Πώς να «προστατεύσετε» το σμάλτο των δοντιών σας, σύμφωνα με ειδικό

δοντιών

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε τα δόντια μας. Το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, η συχνή χρήση στοματικού διαλύματος και η τακτική χρήση οδοντικού νήματος είναι πολύ σημαντικά βήματα στη ρουτίνα στοματικής υγιεινής σας. Αλλά είναι πολύ εύκολο να ξεχνάμε πώς να προστατεύσουμε καλύτερα το σμάλτο μας.

Η ειδικός σε θέματα υγιεινής Madame Sweat ανέβασε ένα βίντεο στο TikTok που έχει προβληθεί περισσότερες από 19.000 φορές και σας αποκαλύπτει τι πρέπει να κάνετε μετά το δείπνο και πριν πάτε για ύπνο για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα για τα δόντια σας.

Όπως λέει η ίδια, «Ακούστε ποιο είναι το μυστικό. Περιμένετε να τελειώσετε το δείπνο σας για να βουρτσίσετε τα δόντια σας, αλλά πρέπει να περιμένετε 30 λεπτά γιατί ενώ τρώτε υπάρχει πολύ οξύ στο στόμα, και έτσι το σμάλτο σας μαλακώνει».

Σύμφωνα με την ίδια, μόλις τελειώσετε το φαγητό σας πρέπει να περιμένετε μισή ώρα μέχρι το σμάλτο να σκληρύνει ξανά. Οπότε πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας 30 λεπτά μετά το φαγητό και όχι αμέσως μετά, όπως κάνουν πολλοί.

Προειδοποίησε επίσης ότι μετά από αυτό δεν πρέπει να σας πιάσει λιγούρα και να καταναλώσετε κάποιο σνακ, επειδή προφανώς θα μαλακώσετε και πάλι το σμάλτο.

Τα 5 πιο επιβλαβή τρόφιμα που καταστρέφουν τα δόντια – Ποιο ψωμί πρέπει να κόψετε 

Αλλά τι είναι το σμάλτο; Είναι το σκληρό, λαμπερό, λευκό εξωτερικό στρώμα των δοντιών σας που καλύπτει τους υποκείμενους ιστούς.

Είναι η πιο σκληρή ουσία στο ανθρώπινο σώμα – ακόμη πιο ισχυρή και από τα οστά – και αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από μέταλλα. Αυτά τα μέταλλα προσδίδουν στην αδαμαντίνη τη δύναμή της, ώστε να μπορεί να προστατεύει τα δόντια σας από βλάβες και να τα βοηθά να φαίνονται λαμπερά, λευκά και υγιή.

Ωστόσο, παρόλα αυτά, εξακολουθεί να χρειάζεται φροντίδα, καθώς υπάρχει μόνο ένα λεπτό στρώμα σε κάθε δόντι. Η διάβρωση του σμάλτου εκθέτει τα εσωτερικά στρώματα των δοντιών σας στον ανοιχτό αέρα και στα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνετε, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα στην τερηδόνα.

Σωστή στοματική υγιεινή

Η σωστή στοματική υγιεινή πρέπει να γίνει μια συνήθεια που πρέπει να ακολουθούμε καθημερινά για το υπόλοιπο της ζωής σας, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε φυσικά το σωστό βούρτσισμα των δοντιών. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα με κυκλικές κινήσεις και για τουλάχιστον 3 λεπτά κάθε φορά.

Δόντια: Το απλό λάθος που κάνουμε στο βούρτσισμα και κιτρινίζουν – Τι να κάνετε για να το αποφύγετε 

Να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και να βουρτσίζετε όλα τα μέρη της στοματικής κοιλότητας: τα ούλα, η γλώσσα και ο ουρανίσκος.

Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε συνήθειες και τροφές που βλάπτουν την υγεία των δοντιών σας και των ούλων και φυσικά να μην ξεχνάτε την προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο. Οι ειδικοί σας συνιστούν να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας 2 φορές τον χρόνο, για καθαρισμό και προληπτικό έλεγχο προκειμένου να αποφύγετε πιο σοβαρά προβλήματα.

Scroll to Top