Καρκίνος του μαστού: Νέο φάρμακο δίνει ελπίδες θεραπείας σε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο

καρκίνος του μαστού

Μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Oncology καταδεικνύει ότι το φάρμακο enobosarm, ένας εκλεκτικός ρυθμιστής υποδοχέα ανδρογόνων που διεγείρει τον υποδοχέα της ανδρικής ορμόνης, έχει αντικαρκινικά αποτελέσματα σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων.

Για τουλάχιστον 40 χρόνια, η θεραπεία αυτού του τύπου καρκίνου του μαστού έχει επικεντρωθεί στην άμεση στόχευση και αναστολή της δραστηριότητας του υποδοχέα οιστρογόνου. Αυτή η νέα μελέτη, λοιπόν, δοκίμασε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Δείξαμε ότι στον προχωρημένο/μεταστατικό καρκίνο του μαστού η χρήση του enobosarm μπορεί να έχει κλινικά οφέλη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Carlo Palmieri από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και το The Clatterbridge Cancer Center NHS Foundation Trust και πρόσθεσε:

 «Είναι η πρώτη κλινική απόδειξη ότι μια προσέγγιση υποδοχέα χωρίς οιστρογόνο με έναν εκλεκτικό ρυθμιστή υποδοχέα ανδρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε κλινικό όφελος. Αυτό βασίζεται στα προκλινικά στοιχεία που δημοσιεύσαμε στο Nature Medicine».

Πώς λειτουργεί το φάρμακο για την προχωρημένη ασθένεια

Το από του στόματος χορηγούμενο φάρμακο enobosarm είναι ένας εκλεκτικός ρυθμιστής υποδοχέα ανδρογόνων, ο οποίος μπορεί να διεγείρει τη δραστηριότητα των υποδοχέων ανδρογόνων σε καρκίνους του μαστού. Ο υποδοχέας ανδρογόνου είναι ένας ογκοκατασταλτικός στον θετικό σε υποδοχείς οιστρογόνων καρκίνο του μαστού.

Η διεθνής μελέτη διεξήχθη σε πολλές περιοχές με επικεφαλής τον Δρ. Beth Overmoyer του Dana-Farber Cancer Institute of Boston U.S. και αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του enobosarm σε 136 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Οι ασθενείς είχαν τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό θετικό σε υποδοχείς οιστρογόνων καρκίνο του μαστού και HER2-αρνητικό καρκίνο του μαστού (HER2 είναι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται υποδοχέας ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα 2 και η οποία προάγει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων). Το Enobosarm βρέθηκε ότι έχει αντικαρκινικά αποτελέσματα, καθώς και ότι είναι καλά ανεκτό χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.

«Αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του enobosarm και άλλων παραγόντων που διεγείρουν τον υποδοχέα ανδρογόνων για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού θετικού σε υποδοχείς οιστρογόνων και αρνητικού HER2», σύμφωνα με την έρευνα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top