Βλάβη στο συκώτι: Ποιο δημοφιλές υγιεινό ρόφημα μπορεί να την προκαλέσει – Τα συμπτώματα σύμφωνα με ηπατολόγο

βλάβη στο συκώτι από το πράσινο τσάι
  • Η μελέτη συνδέει το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού με ηπατική βλάβη.
  • Η ήπια βλάβη στο συκώτι συνήθως ξεκινά με απώλεια όρεξης και κόπωση.
  • Οι περισσότερες βλάβες στο συκώτι που αναφέρθηκαν προήλθαν από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού.
  • Η ηπατική βλάβη από το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να είναι αναστρέψιμη, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί μεταμόσχευση ήπατος.
  • Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε μορφή κάψουλας ή σκόνης μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Γνωρίζετε ήδη ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει το συκώτι σας.  Τώρα, λοιπόν, μια νέα μελέτη συνδέει ένα ρόφημα εξαιρετικά δημοφιλές όσον αφορά στα οφέλη του στην υγεία με πιθανή βλάβη στο συκώτι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, περισσότερες από 200 περιπτώσεις οξείας ηπατικής βλάβης έχουν συνδεθεί με ένα συστατικό κοινό σε αυτό που γενικά θεωρείται ως ένα εξαιρετικά υγιεινό ρόφημα – αλλά μπορεί να μην είναι τόσο τρομερό όσο ακούγεται.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2022, αλλά τώρα προσελκύει τα επιστημονικά βλέμματα, συσχετίζει το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού με τη βλάβη του ήπατος.

Είναι το πράσινο τσάι κακό για το συκώτι σας;

Το πράσινο τσάι από μόνο του πιθανότατα δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ήπατός σας. Η ίδια η μελέτη σημειώνει ότι το πραγματικό πράσινο τσάι σπάνια προκαλεί προβλήματα σε κατά τα άλλα υγιή άτομα, αλλά ότι το συμπυκνωμένο εκχύλισμα πράσινου τσαγιού -που συχνά βρίσκεται σε μη ελεγμένα φυτικά συμπληρώματα και χάπια διατροφής- μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο σοβαρών ιατρικών προβλημάτων, με μερικά να απαιτούν ακόμη και μεταμόσχευση ήπατος.

«Τα τυπικά παρασκευάσματα πράσινου τσαγιού είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν τοξικότητα στο συκώτι. Η ηπατική βλάβη έχει συσχετιστεί συχνότερα με τη λήψη εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού, το οποίο περιέχει υψηλότερες δόσεις EGCG», λέει στο Parade ο Δρ. David Kim, ηπατολόγος και γαστρεντερολόγος στο GI Alliance στο Arlington Heights του Ιλινόις.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη: Ο κύριος ασθενής στη μελέτη έλαβε ένα ενδοφλέβιο εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, το οποίο είναι αρκετά ακραίο.

«Ο ασθενής στην εργασία έλαβε εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ενδοφλεβίως. Αυτή είναι μια συμπυκνωμένη μορφή των βιολογικά δραστικών ενώσεων του πράσινου τσαγιού. Η μεγάλη πλειονότητα των αναφορών ηπατικής βλάβης σχετίζεται με GTE που λαμβάνεται από το στόμα σε μορφή κάψουλας», δήλωσε ο David D. Clarke, παθολόγος. γαστρεντερολόγος και πρόεδρος του Psychophysiologic Disorders Association και επεσήμανε:

«Τόσο η κάψουλα όσο και η ενδοφλέβια μορφή της GTE έχουν ως αποτέλεσμα πολύ μεγαλύτερες ποσότητες δυνητικά τοξικών ενώσεων να φτάνουν στο συκώτι από ό,τι θα συνέβαινε με το συνηθισμένο πράσινο τσάι. Υπήρξαν μερικοί άνθρωποι που έχουν υποστεί ηπατική τοξικότητα από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού, αλλά φαίνεται να έχουν πάρει μεγάλες ποσότητες».

