Το 30% των καρκινοπαθών αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο κόστος των θεραπειών

ασθενείς

Κατά 2,3 χρόνια μικρότερο είναι το προσδόκιμο ζωής στα κατώτερα μορφωτικά στρώματα και στους οικονομικά ασθενέστερους. Το κόστος βάζει εμπόδια πρόσβασης στην πρόληψη και στις υπηρεσίες υγείας.

Οι ανισότητες στην Υγεία είναι πολλαπλές. Είναι οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, ακόμη και γεωγραφικές. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας δεν είναι η ίδια για όλους και αυτό προβληματίζει τους υπευθύνους χάραξης πολιτικών, αλλά και την επιστημονική κοινότητα. Αναζητούνται τρόποι αντιμετώπισης της ανισότητας στην Υγείας και πρόσβασης σε όλους, στην πρόληψη, τους ελέγχους και τη θεραπεία.

Το θέμα συζητήθηκε και στο 9 Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και οι ομιλητές εστίασαν ειδικά σε ασθενείς με καρκίνο. Ο Γιάννης Τούντας, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, παρουσίασε στοιχεία από μελέτη που διεξάγει σε συνεργασία με την ΜSD, η οποία αποτυπώνει κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες που σχετίζονται με την Υγεία.

«Το προσδόκιμο ζωής είναι κατά 2,3 χρόνια μικρότερο στα κατώτερα μορφωτικά στρώματα σε σχέση με τα ανώτερα» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας μια σειρά από αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν τη διατροφή, την άσκηση, την παχυσαρκία, την αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και φάρμακα λόγω κόστους.

«Όσον αφορά τους καρκινοπαθείς, 30,1% από αυτούς έχει πρόβλημα στην πρόσβαση, σχεδόν οι μισοί λόγω κόστους ενώ 25% έχει πρόβλημα πρόσβασης στα φάρμακα, το ¼ από αυτούς λόγω κόστους»

Συσχέτιση κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών με την υγεία

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιγόνη Λυμπεράκη σχολίασε πως πλέον έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα των δεδομένων που επηρεάζουν την υγεία και τη ζωή ενός ανθρώπου. «Οι άνθρωποι που είναι 70 χρονών σήμερα, δεν μοιάζουν με αυτούς που ήταν σε αυτή την ηλικία πριν 30 χρόνια, ούτε θα μοιάζουν με όσους είναι 70 χρονών σε λίγες δεκαετίες». Η κυρία Λυμπεράκη παρατήρησε πως όλες οι έρευνες συμφωνούν στη συσχέτιση κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών με την υγεία. «Στις χώρες που η μη ισότητα των φύλων θεωρείται κάτι «φυσιολογικό» οι γυναίκες έχουν και χειρότερη φυσική υγεία», τόνισε.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται

Σε ερώτηση της συντονίστριας της συζήτησης, Ζένιας Σαριδάκη (Πρόεδρος της Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας) ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης, επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημογραφικων Μελετών, τόνισε πως στην Ελλάδα αναμένεται μία μείωση πληθυσμού από 700,000 έως 1,2 εκατομμύρια έως το 2050, ανάλογα τα επίπεδα μετανάστευσης. «Αυτό σημαίνει και προκλήσεις για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της Υγείας για ένα πιο γερασμένο πληθυσμό» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καπετανάκης πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας κατά του Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), είπε πως οι κρίσεις των τελευταίων ετών επηρέασαν αναμφισβήτητα τους ογκολογικούς ασθενείς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ανισότητες.

Οι ανισότητες στην Υγεία είναι πολλαπλές

«Το 2016 είχαμε εκδώσει ένα κείμενο που ονομαζόταν «η Ευρώπη των ανισοτήτων στον καρκίνο». Ουσιαστικά το κείμενο αναφέρεται στην ανάγκη να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Ελλάδα. Οι ανισότητες είναι πολλαπλές, είναι οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, ακόμη και γεωγραφικές. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας δεν είναι η ίδια -αυτό πρέπει να το δούμε και να το έχουμε στο τραπέζι, ώστε να το αντιμετωπίσουμε. Πρόσβαση στην πρόληψη, τους ελέγχους και τη θεραπεία».

Την τελευταία παρέμβαση έκανε η Agata Jakoncic, Managing Director της MSD για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα. «Η πρόληψη πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους, αυτό είναι ένα εξαιρετικό πρώτο επίπεδο συνολικής υγείας. Ως εταιρεία χρέος μας είναι η έρευνα και η εξέλιξη των καλύτερων δυνατών προϊόντων που θα φτάνουν στον ασθενή που τα έχει ανάγκη. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση πρέπει επίσης να λειτουργούμε εκπαιδευτικά, για παράδειγμα σε θέματα όπως η ενημέρωση για τον καρκίνο ή το κάπνισμα», είπε.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top