Πόνος στο στήθος που έρχεται και φεύγει: Τι τον προκαλεί, πότε σχετίζεται με την καρδιά

πόνος στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος που έρχεται και φεύγει μπορεί να σχετίζεται με την καρδιά, τους μύες, το πεπτικό σύστημα ή ψυχολογικούς παράγοντες. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια και να αναζητάτε τα συνοδευτικά συμπτώματα.

Οι υποκείμενες αιτίες του πόνου στο στήθος μπορεί να είναι ήπιες, όπως στην περίπτωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ή μπορεί να είναι σοβαρές και να υποδηλώνουν, για παράδειγμα, καρδιακή προσβολή.

Είναι σημάδι για κάτι σοβαρό;

Ο πόνος στο στήθος που έρχεται και φεύγει μπορεί να σηματοδοτεί πρόβλημα με την καρδιά, το αναπνευστικό σύστημα ή την πέψη. Επίσης, σε μερικούς ανθρώπους, εμφανίζεται κατά τη διάρκεια κρίσεων πανικού.

Δεν υπάρχει τρόπος ακριβούς αυτοδιάγνωσης του πόνου στο στήθος με βάση μόνο τα συμπτώματα. Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν ο πόνος στο στήθος επανεμφανίζεται, επιδεινώνεται ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

Ο πόνος στο στήθος που διαρκεί εβδομάδες ή μήνες είναι απίθανο να προκληθεί από μια απειλητική για τη ζωή έκτακτη ανάγκη. Το πρόβλημα είναι πιο πιθανό να σχετίζεται με τους μύες ή τη σκελετική δομή.

Τα καρδιακά προβλήματα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν πόνο που:

 • διαρκεί μόνο για λίγες στιγμές
 • ανακουφίζεται με τη λήψη φαρμάκων
 • φεύγει όταν παίρνετε μια βαθιά αναπνοή
 • επηρεάζει μόνο ένα συγκεκριμένο σημείο στο στήθος
 • ανακουφίζεται όταν γίνεται μασάζ στην περιοχή του θώρακα

Αιτίες πόνου στο στήθος που έρχεται και φεύγει

Πολλοί τύποι πόνου στο στήθος έρχονται και παρέρχονται. Ακόμη και ο πόνος μιας καρδιακής προσβολής μπορεί προσωρινά να βελτιωθεί και μετά να επιστρέψει.

Για να κατανοήσετε καλύτερα την αιτία του πόνου στο στήθος, ψάξτε προσεκτικά για άλλα συμπτώματα και λάβετε υπόψη τυχόν παράγοντες κινδύνου για ιατρικές καταστάσεις. Ποιες είναι οι κοινές αιτίες πόνου στο στήθος.

 1. Γαστρεντερικά προβλήματα
 2. Μυϊκός πόνος
 3. Κρίση πανικού
 4. Λοίμωξη του αναπνευστικού
 5. Στηθάγχη
 6. Έμφραγμα
 7. Προβλήματα με τους πνεύμονες
 8. Μαστίτιδα
 9. Πνευμονική εμβολή
 10. Θηλασμός

1. Γαστρεντερικά προβλήματα

Μια μεγάλη ποικιλία γαστρεντερικών προβλημάτων μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος ή κοντά στα πλευρά. Για παράδειγμα:

 • Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου στο στήθος.
 • Οι πέτρες στη χολή μπορεί να προκαλέσουν ξαφνικό, έντονο πόνο που διαρκεί αρκετές ώρες, εξαφανίζεται και επανέρχεται.
 • Τα έλκη μπορεί να προκαλέσουν πόνο που έρχεται και φεύγει.

Όταν ένα άτομο έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ο πόνος στο στήθος τείνει να είναι πιο έντονος λίγο μετά το γεύμα. Επίσης, μπορεί να είναι χειρότερος μετά την κατανάλωση αλκοόλ ή λιπαρών τροφών.

