Πώς η αφαίρεση της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να μειώσει 47% τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

  • Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια επώδυνη κατάσταση που επηρεάζει κυρίως εφήβους και νεαρούς ενήλικες.
  • Η σκωληκοειδεκτομή είναι η θεραπεία για τη σκωληκοειδίτιδα.
  • Η μακροπρόθεσμη επίδραση της σκωληκοειδεκτομής στο μικροβίωμα του εντέρου και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν ασαφής.
  • Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε σκωληκοειδεκτομή είχαν 47% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου θετικό στο Fusobacterium nucleatum.

Η σκωληκοειδής απόφυση, που κάποτε απορρίφθηκε ως περιττό ανθρώπινο όργανο, πιο πρόσφατα αποδείχθηκε ότι παίζει ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει ακόμη πώς η αφαίρεσή της για τη θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη ανθρώπινη υγεία.

Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Brigham and Women’s Hospital (BWH), ιδρυτικό μέλος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Mass General Brigham, διαπίστωσε ότι μια σκωληκοειδεκτομή -η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης- συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο για έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του παχέος εντέρου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενός πιθανού βακτηρίου που προάγει τον όγκο. Το βακτήριο ονομάζεται Fusobacterium nucleatum και τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο Annals of Surgery.

«Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια επώδυνη και συχνά επείγουσα κατάσταση που επηρεάζει κυρίως εφήβους και νεαρούς ενήλικες και οι σκωληκοειδεκτομές είναι η θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις αυτής της διαδικασίας στο μικροβίωμα του εντέρου και, κατ’ επέκταση, ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου, ήταν ασαφείς», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Shuji Ogino, γιατρός και ερευνητής στο Τμήμα Παθολογίας του BWH.

«Βρήκαμε ότι τα άτομα που είχαν υποβληθεί σε σκωληκοειδεκτομή είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυτόν τον υποτύπο καρκίνου του παχέος εντέρου», συμπλήρωσε.

Σε μελλοντική έρευνα, το εργαστήριο του Δρ. Ogino στοχεύει να διερευνήσει την επίδραση των σκωληκοειδεκτομών σε νεοπλάσματα του παχέος εντέρου που περιέχουν άλλα δυνητικά παθογόνα βακτήρια. Ελπίζουν επίσης να διερευνήσουν τον ρόλο της σκωληκοειδούς απόφυσης  στη συμβολή βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου και πώς η απουσία της επηρεάζει διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης υγείας.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τη σχέση σκωληκοειδίτιδας και καρκίνου του παχέος εντέρου

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από δύο μεγάλες προοπτικές μελέτες κοόρτης: τη μελέτη για την υγεία των νοσοκόμων, στην οποία συμμετείχαν 121.700 γυναίκες ηλικίας 30-55 ετών κατά την εγγραφή και τη μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων 51.529 ανδρών ηλικίας 40-75 ετών κατά την εγγραφή.

Οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και την υγεία τους κάθε δύο χρόνια. Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 91.975 γυναίκες και 47.431 άνδρες που ανέφεραν την παρουσία ή την απουσία ιστορικού σκωληκοειδεκτομής, αφού εξαίρεσαν εκείνους με ιστορικό καρκίνου, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή ανέφικτη θερμιδική πρόσληψη. Η ομάδα παρακολούθησε 139.406 συμμετέχοντες και από τις δύο ομάδες μέχρι σήμερα ή μέχρι να πεθάνουν.

Μεταξύ 2.811 περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου, 1.065 είχαν διαθέσιμο ιστό για την ανάλυση του βακτηρίου Fusobacterium nucleatum. Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας αποκάλυψαν ότι όσοι είχαν υποβληθεί σε σκωληκοειδεκτομή είχαν 47% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου θετικό στο Fusobacterium nucleatum σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν υποβληθεί στη διαδικασία. Δεν υπήρξε αύξηση από τη διαδικασία στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου συνολικά ή από υποτύπους καρκίνου.

Οι περιορισμοί της μελέτης

Στους περιορισμούς της μελέτης περιλαμβάνεται το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί και μη Ισπανόφωνοι. Οι ερευνητές είχαν πληροφορίες μόνο για σκωληκοειδεκτομές που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τη στιγμή του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου. Δεν μπορούσαν να ενσωματώσουν τον αντίκτυπο των σκωληκοειδεκτομών που πραγματοποιήθηκαν μετά από αυτό το διάστημα.

Ωστόσο, οι σκωληκοειδεκτομές πραγματοποιούνται συχνότερα μεταξύ των ηλικιών 15 και 30 ετών και οι συμμετέχοντες ήταν μέσης ηλικίας 58 ετών για τις γυναίκες και 53 ετών για τους άνδρες τη στιγμή του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου.

Αποκλείστηκαν περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου που είχαν εμφανιστεί πριν από τη συγκεκριμένη στιγμή του ερωτηματολογίου. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτός ο αριθμός ήταν σχετικά μικρός. Τέλος, τα βακτηριακά δεδομένα δεν ήταν διαθέσιμα για όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η σκωληκοειδής απόφυση, ασφαλές σπίτι για βακτήρια

«Στη μελέτη μας, εξετάσαμε τη σχέση μεταξύ σκωληκοειδεκτομής και καρκίνου του παχέος εντέρου θετικού για ένα συγκεκριμένο στέλεχος βακτηρίων. Ωστόσο, πολλοί τύποι βακτηρίων συμβάλλουν στην ανάπτυξη όγκου και το πλήρες φάσμα των βακτηρίων που φιλοξενεί η σκωληκοειδίτιδα παραμένει ασαφές», δήλωσε ο Δρ. Ogino και συμπλήρωσε:

«Επομένως, δεν μπορούμε να πούμε οριστικά εάν η αφαίρεση ενός οργάνου που θεωρείται πιθανό “ασφαλές σπίτι” για ορισμένα βακτήρια επηρεάζει πάντα θετικά ή αρνητικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, ούτε μπορούμε να προτείνουμε την προληπτική αφαίρεσή του».

«Κατανοούμε ότι η σκωληκοειδής απόφυση παίζει ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και η έρευνά μας στοχεύει να ρίξει περισσότερο φως στον ρόλο της σκωληκοειδούς απόφυσης στο σώμα και πώς η αφαίρεσή της επηρεάζει τη συνολική υγεία μας μακροπρόθεσμα», κατέληξε ο επιστήμονας.

Παραπομπές

  1. Appendectomy and Long-term Colorectal Cancer Incidence, Overall and by Tumor Fusobacterium nucleatum Status
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top