Νιώθετε σαν να σας τρυπάνε με καρφίτσες στα χέρια και στα πόδια; Γιατί συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με ειδικό του Κλίβελαντ

καρφίτσες

Οι περισσότεροι από εσάς έχετε νιώσει κάποια στιγμή ότι σας τρυπούν με καρφίτσες και βελόνες στα άκρα. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνετε όταν εμφανίσετε το αίσθημα μουδιάσματος, βελονισμού ή μυρμηγκιάσματος στα χέρια και τα πόδια σας.

Μετά από πολύωρη παραμονή με σταυρωμένα πόδια ή αν κοιμηθείτε πάνω στο χέρι σας όλη τη νύχτα, μπορεί να νιώσετε κάτι διαφορετικό στα άκρα σας, ένα αίσθημα τσιμπήματος που μπορεί να είναι από ελαφρώς γαργαλιστικό έως εντελώς άβολο. Το αίσθημα αυτό, όμως, δεν διαρκεί πολύ και σταδιακά εξαφανίζεται μετά από μερικά λεπτά.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται παραισθησία, η οποία αναφέρεται στο αίσθημα μουδιάσματος και μυρμηγκιάσματος που προκαλείται όταν ένα άκρο ξεκουράζεται πολύ καιρό σε μια συγκεκριμένη θέση ασκώντας πίεση σε ένα νεύρο στο χέρι ή το πόδι σας.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες περιπτώσεις που η παραισθησία γίνεται χρόνια. Αυτό είναι μία νευρολογική κατάσταση που προκαλείται από ένα σφάλμα στους νευρώνες που μεταδίδουν σήματα σε όλο το νευρικό σύστημα. Είναι συνήθως ένα σύμπτωμα προβλήματος όπως κακή κυκλοφορία, φλεγμονή ή ιατρική κατάσταση που μπορεί να κυμαίνεται από όγκο στον εγκέφαλο μέχρι ένα πιασμένο νεύρο στη σπονδυλική στήλη.

Σε ποιο σημείο νιώθετε σαν να σας τρυπάνε καρφίτσες και βελόνες

Σύμφωνα με τον νευρολόγο της Κλινικής του Κλίβελαντ Kerry Levin, οι πιο συνηθισμένες περιοχές στις οποίες μπορεί να νιώσετε καρφίτσες και βελόνες είναι τα χέρια και τα πόδια.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να νιώσουν ότι τους τρυπούν με βελόνα σε περιοχές όπως το στόμα ή το στήθος- αλλά αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι υπάρχει διαφορετική υποκείμενη αιτία για το σύμπτωμα.

Τι προκαλεί το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα

Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν στο εσωτερικό του άκρου σας όταν αισθάνεστε ένα ξαφνικό μυρμήγκιασμα και μούδιασμα;

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων παθήσεων ή σωματικών τραυματισμών. Το αίσθημα μυρμηγκιάσματος οφείλεται σε ερεθισμό του εγκεφάλου, των νεύρων ή του νωτιαίου μυελού, ο οποίος μπορεί να είναι προσωρινός ή μακροχρόνιος.

Τα πιθανά αίτια του μυρμηγκιάσματος και του τρυπήματος με βελόνες είναι:

Αποκλεισμός της ροής του αίματος λόγω πίεσης

Η πιο συνηθισμένη αιτία της κλασικής αίσθησης καρφίτσας είναι λιγότερο μια πάθηση και περισσότερο ένα καθολικό συναίσθημα που πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει στο σώμα μας. Αυτό συμβαίνει όταν ξαφνικά αισθάνεστε ένα μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα αφού ασκήσετε πίεση σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός σας.

Εάν κάθεστε σε μια συγκεκριμένη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σας πήρε ο ύπνος πάνω στο χέρι σας, τότε η ροή του αίματος μπλοκάρεται στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό προκαλεί το άκρο σας να «αποκοιμηθεί» επειδή οι οδοί για τα νευρικά σήματα είναι μπλοκαρισμένες.

Μόλις αρχίσετε να μετακινείστε από αυτή τη θέση, το αίμα αρχίζει να επιστρέφει και τότε τα νευρικά σήματα αρχίζουν να πυροδοτούνται όλα μαζί – προκαλώντας ένα μυρμηγκιάζον, ελαφρώς γαργαλιστικό συναίσθημα μέσω της πληγείσας περιοχής. Ουσιαστικά, αυτό το ενοχλητικό συναίσθημα είναι το άκρο σας που «ξυπνάει».