Εάν ένα άτομο υποψιάζεται ότι ο πόνος στο στήθος σχετίζεται με πρόβλημα στο στομάχι ή το συκώτι, είναι σημαντικό να επισκεφτεί έναν γιατρό. Ωστόσο, αυτός ο τύπος πόνου συνήθως δεν σηματοδοτεί έκτακτη ανάγκη.

2. Μυϊκός πόνος

Ο μυϊκός πόνος που προκαλείται από ένταση, τραυματισμό ή σύνδρομο χρόνιου πόνου συχνά αποτελεί τη βάση του πόνου στο στήθος.

Τα συμπτώματα του μυϊκού πόνου ποικίλλουν πολύ. Ο πόνος μπορεί να είναι:

 • αιχμηρός ή θαμπός
 • οξύς ή διακεκομμένος
 • ακτινοβολεί προς τα έξω ή συγκεντρώνεται σε ένα σημείο

Ο πόνος στο στήθος είναι πιο πιθανό να σχετίζεται με τους μύες εάν:

 • βελτιώνεται με μασάζ
 • χειροτερεύει όταν ένα άτομο εισπνέει απότομα και ξαφνικά
 • είναι παρόμοιος με μυϊκό πόνο στο παρελθόν

3. Κρίση πανικού

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι ένα τρομακτικό σύμπτωμα μιας κρίσης πανικού και μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται περισσότερο άγχος. Ο πόνος μπορεί να είναι παρόμοιος με εκείνον της καρδιακής προσβολής. Μερικοί άνθρωποι με κρίσεις πανικού μπορεί να αισθάνονται σαν να πεθαίνουν.

Αυτές οι κρίσεις συχνά υποχωρούν με βαθιά αναπνοή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διαρκέσουν μόνο λίγα λεπτά.

Εάν ο πόνος δεν υποχωρεί, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνετε μια κρίση πανικού από μια καρδιακή προσβολή χωρίς τη βοήθεια γιατρού.

4. Λοίμωξη του αναπνευστικού

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος, ειδικά όταν προκαλούν συχνό βήχα.

Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μια κατάσταση που ονομάζεται πλευρίτιδα μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού. Η πλευρίτιδα είναι φλεγμονή του υπεζωκότα, που είναι ο ιστός που τυλίγεται γύρω από το εξωτερικό των πνευμόνων.

Επισκεφτείτε γιατρό εάν ο πόνος στο στήθος ή στους πνεύμονες παραμένει μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού.

5. Στηθάγχη

Η στηθάγχη είναι πόνος ή ενόχληση στο στήθος που εμφανίζεται όταν η καρδιά δεν παίρνει αρκετό αίμα. Τα άτομα με στηθάγχη μπορεί να αισθάνονται ένταση, πίεση ή αίσθηση συμπίεσης στο στήθος. Ο πόνος μπορεί επίσης να ακτινοβολεί στη γνάθο.

Ο πόνος της στηθάγχης είναι παρόμοιος με εκείνον της καρδιακής προσβολής και η στηθάγχη είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την πάθηση.

Η στηθάγχη είναι συνήθως σύμπτωμα της στεφανιαίας νόσου, η οποία εμφανίζεται όταν οι αρτηρίες φράξουν. Η στεφανιαία νόσος είναι επίσης παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή. Όποιος υποψιάζεται ότι το έχει πρέπει να δει γιατρό.

6. Έμφραγμα

Ξαφνικός, έντονος πόνος στο στήθος μπορεί να υποδηλώνει καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανακοπή. Αυτά προκύπτουν όταν ελαττωματικά ηλεκτρικά ερεθίσματα ή μπλοκαρίσματα εμποδίζουν το αίμα να φτάσει στην καρδιά.

Τα προειδοποιητικά σημάδια μιας καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν:

 • πόνος στο κέντρο του θώρακα
 • ένα αίσθημα συντριπτικής πίεσης στο στήθος
 • πόνος που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά
 • πόνος που ακτινοβολεί στον ώμο, τον αυχένα, τα χέρια, την πλάτη ή τη γνάθο
 • ναυτία, ζάλη ή δύσπνοια

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με το φύλο. Οι γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν ναυτία και ζάλη, δύσπνοια και πόνο στην πλάτη ή στο σαγόνι πιο συχνά από τους άνδρες, για παράδειγμα, και μπορεί να μην έχουν το κλασικό σύμπτωμα του πόνου στο κέντρο του θώρακα.

