Ξυλοδαρμός γιατρού στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία»

νοσοκομείο «Αγία Σοφία»

Ένα ακόμη περιστατικό ξυλοδαρμού εις βάρος εργαζομένου σε δημόσια δομή υγείας -και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» έρχεται να προστεθεί στη μακριά και συνεχώς αυξανόμενη λίστα βίας κατά των ιατρών και των επαγγελματιών υγείας.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία», τα ξημερώματα της Πέμπτης 5/10/23 όταν παιδοχειρουργός έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συνοδό ασθενή κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι των Χειρουργικών και Παιδιατρικών Τμημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων « Αγία Σοφία», ο εν λόγω συνοδός, εξοργισμένος από τη διάρκεια αναμονής προς εξέταση του συγγενικού του προσώπου, αφού δημιούργησε αναστάτωση στο χώρο των Επειγόντων Περιστατικών, αποφάσισε να επιτεθεί με κλωτσιές και μπουνιές στον πρώτο ιατρό που έτυχε να περνάει από μπροστά του.

Σημειώνουν ότι «κατά τη διάρκεια του περιστατικού, τόσο το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και οι λοιποί συνοδοί ασθενών παρέμεναν κρυμμένοι εξαιτίας του φόβου τους, παρακολουθώντας μια πράξη ξυλοδαρμού αμέτοχοι. Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι το προσωπικό φύλαξης του νοσοκομείου, παρέμεινε κι αυτό κρυμμένο χωρίς να συμμετέχει στο γεγονός αυτό επικαλούμενο την έλλειψη δικαιοδοσίας του».

Ο δράστης προσήχθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι έπειτα από κλήση στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων ο εν λόγω δράστης προσήχθη, αφού η γιατρός έδωσε τα στοιχεία της και λεπτομέρειες για το περιστατικό, με την προϋπόθεση ότι μετά τη λήξη της εφημερίας της θα μεταβεί στο τμήμα για καταγγελία.

«Τέσσερις ώρες μετά, τόσο το τμήμα Αμπελοκήπων όσο και η ΓΑΔΑ, την ενημέρωσαν πως ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος, αφού η ίδια δεν παρίστατο τη στιγμή της προσαγωγής του για να δώσει κατάθεση. Επιπρόσθετα αρνήθηκαν να δώσουν τα προσωπικά στοιχεία του δράστη για να κατατεθεί μήνυση εναντίον του. Να σημειωθεί ότι η συνάδελφος λόγω γενικής εφημερίας του νοσοκομείου αδυνατούσε να αφήσει το πόστο της τη στιγμή του συμβαντος για να μεταβεί στο τμήμα, καθώς και το ότι σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού το νοσοκομείο δε θα την κάλυπτε νομικά. Την ίδια ημέρα η συνάδελφος επέστρεψε στο χώρο εργασίας με σκοπό να ενημερώσει το διοικητή του νοσοκομείου για το συμβάν, ο οποίος όμως αρνήθηκε να τη συναντήσει».

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό ξυλοδαρμού εντός του έτους στο χώρο των επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία», με το πρώτο θύμα να χρειαστεί να νοσηλευτεί.

Κινητοποίηση εργαζομένων

«Ως εργαζόμενοι του νοσοκομείου αισθανόμαστε εκτεθειμένοι και εξοργισμένοι με το γεγονός. Για μία ακόμη φορά γίνεται εμφανής
η ανάγκη για πλήρη νομική κάλυψη και στήριξη στους υγειονομικούς που δέχονται επίθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους». Οι εργαζόμενοι  κάνουν λόγο για «αδιαφορία της διοίκησης σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού, ανεπαρκή φύλαξη του νοσοκομείου Γ.Ν.Παίδων «Η Αγία Σοφία» και ανεπαρκέστατο κρατικό μηχανισμό που κατ’ επανάληψη αφήνει ελεύθερους δράστες, ενώ με τόση ευκολία στοχοποιεί τα θύματα».

Οι εργαζόμενοι του Γ.Ν. Παίδων « η Αγία Σοφία» καταγγέλλουν «τη διοίκηση του Νοσοκομείου η οποία αρνείται να αναλάβει ευθύνες και να προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες, την αστυνομία που ήταν ουσιαστικά απούσα και τον  Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος ενώ είναι ενήμερος για τα περιστατικά βίας που σημειώνονται σε Δημόσιες Δομές Υγείας δε λαμβάνει μέτρα αποσόβησης αυτών».

Οι εργαζόμενοι από τις χειρουργικές και παιδιατρικές κλινικές και η 5μελης επιτροπή ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στη διοίκηση του νοσοκομείου. Απαιτούν να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό σε όλα τα τμήματα, ιατρικό, νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς κτλ όπως και στη φύλαξη του νοσοκομείου και να σταματήσουν οι πρακτικές βίας απέναντι στους εργαζόμενους.

Όλο Υγεία

Scroll to Top