Βουλιάζουν από ράντζα τα νοσοκομεία-85 στο «Αττικόν» νοσοκομείο

αττικόν, ΠΟΕΔΗΝ, ΕΣΥ

Αναμονή πάνω από 8 ώρες και νοσηλεία σε ράντζα στο νοσοκομείο «Αττικόν» καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Πολύωρες αναμονές περιμένουν όσους προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων, αλλά και όσους ασθενείς κάνουν εισαγωγή, καθώς το πρώτο στάδιο σε αρκετές περιπτώσεις είναι «η νοσηλεία σε διάδρομο και ράντζο».

Μετά τις εικόνες «πολέμου» από το νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς», όπου φορεία με ασθενείς να είναι διάσπαρτα στο χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, η ίδια κατάσταση επικρατεί στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος «πλημμυρίζουν με ράντζα και φορεία τα νοσοκομεία. 85 ράντζα σήμερα στο «Αττικόν» νοσοκομείο μετά από εφημερία. Γολγοθάς είναι η διευθέτηση των ασθενών που εισάγονται με παθολογικά προβλήματα».

Τα νοσοκομεία σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΔΗΝ δεν φρόντισαν να αναπτύξουν τις απαραίτητες παθολογικές κλίνες, δεν προχώρησαν σε προσλήψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα «να καθίσταται επισφαλείς η διαχείριση των παθολογικών και πνευμονολογικών ασθενών».

Πάνω από 8 ώρες η αναμονή-Νοσηλεία σε ράντζα

«Οι ασθενείς που προσέρχονται στα επείγοντα ταλαιπωρούνται πάνω από 8 ώρες για να εξυπηρετηθούν λόγω ελλείψεων προσωπικού, σοβαρών προβλημάτων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την αποτυχία του θεσμού του προσωπικού(οικογενειακού) γιατρού», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

«Σε πολλά νοσοκομεία ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα, φορεία στις παθολογικές κλινικές, σε πολλά άλλα παραμένουν οι ασθενείς επί ημέρες πάνω σε φορεία στα επείγοντα, σε άλλα νοσηλεύονται στη διασπορά δηλαδή σε κλινικές άλλων παθήσεων, με μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων».

ΠΟΕΔΗΝ: Οι λόγοι γι΄ αυτή την επικίνδυνη κατάσταση

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, πολλά εκ των νοσοκομείων της περιφέρειας έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα και λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών.

Παράδειγμα τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, «Αγιος Ανδρέας» και «Ρίο» εξυπηρετούν παθολογικά και άλλα περιστατικά από όλη τη Δυτική Ελλάδα, επειδή πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις. Έτσι τα δύο αυτά νοσοκομεία κάθε επόμενη ημέρα εφημερίας στα επείγοντα γεμίζουν φορεία με νοσηλευόμενους ασθενείς που παραμένουν εκεί επί ημέρες.

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για να μην αναπτύξουν ράντζα αναγκάζονται και νοσηλεύουν τα παθολογικά περιστατικά σε χειρουργικές κλινικές.

3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους

Ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει ότι διαθέτουμε λιγότερα ανεπτυγμένα νοσοκομειακά κρεβάτια από όσα χρειαζόμαστε και μάλιστα «πολλά εξ αυτών λειτουργούν με επισφάλεια λόγω ελλείψεων προσωπικού».

Στο ΕΣΥ λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους και ο μέσος όρος νοσοκομειακών κλινών στην Ευρώπη είναι 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους.

Πάνω από 500 άτομα αρνούνται να πάρουν εξιτήριο

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία είναι η παραμονή σε αυτά ανθρώπων που δεν έχουν που να πάνε, λόγω έλλειψης προνοιακών δομών.
«Στα νοσοκομεία παραμένουν επί μακρόν πάνω από 500 άτομα πρώην ασθενείς που αρνούνται να πάρουν εξιτήριο επειδή δεν έχουν που να πάνε», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος .
Πολλοί ασθενείς επιλέγουν μεγάλα συγκεκριμένα νοσοκομεία για νοσηλεία επειδή θεωρούν ότι είναι πιο ασφαλή.

Η λύση που προτείνει η ΠΟΕΔΗΝ

Η λύση στα ράντζα, δεν είναι οι καθημερινές εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων «που θα είναι πραγματικός Γολγοθάς», εκτιμά ο κ. Γιαννάκος.

«Το μείζον αυτό πρόβλημα θα επιλυθεί με την ανάπτυξη περισσότερων νοσοκομειακών κλινών με ασφάλεια, τις προσλήψεις προσωπικού, την μονιμοποίηση συμβασιούχων, την αύξηση μισθών, κίνητρα, ένταξη στα ΒΑΕ. Εάν δεν καταστήσουμε ελκυστικό το ΕΣΥ ο τελευταίος υγειονομικός θα κλείσει σύντομα τη πόρτα», καταλήγει.

Όλο Υγεία

Scroll to Top