγελθείσα κινητοποίηση (στάση εργασίας) παράνομη και καταχρηστική.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κήρυξε παράνομη τη στάση εργασίας των εναγόμενων ιατρών, αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου, την οποία είχε προκηρύξει το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Όλο Υγεία

Scroll to Top