Υπογραφή σύμβασης για την ανακαίνιση 4 Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ της 6ης ΥΠΕ

ΕΣΥ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγαλύτερο έργο παρέμβασης κτηριακού εξοπλισμού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από συστάσεως του ΕΣΥ.

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το έργο ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης και ανακαίνισης των 156 από 312 Κέντρα Υγείας της χώρας και 85 από τα 105 νοσοκομεία του ΕΣΥ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Το επόμενο διάστημα που ακολουθεί, ανά εβδομάδα θα παρουσιάζουμε είτε καινούριες συμβάσεις, είτε καινούρια έργα τα οποία ολοκληρώνονται. Σε ένα χρόνο από σήμερα, μέχρι το τέλος του 2025, το ΕΣΥ συνολικά θα έχει τελείως διαφορετικό πρόσωπο».

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μαζί με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη παρέστησαν στην υπογραφή της σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 4 Κέντρων Υγείας της 6ης Υ.ΠΕ. Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ. Ιωάννης Καρβέλης και ο Αντιπρόεδρος της ανάδοχης εταιρίας «ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ ΑΤΕ» Ευστάθιος Αθανασόπουλος.

Ειδικότερα, πρόκειται για το έργο «Ενεργειακή και Λειτουργική Αναβάθμιση και Ανακαίνιση Κέντρων Υγείας (ΚΥ) Βάρδας, Κάτω Αχαΐας, Σιμοπούλου, Χαλανδρίτσας», ύψους 6.154.951,08 ευρώ, με διενεργούσα αρχή το ΤΑΙΠΕΔ και αναθέτουσα αρχή τη Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

Η ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας από το ΤΑΙΠΕΔ είναι το μεγαλύτερο έργο παρέμβασης κτηριακού εξοπλισμού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από συστάσεως του ΕΣΥ, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Μίλησε για εξαιρετική συνεργασία του υπουργείου Υγείας με το ΤΑΙΠΕΔ σημειώνοντας:

«Χωρίς το ΤΑΙΠΕΔ το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα είχε τη μορφή που έχει σήμερα. Και όσον αφορά ιδιαίτερα το Υπουργείο Υγείας, όλα τα προγράμματα ανακαινίσεως τόσο των νοσοκομείων, όσο και των Κέντρων Υγείας, περνάνε μέσα από το ΤΑΙΠΕΔ. Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος, κάτι όχι αυτονόητο για την Ελλάδα, και σε πάρα πολλά σημεία έχουμε ήδη αυτή τη στιγμή στήσει εργοτάξια και προχωράμε σε πραγματικές εργασίες».

Στόχος η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην ΠΦΥ

«Έχουμε πάρα πολλά Κέντρα Υγείας τα οποία εμπιστεύονται οι πολίτες και άλλα τα οποία δεν γνωρίζουν καν. Άρα, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι ακριβώς να φέρουμε ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην πρωτοβάθμια και όπου λέμε πρωτοβάθμια, σημαίνει πρόληψη. Είναι ένα από τα βασικά κομμάτια στα οποία δουλεύουμε με τον Υπουργό για να έχουν οι πολίτες αξιοπρεπείς συνθήκες, αξιοπρεπείς υπηρεσίες και ισότιμη πρόσβαση», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Για πρώτη φορά ουσιαστικές παρεμβάσεις

Ο διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ. Ιωάννης Καρβέλης από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποιησή του για το έργο τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά γίνονται ουσιαστικές παρεμβάσεις σε Κέντρα Υγείας που δεν είχαν γίνει ποτέ από συστάσεως των Κέντρων Υγείας. Πραγματικά, εκεί χτυπάει η καρδιά του ΕΣΥ».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το κέντρο υγείας Κάτω Αχαΐας που θα ανακαινιστεί, είναι πάνω στον πολύπαθο οδικό άξονα Πάτρας – Πύργου, όπου έχουν γίνει πολύ σοβαρά τροχαία ατυχήματα και το Κέντρο Υγείας κάνει πολύ σημαντική δουλειά, καθώς έχει πολλές φορές διασωληνώσει ασθενείς, έχουν πάει στα νοσοκομεία της Πάτρας και έχουν σωθεί ανθρώπινες ζωές. Άρα, εδώ δεν είναι μόνο απλά Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είναι ουσιαστική παρέμβαση για την ανθρώπινη ζωή».

Τα έργα προχωρούν ικανοποιητικά

Ο εντεταλμένος σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε:

«Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο από άποψη στόχου. Μέσα στο καλοκαίρι, θα έχουμε τελειώσει όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες προκειμένου να ενταχθούν και τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας στον κύριο στόχο των 156 που θα αναβαθμιστούν σε όλη την Ελλάδα. Σε πολλές περιοχές της χώρας, διαπιστώσαμε ότι τα Κέντρα Υγείας είναι το ΕΣΥ. Πέρα από τα οργανωμένα νοσοκομεία που υπάρχουν στις μεγάλες πόλεις, ο κόσμος εμπιστεύεται και επισκέπτεται τα Κέντρα Υγείας.

Αν είχαμε παρέμβει χρόνια πριν στην αναβάθμιση των υποδομών τους, ίσως να είχαμε ανακουφίσει τα νοσοκομεία. Η ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση που κάνουμε τώρα, τουλάχιστον θα φέρει τον πολίτη μπροστά σε μία εικόνα ηθικής από την πλευρά του κράτους, ότι οι υποδομές στα Κέντρα Υγείας που επισκέπτεται είναι εφάμιλλες μιας Ευρωπαϊκής χώρας και ενός φορολογούμενου πολίτη, ο οποίος συμβάλει τα μέγιστα για την υγεία».

Ο Αντιπρόεδρος της ανάδοχης εταιρίας «ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ ΑΤΕ» Ευστάθιος Αθανασόπουλος δήλωσε:
«Έχουμε ξεκινήσει μελέτες από τώρα για να είμαστε μπροστά και στους χρόνους, γιατί είναι πολύ σφιχτά τα χρονοδιαγράμματα. Έχουμε διαπιστώσει μια αγωνία του κόσμου, πραγματικά θέλουν πάρα πολύ να προχωρήσει το έργο αυτό. Εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν».

Όλο Υγεία

Scroll to Top