Υπερ-συνταγογράφηση πανάκριβου φαρμάκου που δεν έχει εγκριθεί από τον EMA – Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

στυτική δυσλειτουργία, EMA

Ελέγχους προανήγγειλε ο υπουργός υγείας  Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να χορηγούνται φάρμακα που δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση ενός νέου πανάκριβου σκευάσματος, για σπάνια νευρολογική πάθηση, το οποίο μάλιστα δεν έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Το κόστος του φαρμάκου είναι πάνω από 12.000 δολάρια.

Ο υπουργός μιλώντας σε ημερίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τη φαρμακευτική πολιτική, αναφέρθηκε στο φάρμακο RELYVRIO για την σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του κινητικού νευρώνα (ALS).

Αλόγιστη συνταγογράφηση

Το εν λόγω σκεύασμα συνταγογραφείται αλόγιστα από Νευρολόγους, παρόλο που δεν εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ενώ από τον αντίστοιχο αμερικανικό Οργανισμό (FDA) είχε πάρει έγκριση μόνο η φάση ΙΙ στις κλινικές μελέτες.

Σύμφωνα με τον υπουργό υγείας το συγκεκριμένο φάρμακο υπερ-συνταγογραφείται στην Ελλάδα, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις του προέδρου της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας, Γ. Τσιβγούλη να μην το συνταγογραφούν οι συνάδελφοί του.

Το φάρμακο είχε απορριφθεί δυο φορές από τον EMA, ενώ από τον αμερικανικό FDA είχε λάβει άδεια επείγουσας πρόωρης χρήσης για λόγους συμφέροντος των ασθενών, με βάση τα πρώιμα αποτελέσματα φάσης ΙΙ. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ σε 664 ασθενείς, απέδειξαν ότι οι ασθενείς δεν είχαν βελτίωση.

Μέσω ΙΦΕΤ το φάρμακο στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το φάρμακο ερχόταν μέσω του ΙΦΕΤ με μεγάλο κόστος. Χορηγείται σε ασθενείς με την σπάνια νόσου ALS (πλαγία αμυοτροφική σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα), μια νευροεκφυλιστική πάθηση, που επηρεάζει τους κινητικούς νευρώνες του κεντρικού και Περιφερικού Νευρικού Συστήματος, με συνέπεια την προϊούσα μυϊκή ατροφία και το θάνατο.

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Ο υπουργός Υγείας έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ αλλά και της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας.

«Είμαι εξοργισμένος με τη σπατάλη αυτή και θα δούμε τι θα γίνει με τις ευθύνες των γιατρών που το έχουν συνταγογραφήσει. Ξεκαθαρίζω ότι από δω και στο εξής δεν πρόκειται να χορηγούμε φάρμακα με τόση ευκολία τα οποία δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ» είπε ο υπουργός, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα ότι όλοι ελέγχονται και δεν μπορεί ο κάθε γιατρός να επιβαρύνει τη φαρμακευτική δαπάνη μέσω της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης.

Όλο Υγεία

Scroll to Top