Η καρδιακή προσβολή είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση. Εάν ένα άτομο υποψιάζεται ότι έχει ένα ή εάν εμφανίσει νέο, ανεξήγητο πόνο στο στήθος, θα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Άτομα με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως στεφανιαία νόσος, ιστορικό εμφράγματος, παχυσαρκίας ή διαβήτη, είναι πιο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή.

7. Προβλήματα με τους πνεύμονες

Προβλήματα με τους πνεύμονες, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων και της πνευμονίας, μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στο στήθος και δύσπνοια.

Οι πνευμονικές διαταραχές είναι σοβαρές. Όποιος υποψιάζεται ότι έχει θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική φροντίδα εντός 1-2 ημερών. Ωστόσο, η αδυναμία αναπνοής ή η εμπειρία έντονου πόνου στο στήθος που σχετίζεται με τους πνεύμονες θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση.

8. Μαστίτιδα

Πρόκειται για μόλυνση στον ιστό του μαστού. Η μαστίτιδα μπορεί να είναι έντονα επώδυνη. Ένα άτομο μπορεί να παρουσιάσει πρήξιμο, οξύ πόνο στους μαστούς ή στο στήθος και πυρετό.

Η μαστίτιδα είναι συχνή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η μόλυνση μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της, αν και μερικοί άνθρωποι χρειάζονται αντιβιοτικά ή παραμονή στο νοσοκομείο.

9. Πνευμονική εμβολή

Η πνευμονική εμβολή είναι μια απόφραξη σε ένα αιμοφόρο αγγείο που οδηγεί στους πνεύμονες. Εμβολή εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος αίματος έχει σπάσει, συχνά από τα πόδια. Εάν ένα άτομο έχει θρόμβο αίματος σε ένα πόδι, μπορεί να εμφανίσει πόνο στην περιοχή.

Οι πνευμονικές εμβολές μπορεί να οδηγήσουν σε έντονο πόνο στο στήθος και δύσπνοια. Είναι απειλητικά για τη ζωή ιατρικά επείγοντα περιστατικά.

10. Θηλασμός

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος και γύρω από τους μαστούς. Υπεύθυνοι μπορεί να είναι οι ακόλουθοι παράγοντες:

 • αύξηση των μαστών
 • το αντανακλαστικό της ροής του μητρικού γάλακτος
 • μαστίτιδα
 • το άκουσμα του κλάματος του μωρού

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν πόνο στο στήθος ή στη θηλή καθώς το σώμα προσαρμόζεται τις πρώτες εβδομάδες του θηλασμού. Εάν ο πόνος είναι ήπιος και έρχεται και φεύγει, η αναμονή είναι εντάξει. Μιλήστε με έναν γιατρό εάν ο πόνος είναι έντονος ή διαρκεί για αρκετές εβδομάδες.

Πώς να καταλάβετε εάν ο πόνος στο στήθος σχετίζεται με την καρδιά

Ο πόνος στο στήθος πρέπει να αξιολογείται από γιατρό. Δεν είναι πάντα δυνατή η αυτοδιάγνωση της αιτίας με βάση μόνο τα συμπτώματα.

Ο πόνος στο στήθος είναι πιο πιθανό να σχετίζεται με την καρδιά εάν ένα άτομο έχει:

 • παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου
 • ιστορικό καρδιακής νόσου
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • πόνος που δεν βελτιώνεται με φάρμακα ή μασάζ
 • πόνος που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου

Τα καρδιακά προβλήματα είναι απίθανο να προκαλέσουν πόνο στο στήθος που:

 • βελτιώνεται με μασάζ ή παυσίπονα
 • είναι παρόμοιος με παλαιότερο πόνο που δεν σχετίζεται με την καρδιά
 • εμφανίζεται με συμπτώματα προβλημάτων που δεν σχετίζονται με την καρδιά
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top