Τσιμπημένο νεύρο

Ένα συνεχές αίσθημα τσιμπήματος σε ένα άκρο, είτε στο πόδι είτε στο χέρι, μπορεί να είναι σημάδι συμπίεσης ενός νεύρου λόγω τσιμπήματος – συνήθως λόγω τραυματισμού (κήλη δίσκου) ή υποκείμενης πάθησης όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ένα τσιμπημένο νεύρο μπορεί να προκαλέσει ένα συνεχές αίσθημα μυρμηγκιάσματος που είναι παρόμοιο με αυτό που βιώνετε αν ένα άκρο αποκοιμηθεί, αλλά θα νιώθετε επίσης συνοδευτικά συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία και έναν οξύ πόνο στην πληγείσα περιοχή.

Ισχιαλγία

Η «ισχιαλγία» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αίσθηση που εμφανίζεται από μια τσιμπημένη νευρική ρίζα στη σπονδυλική σας στήλη, συνήθως στο 5ο οσφυϊκό ή στο πρώτο επίπεδο της σπονδυλικής σας στήλης. Το μούδιασμα και οι αισθήσεις καρφίτσας και βελόνας μπορεί να διαπερνούν από την πλάτη ή τον γλουτό σας μέχρι το κάτω μέρος του ποδιού. Αυτό μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, όπως ολίσθηση δίσκου ή αρθρίτιδα που πιέζει μια νευρική ρίζα.

Περιφερική νευροπάθεια

Μια άλλη πάθηση που συχνά συνδέεται με την αίσθηση των βελόνων είναι η περιφερική νευροπάθεια – μια πάθηση που επηρεάζει τα νεύρα στα πόδια ή τα χέρια σας. Αυτή η κατάσταση προκαλείται συχνά από προβλήματα, όπως ο διαβήτης ή η ανεπάρκεια βιταμινών. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόκληση περιφερικής νευροπάθειας, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών και της χημειοθεραπείας.

Ο Δρ Levin επισημαίνει ότι όταν τα συμπτώματα του μουδιάσματος ή του μυρμηγκιάσματος είναι σταθερά και στα δύο πόδια, μπορεί να αποτελεί ένδειξη περιφερικής νευροπάθειας. Επιπλέον, σε αυτή την περίπτωση θα εμφανίσετε κι άλλα συμπτώματα όπως αδυναμία και μυϊκή ατροφία.

Υπεραερισμός

Υπεραερισμός είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά όταν κάποιος είναι αγχωμένος. Το άτομο αρχίζει να υπεραερίζεται με την αναπνοή να γίνεται όλο και πιο γρήγορη. Έτσι εκπνέει περισσότερο απ’ ό,τι εισπνέει. Αυτό προκαλεί ταχεία μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα. Ο υπεραερισμός δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο στον οποίο το άτομο πανικοβάλλεται από την έντονη αναπνοή και με τη σειρά της, η δύσπνοια τροφοδοτεί την ένταση. Ο υπεραερισμός μοιάζει με κρίση πανικού. Φυσικό χαρακτηριστικό αυτής της αντίδρασης είναι η αίσθηση τσιμπήματος γύρω από τα χείλη, στα πόδια και τα χέρια.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καρφίτσες και οι βελόνες μπορεί να είναι σημάδι σκλήρυνσης κατά πλάκας. Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για βλάβη του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού που οδηγεί σε αυτές τις αισθήσεις.

Οι καρφίτσες και οι βελόνες μπορεί να οφείλονται σε σκλήρυνση κατά πλάκας, εάν αντιμετωπίζετε επίσης συνοδευτικά συμπτώματα όπως απώλεια ισορροπίας, μυϊκούς σπασπούς, μυϊκή αδυναμία και κόπωση.

Εάν αισθάνεστε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή αντιμετωπίζετε αυτό το μυρμήγκιασμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν ιατρό.

Πότε να επισκεφθείτε έναν ιατρό

Σύμφωνα με τον νευρολόγο της Κλινικής του Κλίβελαντ Kerry Levin, η αίσθηση του τσιμπήματος είναι συνήθως ακίνδυνη και προσωρινή – αν και, ενοχλητική τη στιγμή που συμβαίνει. Υπάρχουν όμως ορισμένα βασικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε για να βεβαιωθείτε ότι αυτό το αίσθημα δεν σας προειδοποιεί για κάτι πιο σοβαρό.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν η αίσθηση του τσιμπήματος συνδυάζεται με συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία, τρόμο, διπλή όραση ή/και ζάλη, δυσκολία στην αναπνοή, προβλήματα στο περπάτημα και εμπειρία μυρμηγκιάσματος ή μουδιάσματος ξαφνικά και χωρίς προφανή αιτία.

Εάν αντιμετωπίζετε ορισμένα από τα παραπάνω συμπτώματα και το αίσθημα των βελόνων δεν υποχωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να συμβουλευθείτε έναν ιατρό.

Scroll to Top