Ποια συμπτώματα η βλάβη στο συκώτι από το πράσινο τσάι;

Εάν έχετε ηπατική βλάβη από υπερβολική ποσότητα πράσινου τσαγιού ή κατεχινών ή εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, θα υπάρξουν σημάδια, μερικά από τα οποία είναι αρκετά ασαφή και εύκολα μπορούν να μπερδευτούν με άλλα ιατρικά ζητήματα, οπότε φροντίστε να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κοιλιακό άλγος
  • Κούραση
  • Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών, που συχνά θεωρείται ενδεικτικό σημάδι ηπατικών προβλημάτων)
  • Απώλεια όρεξης
  • Ναυτία
  • Εμετός

Ο Δρ. Clarke σημειώνει ότι η ήπια βλάβη στο συκώτι συνήθως ξεκινά με απώλεια όρεξης και κόπωση, ενώ η πιο οξεία ή σοβαρή ηπατική βλάβη έχει άλλα συμπτώματα. Εάν ποτέ παρατηρήσετε ότι έχετε ίκτερο, επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό.

Ποια είναι η υγιεινή ποσότητα κατανάλωσης πράσινου τσαγιού;

Γενικά, εάν είστε υγιείς, θα πρέπει να πίνετε πολύ πράσινο τσάι για να δημιουργήσετε πρόβλημα. «Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων διαπίστωσε ότι δόσεις μεγαλύτερες από 800 mg EGCG (Epigallocatechin-3-gallate, μία από τις κατεχίνες του πράσινου τσαγιού) ήταν πιο πιθανό να προκαλέσουν ηπατοτοξικότητα. Για σύγκριση, ένα φλιτζάνι παρασκευασμένου πράσινου τσαγιού συνήθως περιέχει 100 έως 300 mg EGCG», εξηγεί ο Δρ. Kim.

«Τα δεδομένα δεν επιτρέπουν μια οριστική απάντηση και φαίνεται επίσης να υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των ανθρώπων στην ευαισθησία τους σε ηπατική βλάβη από το πράσινο τσάι», επισημαίνει ο Δρ. Clarke. Αλλά οι διαθέσιμες αναφορές υποδεικνύουν ότι πρέπει να καταναλωθούν πολύ μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες ποσότητες (το συνηθισμένο θα ήταν ένα έως τέσσερα φλιτζάνια) προτού υπάρξει κίνδυνος ηπατικής τοξικότητας».

Επομένως, εάν κατά τα άλλα είστε υγιείς και δεν έχετε προδιάθεση για προβλήματα με το συκώτι, εκτός και αν πίνετε ένα λίτρο πράσινο τσάι την ημέρα, είστε πιθανώς ασφαλείς.

Θεραπεύεται η βλάβη στο συκώτι από το πράσινο τσάι;

Τα καλά νέα, εκτός από το γεγονός ότι, και πάλι, οι περισσότερες βλάβες στο συκώτι που αναφέρθηκαν προήλθαν από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και όχι από την κατανάλωση κανονικού πράσινου τσαγιού, είναι ότι συνήθως είναι αναστρέψιμη, ειδικά εάν λάβετε άμεση ιατρική φροντίδα.

«Το συκώτι έχει αξιοσημείωτες αναγεννητικές ιδιότητες, έτσι συνήθως οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως. Αλλά σε μερικές σοβαρές περιπτώσεις, η βλάβη απαιτεί επείγουσα μεταμόσχευση ήπατος για να σωθεί η ζωή του ασθενούς», λέει ο Δρ. Clarke.

Ο Δρ. Kim συμφωνεί, προσθέτοντας: «Οι περισσότερες περιπτώσεις ηπατοτοξικότητας υποχωρούν αυθόρμητα ή με τη χορήγηση ακετυλοκυστεΐνης».

Πρέπει να αποφεύγετε εντελώς το πράσινο τσάι;

Εάν ανησυχείτε τόσο για το συκώτι σας και η αποχή από το πράσινο τσάι θα σας ηρεμήσει, τότε εγκαταλείψτε το. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δρ. Kim, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για αυτό.

«Λαμβάνεται παραδοσιακά καθώς το παρασκευασμένο τσάι σπάνια έχει συνδεθεί με ηπατική βλάβη. Η πιο κοινή συσχέτιση με την ηπατική τοξικότητα έχει παρατηρηθεί όταν το GTE έχει ληφθεί σε μορφή χαπιού ή σκόνης ως τρόπος απώλειας βάρους», συμβουλεύει.

«Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν πράσινο τσάι καθημερινά με μόνο πέντε έως οκτώ περιπτώσεις τοξικότητας να αναφέρονται ετησίως -και τα περισσότερα από αυτά προκαλούνται από GTE», καταλήγει με τη σειρά του ο Δρ. Clarke.

Παραπομπές

  1. Green tea extract–associated acute liver injury: Case report and review
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top