Το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών

υποστελέχωση ΕΣΥ

Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Περιφέρειας, με αποτέλεσμα ακόμα και απλές χειρουργικές επεμβάσεις να αδυνατούν να γίνουν και οι ασθενείς να διακομίζονται συνήθως σε νοσοκομεία της Αττικής.

Χαρακτηριστικός είναι ο Γολγοθάς ενός 10χρονου, ο οποίος μεταφέρθηκε από την Άρτα στην Αθήνα για γαστροσκόπηση. Συγκεκριμένα, ένα 10χρονο παιδί από την Άρτα εισήχθη στις 20 Ιουλίου, στη παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Άρτας με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Την επόμενη ημέρα οι παιδίατροι του νοσοκομείου του ΕΣΥ έκριναν ότι πρέπει να εξετασθεί από παιδογαστρεντερολόγο για να υποβληθεί σε γαστροσκόπηση.

Στα νοσοκομεία Άρτας, Ιωαννίνων, στο παιδιατρικό νοσοκομείο Καραμανδάνειο της Πάτρας, ειδικότητα παιδογαστρεντερολόγου δεν υπάρχει.

Στο Πανεπιστημιακό του Ρίου, είναι ένας παιδογαστρεντερολόγος, αλλά τη συγκεκριμένη ημέρα δεν εφημέρευε. Η οικογένεια του 10χρονου αναγκάσθηκε να έρθει στην Αθήνα για την γαστροσκόπηση, στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Έγινε η εισαγωγή και ευτυχώς το παιδί δεν πάσχει από κάτι σοβαρό. Το περιστατικό καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος τονίζοντας ότι «η οικογένεια και ο ασθενής υπέστησαν μια μεγάλη ταλαιπωρία και έξοδα».

Με αεροδιακομιδή από την Τήνο στην Αθήνα με οξεία σκωληκοειδίτιδα

Το Δεκαπενταύγουστο ένα παιδί από την Τήνο είχε συμπτώματα οξείας σκωληκοειδίτιδας. Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Τήνου διακόμισαν το παιδί στο νοσοκομείο Σύρου μετά από επικοινωνία που είχαν με παιδίατρο του νοσοκομείου Σύρου. Σημειώνεται ότι το Νοσοκομείου Σύρου είναι νοσοκομείο αναφοράς για το ΕΣΥ στις Κυκλάδες.

Το παιδί διεγνώσθη με οξεία σκωληκοειδίτιδα και έπρεπε άμεσα να χειρουργηθεί. Το νοσοκομείο της Σύρου αδυνατούσε και με αεροδιακομιδή κατέληξε σε νοσοκομείο της Αττικής.

«Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η διαχρονική έλλειψη στα νησιά λειτουργίας παιδοχειρουργικού τμήματος. Στις Κυκλάδες δεν υπάρχει παιδοχειρουργός. Έτσι ένα παιδί για να χειρουργηθεί πρέπει να έρθει Αθήνα», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Πολίτες δεύτερη κατηγορίας οι ασθενείς στην Περιφέρεια

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) υπάρχουν σημαντικές περιφερειακές ανισότητες στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε ενήλικες και παιδιά σε σημείο που ασθενείς στη περιφέρεια να αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

«Αυτό φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στους βαρέως πάσχοντες από κορωνοϊό, αλλά και στα ποσοστά θνητότητας σε κάθε νοσοκομείο», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Επίσης, το διαπιστώνει κανείς με τις κλίνες ΜΕΘ Παίδων όπου για όλη τη Βόρειο Ελλάδα υπάρχουν 8 κλίνες διαθέσιμες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Επίσης με την αδυναμία πολλών περιφερειακών νοσοκομείων να κάνουν απλές χειρουργικές επεμβάσεις κ.α.λ.

«Η κατάσταση με τις περιφερειακές ανισότητες ημέρα με την ημέρα επιδεινώνεται λόγω των μαζικών παραιτήσεων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας, την απροθυμία νέων επαγγελματιών υγείας να δουλέψουν σε νοσοκομεία της περιφέρειας, λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών μισθών που δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα διαβίωσης, τη μη ειλικρινή στάση της πολιτείας στην υλοποίηση των δεσμεύσεων εν μέσω χειροκροτημάτων για τους υγειονομικούς, όπως η ένταξη στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, οι αυξήσεις μισθών, κ.α.», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top